Vil du vite mer om årsregnskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva årsregnskapet skal inneholde, hvem som må levere årsregnskap, hvordan du kan gjøre dette selv, og mye mer. Visste du at årsregnskapet må leveres innen seks måneder etter at regnskapsåret er avsluttet? Og er du klar over at årsregnskapet ditt blir gjort tilgjengelig for offentligheten? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på årsregnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et årsregnskap er enkelt forklart en fullstendig oversikt over alle økonomiske transaksjoner og hendelser tilknyttet en virksomhet i løpet av et år. Alt av inngående og utgående fakturaer, inntekter og utgifter, skal være med i årsregnskapet. Dette skal på den ene siden vise hvordan utgiftene har fordelt seg utover året, altså hvor pengene har tatt veien, og på den andre siden skal det vise bedriftens økonomiske status. Årsregnskap kalles ofte for finansregnskap eller eksternregnskap.
Dette er på mange måter det offentlige regnskapet, i den forstand at det er offentlig tilgjengelig, og hvem som helst kan etterspørre det. Her er det imidlertid viktig å understreke at det bare er regnskapet, og ikke selve bilagene og dokumentasjonen, som er offentlig. Årsregnskapet skal aldri inneholde dokumenter med sensitiv informasjon, ettersom alle vedlagte dokumenter vil offentliggjøres sammen med årsregnskapet.
Årsregnskapet skal inneholde:
Årsregnskapet skal i noen tilfeller inneholde:
Vi gjøre nærmere rede for innholdet i årsregnskapet i seksjon 5, “Hvordan du leverer årsregnskap”.
Alle virksomheter som er regnskapspliktige, skal levere årsregnskap. Dette gjelder for eksempel alle aksjeselskap, borettslag og boligbyggelag, statsforetak, enkelte enkeltpersonforetak, virksomheter som er under tilsyn av Finanstilsynet, og verdipapirfond for å nevne noen. Virksomheter som ifølge regnskapsloven kan regnes som små foretak er ikke regnskapspliktig, og trenger dermed heller ikke å levere årsregnskap.
Det er altså primært organisasjonsform og størrelse som avgjør om du er regnskapspliktig, og dermed også om du skal levere årsregnskap. Du kan lese mer om hvem som har regnskapsplikt hos Brønnøysundregistrene.
Bakgrunnen for at årsregnskap skal levers inn og offentliggjøres, er et enkelt prinsipp om åpenhet og etterprøvbarhet i næringslivet. Både potensielle investorer, kredittselskaper, kunder, leverandører, konkurrenter og potensielle arbeidstakere kan være interessert i å lese årsregnskapet til en virksomhet. For virksomheter som kontrolleres av Finanstilsynet er årsregnskapet også et viktig verktøy når tilsynet gjennomføres.
Dersom du vil at en regnskapsfører skal ta seg av årsregnskapet ditt, vil det som regel koste mellom 4.000 og 8.000 kroner i fastpris, eller fra 1.200 - 1.500 kroner i timen. Prisen er blant annet avhengig av hvor komplisert regnskapet ditt er og hvor mange bilag det er snakk om. Selv om du betaler en regnskapsfører for å ta seg av regnskapet ditt gjennom hele året, bør du være oppmerksom på at årsregnskap eller årsoppgjøret som regel har en egen pris som kommer utenom.
Dersom du abonnerer på et regnskapsprogram, som for eksempel Visma Eaccounting eller Fiken, kan du sende årsregnskap til Altinn for en langt billigere penge. Regnskapet genereres automatisk basert på opplysninger du legger inn i løpet av året, og dersom du er samvittighetsfull og nøyaktig i dette arbeidet, er det som regel svært enkelt å generere årsregnskap. I de fleste tilfeller vil du også kunne sende årsregnskapet til Altinn direkte fra regnskapsprogrammet du bruker, slik at du deretter kan logge inn der for signering og levering. Generering og innsending av årsrapport er som regel en tilleggsfunksjon som koster fra 1.000 kroner og oppover.
I avsnitt 4, “Populære hjelpemidler til årsregnskap”, går vi gjennom noen av de programmene som kan være til hjelp når du skal levere årsregnskap.
Det er flere ting du kan gjøre for å spare både tid og penger på årsregnskapet. Her har vi samlet våre beste tips:
Noen av de begrepene som ofte blandes sammen er årsavslutning, årsoppgjør, årsrapport, årsregnskap og årsberetning. Ikke alle vil være relevant for alle virksomheter, men alle som fører regnskap i større eller mindre grad burde likevel være klar over forskjellene.
Årsavslutningen er på sett og vis en del av årsoppgjøret, og den handler helt enkelt om å avslutte regnskapsåret. Som regel vil man følge en sjekkliste som er tilpasset sin bedriftstype, som skal sørge for at regnskapet er klar for å behandles i årsoppgjøret.
Årsoppgjøret er en fullstendig oversikt over hele regnskapet. Her sjekker man blant annet at alle kjøp og salg er registrert, periodiserer og avskriver, balanserer regnskapet, og sjekker at alt er korrekt ført. I tillegg må man klargjøre eventuelle ligningspapirer, som næringsoppgave og årsmelding.
Årsrapporten består av årsregnskap og årsberetningen, og inneholder dermed informasjon om bedriftens økonomiske status og utvikling.
Årsregnskap er som tidligere nevnt det offentlige regnskapet til en virksomhet eller bedrift. Det er også dette som sendes inn til Regnskapsregisteret i Brønnøysundregistrene.
Årsberetningen regnes av mange som en del av årsregnskapet, men den kommer egentlig i tillegg. Den gir en oversikt over utvikling og resultat i bedriften, samt eventuelle risikofaktorer og usikkerhetsmomenter. Sagt på en annen måte er det en beskrivelse av årsregnskapet. Denne utarbeides av styret og daglig leder i større virksomheter, og er ikke et krav for små foretak.
To andre begreper som ofte blandes sammen er regnskapsplikt og bokføringsplikt. En bedrift eller en virksomhet kan være enten bare bokføringspliktig, eller både bokførings- og regnskapspliktig. Dersom virksomheten er bokføringspliktig må den føre regnskap etter regnskapsloven og bokføringsreglene, men trenger ikke å utarbeide årsregnskap.
Alle næringsdrivende må imidlertid levere næringsoppgave til Skatteetaten. Denne rapporten baserer seg på de samme tallene som årsregnskapet, men hensikten her er å beregne hvor mye bedriften skal betale i skatt.
Dersom du bruker et regnskapsprogram til å føre regnskap, er det som regel en smal sak å generere årsregnskap som kan sendes inn og signeres i Altinn. Regnskapsprogrammet vil sette opp årsregnskapet etter en bestemt mal, og beregne tallene ut ifra opplysninger du har lagt inn i løpet av året. Selv om du har et abonnement på regnskapsprogrammet koster det ofte ekstra for å få utarbeidet årsregnskap, så dette bør du være oppmerksom på.
Her har vi samlet noen av regnskapsprogrammene som har moduler eller tilleggstjenester for å generere årsregnskap:
Tripletex er en del av Visma, som begge leverer nettbasert programvare til både små og store bedrifter. Deres beste hjelpemiddel for årsavslutning og årsregnskap er Visma Total Årsoppgjør, som er kompatibel med import og eksport i Altinn.
Fiken har en egen modul for næringsoppgave og årsregnskap. Dette koster rundt 1.300 kroner i året, som da kommer i tillegg til prisen for abonnementet. Fiken har også direkte kobling til Altinn.
Agro Økonomi retter seg spesifikt mot virksomheter som driver med landbruk, men kan også være til hjelp for andre virksomhetstyper. De har en priskalkulator på nettsiden sin som lar deg beregne pris, i tillegg til at du kan laste ned en gratis prøveversjon. Modulen Agro Årsoppgjør er koblet til Altinn.
Capego Årsoppgjør er et skybasert årsoppgjørsprogram fra Wolters Kluwer. Den inneholder modulen Årsavslutning, som er koblet sammen for innsending i Altinn. De oppgir ikke priser på nettsiden sin, men du kan ta kontakt for å prøve en demoversjon.
Vi anbefaler at du kontakter aktuelle leverandører av programvare for å få et tilbud som er skreddersydd til dine behov, da det ellers vil være vanskelig å sammenligne priser og tjenester.
Selve innleveringen kan primært gjøres på to måter: Du kan enten hente ut de relevante opplysningene fra regnskapet ditt, og selv fylle ut skjemaet i Altinn, eller du kan levere rett i Altinn dersom regnskapsprogrammet du bruker tillater det. Det er altså ikke mulig å bruke en egen mal i Word eller Excel når du skal levere årsregnskap.
Som vi tidligere har vært inne på er innholdet i årsregnskapet litt avhengig av organisasjonsform og størrelse, men enkelte ting vil være felles for alle. Når det kommer til oppsett og utforming forholder du deg som nevnt til et standardisert skjema fra Altinn som du finner her. Dersom du benytter deg av et regnskapsprogram eller årsoppgjørsprogram som har integrasjon med Altinn, slipper du å fylle ut dette skjemaet manuelt.
Generelle krav til innholdet i årsregnskapet er:
Krav som avhenger av organisasjonsform og størrelse:
Årsregnskapet sendes altså inn til Regnskapsregisteret via Altinn. Regnskapsregisteret vil deretter sende deg en bekreftelse på at de har mottatt og godkjent årsregnskapet når de har registrert og godkjent innsendingen.
Levering av årsregnskap kan være en omfattende affære, og til tross for alle gode intensjoner er det ikke alltid ting blir slik du hadde tenkt. Vi tenker da spesielt på hva som skjer når du blir forsinket med leveringen, og hva du skal gjøre dersom du har sendt inn årsregnskapet med feil.
Forsinkelsesgebyret kan i 2022 komme på over 60.000 kroner totalt dersom det løper i 26 uker (som er maks). Det er antall rettsgebyrer som avgjør hvor mye forsinkelsesgebyret ender på. De første 8 ukene uten innlevering vil du få ett rettsgebyr per uke, deretter to rettsgebyr per uke de neste ti ukene, og tre rettsgebyrer per uke de siste åtte ukene.
Dersom årsregnskapet ikke sendes inn i det hele tatt, og da senest innen seks måneder etter 1. august, kan selskapet bli tvangsoppløst.
Feil i årsregnskapet kan skje den beste, og det er ikke fullstendig krise om det skulle skje med deg heller. Du kan dessverre ikke slette det gamle årsregnskapet, men må rett og slett sende inn et nytt årsregnskap der du har rettet opp i feilene. Her er det også verdt å merke seg at dersom det er snakk om en feil som ikke har vesentlig betydning for regnskapet, er det ikke sikkert du trenger å gjøre endringer.
Det er altså flere formelle krav knyttet til årsregnskapet, både generelle krav som gjelder uansett, og spesifikke krav og regler som er avhengig av blant annet selskapsform og virksomhetens størrelse.
For det første; når årsregnskapet utarbeides, er det viktig at man følger Lov om årsregnskap (regnskapsloven) med forskrifter, samt reglene for god regnskapsskikk. Dette gjelder alle selskapsformer og virksomheter i alle størrelser.
For det andre er det viktig at årsregnskapet sendes til Regnskapsregisteret senest 31. juli, og senest en måned etter at årsregnskapet er godkjent av et eventuelt styre. Denne fristen for innsending er i utgangspunktet ikke åpen for forhandling, og sen innlevering vil føre til forsinkelsesgebyrer.
Årsregnskap kan virke uoverkommelig komplisert ved første øyekast, og mange gir kanskje opp før de har prøvd, og overlater heller det hele til en regnskapsfører. Med de riktige hjelpemidlene trenger det imidlertid ikke å være verken dyrt eller tidkrevende å få gjort det på riktig måte innen fristen.
Ønsker du pristilbud på årsregnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg