Vil du vite mer om hvordan du fører regnskap for et enkeltpersonforetak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke lover og regler du må følge, hva du kan gjøre selv, hvem som må betale moms, og mye mer. Visste du at det er forskjell på regnskapsplikt og bokføringsplikt? Er du klar over hvilke regler som gjelder for forskuddsskatt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskap for enkeltpersonforetak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et enkeltpersonforetak er en enkel måte å etablere bedrift på for deg som ønsker å starte noe selv og satse på en fremtid som selvstendig næringsdrivende. Det gir en stor grad av frihet, men stiller også store krav til deg som bedriftsstyrer. Og da tenker vi spesielt på å holde økonomien ryddig og i henhold til lover og regler. Her spiller regnskapet inn, og regnskapsføring i et enkeltpersonforetak skiller seg egentlig ikke så mye fra regnskap hos andre former for virksomheter og selskaper. Både nytten og hensikten til regnskapet er på mange måter den samme.
Kort forklart er regnskapet en fullstendig oversikt over hva du har tjent, hvor mye du eier og hvor mye du skylder. I tillegg skal alt av kjøp og salg være bokført. Når du noterer transaksjoner i regnskapet ditt, kalles det å bokføre.
Dette er veldig nyttig for deg som selvstendig næringsdrivende, av flere grunner:
Dette er imidlertid ikke den eneste hensikten med regnskapet ditt. Det er også ved hjelp av regnskapet du beregner hvor mye du skal betale i skatter og avgifter. I tillegg er det et veldig viktig verktøy for myndighetene og ulike finansinstitusjoner, da de bruker det for å kontrollere at det ikke forekommer hvitvasking eller skatteunndragelse, blant annet. Du kan lese mer om regnskap generelt i vår store regnskapsguide, og du kan lese mer om å drive egen bedrift i vår dedikerte guide om enkeltpersonforetak.
Reglene for hvem som skal føre regnskap, og hvordan, er ganske rett frem når det kommer til enkeltpersonforetak. For de fleste enkeltpersonforetak er det bokføringsplikten som er gjeldende, og denne er regulert i Lov om bokføring (bokføringsloven). I tillegg står reglene knyttet til merverdiavgift og forskuddsskatt sentralt for enkeltpersonforetak.
Dersom du tjener under 50.000 kroner i året har du verken bokføringsplikt eller regnskapsplikt, og du trenger heller ikke å levere næringsoppgave sammen med skattemeldingen. Inntekter og kostnader skal likevel dokumenteres, og dette skal du ifølge loven ta vare på i fem år.
Dersom du tjener over 50,000 kroner i året, men ikke har eiendeler som overstiger 20 millioner, har du bokføringsplikt. Det vil si at du må sende inn næringsoppgave 1 sammen med skattemeldingen.
Dersom du tjener over 50.000 kroner i året, og i tillegg har eiendeler for 20 millioner eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk, har du både bokføringsplikt og regnskapsplikt. Du må dermed lage et årsregnskap for å sende inn til Brønnøysundregistrene, i tillegg til at du må levere næringsoppgave 2 sammen med skattemeldingen.
Vil du vite mer om dette, gå til neste avsnitt, der vi gjør rede for hva som er forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt.
Som næringsdrivende skal du som hovedregel fakturere med med merverdiavgift (mva,) eller såkalt moms, når du har omsatt for over 50.000 kroner i løpet av 12 måneder. Dette gjelder uavhengig av om den du fakturerer er næringsdrivende eller en privatperson. Et annet viktig poeng er at gjelder fra og med den fakturaen som tipper deg over grensen på 50.000 kroner, og hele beløpet på denne fakturaen.
Det som gjør saken litt mer komplisert er at du ikke kan fakturere med moms uten å være registrert i merverdiavgiftsregisteret, og du kan ikke registrere deg i merverdiavgiftsregisteret før du har tjent over 50.000 kroner. Det innebærer at du må etterfakturere moms for den siste fakturaen, og deretter fakturere med moms. Du kan lese mer om registrering i merverdiavgiftsregisteret hos Skatteetaten.
Momsen skal du betale tilbake til staten til fastsatte frister i løpet av året, så dette er ikke dine penger. Du krever inn skatt på vegne av staten. Derfor kan det lønne seg å sette disse pengene av på en egen konto fortløpende, slik at du har de klare til fristen.
Som næringsdrivende må du beregne hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året, og så beregnes forskuddsskatten ut ifra denne summen. Det er som regel snakk om en skatteprosent på mellom 30 - 40 prosent. Du fyller inn forventet inntekt på skattekortet ditt under Overskudd annen næring, og Personinntekt fra jordbruk, reindrift, skifter og annen næring. Summen skal som regel være den samme i begge feltene.
Det er ikke nødvendigvis så lett å vite hva man kommer til å tjene som næringsdrivende, spesielt når du er helt ny. Dette kan du heldigvis endre i skattekortet når som helst i løpet av året, slik at skatten beregnes på nytt. Bare husk at det som regel er bedre at du setter inntekten litt høyere enn du forventer dersom du vil unngå skattesmell året etter.
Når Skatteetaten har mottatt opplysninger om forventet overskudd, vil du få tilsendt en oversikt over forskuddsskatten som skal betales i løpet av året, samt en betalingsblankett for den første perioden. Du vil få tilsendt faktura for betaling av forskuddsskatt fire ganger i året: 15. mars, juni, september og desember.
Det er mange begreper å holde styr på som ny næringsdrivende. For hva er egentlig forskjellen på årsoppgjør og årsavslutning? Hva med årsoppgave og næringsoppgave? Eller bokføringsplikt og regnskapsplikt?
Her gjør vi rede for noen av de mest sentrale begrepene:
Bokføringsplikt innebærer at du skal føre regnskap i henhold til bokføringsloven og bokføringsforskriften.
Regnskapsplikt vil si at du må utarbeide et årsregnskap i henhold til regnskapsloven. En virksomhet er enten bokføringspliktig og regnskapspliktig, eller bare bokføringspliktig.
Årsoppgjøret består av minimum to deler, og skal dokumentere virksomhetens status på slutten av et regnskapsår.
Årsavslutningen er en del av årsoppgjøret, og viser først og fremst til selve prosessen med å aslutte regnskapsåret.
Årsregnskapet er den andre delen av årsoppgjøret, og de som har regnskapsplikt skal sende dette inn til Regnskapsregisteret.
Årsoppgaven er en form for dokumentasjon fra for eksempel bank eller forsikringsselskap, som viser en sammenstilling av inntekter, skattetrekk og eventuelle renter. Dette er opplysninger som i utgangspunktet fylles automatisk inn i skattemeldingen din, men det er viktig at du sjekker at tallene stemmer.
Næringsoppgaven skal leveres sammen med selvangivelsen, og viser en oversikt over både resultatregnskapet og balanseregnskapet til den aktuelle virksomheten.
Det finnes ikke en konkret oppskrift for hvordan du burde føre regnskap i enkeltpersonforetak, da behovene og kravene vil variere litt fra bransje til bransje.
Her oppsummerer vi noen gode tips du kan ta med deg videre:
Det finnes mange hjelpemidler for deg som har lyst til å føre regnskap selv. Stadig nye fremskritt og smarte utviklinger gjør regnskapsføringen kan bli både lettvint og effektiv. Et av de mest sentrale hjelpemidlene for deg som har enkeltpersonforetak er ulike former for regnskapsprogram.
Dersom du har under 600 bilag i året, kan du velge å føre regnskap i et helt ordinært regneark i Excel. Eller for den del så kan du faktisk også gjøre det med penn og papir. Dette krever imidlertid at du er godt kjent med reglene for regnskapsføring, og ikke minst at du er stødig med tall og eventuelt excel. For de fleste av oss er det imidlertid regnskapsprogram som gjelder, og dette har flere fordeler.
Dette kan du som regel forvente av et regnskapsprogram:
Det kan også være verdt å merke seg de nye reglene som gjelder fra 2023, som sier at de fleste næringsdrivende må sende inn skattemeldingen på et standardisert digitalt format fra og med inntektsåret 2023. Du kan lese mer om dette hos Skatteetaten.
I noen tilfeller kan det lønne seg å sette bort hele eller deler av regnskapsarbeidet til en regnskapsfører. Dette gjelder spesielt dersom du har et regnskap som er mer komplisert enn gjennomsnittet. Ikke bare frigjør du tid som du kan til å utvikle firmaet ditt og tjene penger, du slipper også å bekymre deg for om du gjør feil i regnskapet.
Spørsmålet du må stille deg selv, er om en regnskapsfører vil koste mer i timen enn du klarer å tjene. Dersom du tjener 1.200 kroner i timen, og du betaler 800 kroner for en regnskapsfører, så er det kanskje en utgift som kan rettferdiggjøres.Her kan du lese mer om hva det koster å bruke regnskapsfører.
Som du ser er det relativt mye å sette seg inn i dersom du skal følge gjeldende krav til regnskapsføring, men det finnes også en hel del hjelpemidler du kan benytte deg av. En stor fordel med enkeltpersonforetak, sammenlignet med andre selskapstyper, er at det som regel er snakk om litt mindre forhold. Dermed vil nødvendigvis ikke regnskapet bli så stort heller.
Når det er sagt, er det alltid lurt å være bevisst på hvilke muligheter og begrensinger som ligger i det å føre regnskap selv:
På den ene siden vil du få god innsikt i økonomien til firmaet ditt, og holder deg lett oppdatert på opp-og nedturer. Du er rett og slett ikke avhengig av en regnskapsfører for å “sjekke ståa”. Som bedriftseier vil det alltid lønne seg å i det minste ha en grunnleggende forståelse av hva regnskap innebærer, og hvorfor det er nyttig for bedriften.
På den andre siden er det en grunn til at regnskapsføring er et eget fag, og du skal ikke undervurdere fagkunnskapen til en autorisert regnskapsfører. Mye av denne kunnskapen er imidlertid programmert inn i regnskapsprogrammer, slik at du kan få tilgang til god hjelp for en billig penge.
Det finnes altså ikke et entydig svar på hvordan du burde gå frem, og sannsynligvis må du gjennom litt prøving og feiling før du finner ut av hva du foretrekker. Husk at selv om regnskap kan virke stor og vanskelig før du begynner å sette deg inn i det, er det mest sannsynlig ikke så komplisert som du frykter!
Ønsker du pristilbud på regnskap for enkeltpersonforetak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg