Vil du vite mer om regnskapsførere i Trondheim? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en regnskapsfører kan hjelpe deg med, hva det innebærer å være autorisert regnskapsfører, hvor mye du vanligvis må betale for en regnskapsfører i Trondheim, og mye mer. Visste du at du at regnskapsfører ikke er en beskyttet tittel? Og vet du hva som er forskjellen på en regnskapsfører og en revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Trondheim, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
De fleste av oss vil komme borti en regnskapsfører på et eller annet tidspunkt. Det kan være at du snakker med regnskapsavdelingen på arbeidsplassen din angående lønn, eller kanskje du er bedriftseier selv? I Trondheim finner du opptil flere regnskapskontorer og regnskapsbyråer, med regnskapsførere som jobber i både offentlig og privat sektor. Noen større bedrifter ansetter også egne regnskapsførere til regnskapsavdelingen sin.
Vanlige arbeidsoppgaver for en regnskapsfører inkluderer:
Regnskapsføreren gjør en viktig jobb med å gi en helhetlig oversikt over bedriftens økonomiske situasjon. Både eiere, investorer, banker og myndigheter i Norge vil være interessert i denne informasjonen, da den blant annet brukes for beregne skatt.
Selv om regnskapsfører i seg selv ikke er en beskyttet tittel, skiller vi mellom regnskapsfører og autorisert regnskapsfører. Uten autorisasjon vil regnskapsføreren bare kunne jobbe som regnskapsfører i en bedrift der vedkommende er ansatt, og vil dermed ikke kunne ta på seg oppdrag fra andre bedrifter. Dette kan du lese mer om i avsnitt 3, “Ulike roller innenfor regnskap”.
I Trondheim finner du både store, internasjonale og nasjonale aktører, og de mindre, lokale tilbyderne. Hvilken du burde velge, er avhengig av flere faktorer, men det er verdt å understreke at det som regel er de små regnskapsfirmaene som har de mest tilfredse kundene! Dersom du er usikker på om regnskapskontoret eller regnskapsføreren du er i kontakt med har autorisasjon, kan du enkelt undersøke det i virksomhetsregisteret til Finanstilsynet.
Noen av de største regnskapsførerselskapene i Trondheim:
BDO er et autorisert regnskapsførerselskap med avdelinger flere steder i Norge og i verden forøvrig. De har ett kontor i Trondheim, og selve hovedkontoret i Norge ligger i Oslo. I tillegg til regnskap tilbyr de også tjenester innenfor rådgivning og revisjon.
SpareBank 1 Regnskapshuset SMN har to avdelinger i Midtbyen, samt én avdeling på Moholt i Trondheim. Dette er en veletablert, Norsk aktør som leverer en rekke ulike tjenester innenfor blant annet økonomistyring og programvare.
Azets er et autorisert regnskapsførerselskap med kontorer over hele landet. I Trondheim har de en avdeling på Ranheim, der de i tillegg til regnskapstjenester også driver blant annet bemanningsbyrå og konsulenttjenester.
Små, men populære tilbydere i Trondheim:
Soldi Regnskap AS holder til på Strindheim i Trondheim, og målgruppen deres er først og fremst små og mellomstore bedrifter.
MK Råd og Regnskap AS har kontor på Nardo i Trondheim, og tilbyr det aller meste av elektroniske regnskapstjenester.
Effektiv bedrift AS er en regnskapsbedrift med hovedkontor i Melhus, i tillegg til en avdeling på Flatåsen. Dette er et rent regnskapsbyrå.
For å bli autorisert regnskapsfører må du ha en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, altså 180 studiepoeng, og såkalt profilering regnskapsfører. Det vil si at bachelorgraden må vektlegge sentrale områder for regnskapsføring slik at utdanningskravet for å jobbe som autorisert regnskapsfører blir dekket.
Handelshøyskolen NTNU har flere studier som er knyttet til økonomi og administrasjon. Med Bachelor i Økonomi og administrasjon kan du gå videre til master, som leder opp til enten revisor eller siviløkonom. Det er imidlertid ikke profilering regnskapsfører i bachelorgraden, noe som innebærer at du eventuelt må ta enkeltkurs for faglig påfyll for å jobbe som regnskapsfører med autorisasjon.
Universitetet i Tromsø har både bachelorgrad og mastergrad innenfor økonomi og administrasjon, og med fordypning i regnskap siste året på bachelorgraden kan du etter praksis søke om å få autorisasjon som regnskapsfører. Med mastergrad kan du jobbe som revisor eller siviløkonom.
Det er mange studieløp som kan lede frem til en jobb som regnskapsfører, men dersom du skal få autorisasjon, må fagfordelingen være lagt opp på en bestemt måte, og du må ha 180 studiepoeng totalt, tilsvarende en bachelorgrad. 90 studiepoeng er obligatoriske emner i økonomisk og administrativ utdanning, 30 studiepoeng er valgfag, og de siste 60 skal være profileringsemner innenfor finansregnskap, skatt- og avgiftsrett, rettslære og regnskapsførerregelverket. Du kan lese mer om hvilke krav som gjelder for å bli autorisert regnskapsfører på hjemmesiden til Finanstilsynet.
Regnskapsfører er altså ikke en beskyttet tittel, men de som kaller seg regnskapsførere og ansettes som dette, vil som regel ha en viss formell utdannelse innenfor økonomi og administrasjon.
Å være autorisert regnskapsfører innebærer at man kan føre regnskap for eksterne bedrifter. Det vil si at man har autorisasjon til å starte et eget regnskapsbyrå, der man kan ha flere ansatte som fører regnskap for ulike bedrifter.
Med autorisasjonen kommer det også enkelte krav. For å beholde autorisasjonen er det nemlig krav om kurs og etterutdanning for å opprettholde kompetansen din. Dersom du er ansatt i en bedrift eller en regnskapsavdeling er dette noe som ofte betales av arbeidsgiveren din.
En regnskapsmedarbeider er som regel noen som har lite eller ingen formell utdannelse innenfor økonomi og regnskap, men som har relevant praktisk erfaring med de aktuelle arbeidsoppgavene. Denne stillingen lønnes som regel noe lavere enn regnskapsførere med utdannelse innenfor økonomi og administrasjon.
En revisor er ikke helt det samme som en regnskapsfører, selv om de har mye av den samme kunnskapen. En revisor vil ikke føre regnskap eller gjøre annet forefallende arbeid, men snarere ha en rådgivende funksjon. I tillegg er det revisoren som skal kontrollere at bedriftens årsregnskap stemmer, og at gjeldende lover og regler er fulgt. Du kan lese mer om hva en revisor gjør i vår store revisorguide.
Normal timepris for en regnskapsfører er mellom 600 og 1.400 kroner. I tillegg kan du få oppgitt pris basert på antall bilag som skal bokføres. Dersom du har under 200 bilag i året kan du slippe unna med 10.000 - 25.000 kroner for hele jobben. Hvis det er opp mot 500 bilag eller mer, må du sannsynligvis ut med 30.000 - 40.000 kroner eller mer.
Det er flere faktorer som kan ha en avgjørende innvirkning på prisen du ender opp med:
Bedriftens størrelse. Helt enkelt vil et høyere antall ansatte, og et større antall bilag, også bety at regnskapsføringen vil koste mer, men dette er ikke en regel uten unntak.
Hvor komplisert er regnskapet. Det handler ikke bare om hvor lang tid regnskapsføreren vil bruke, men også om at kompleksiteten i regnskapet kan kreve spesifikk kompetanse. Det kan for eksempel være snakk om internasjonale reguleringer som ikke en hvilken som helst regnskapsfører har greie på.
Regnskapsførerens erfaring. Dyktige regnskapsførere med lang og relevant erfaring vet ofte å ta seg betalt deretter. Svært populære regnskapsbyråer som har mye pågang kan også være betydelig dyrere enn konkurrentene. Utdanningsnivået til den aktuelle regnskapsføreren vil også kunne ha betydning.
Det lønner seg som regel med regnskapsfører, men ikke alltid. Dersom det er snakk om en helt ny bedrift med to eller tre fakturaer i måneden og ingen ansatte, er det vanskelig å argumentere for at det lønner seg å ansette eller betale for en regnskapsfører. Selv om regnskap er et eget fag av en grunn, vil de fleste sannsynligvis ikke ha problemer med å lære seg det mest grunnleggende på egen hånd.
Spørsmålet er hvor mye tid du ender opp med å bruke på regnskapsføring. Tid som du heller kunne brukt på ting som ville vært mer lønnsomt for bedriften. Bare husk at dersom du lager mye rot i regnskapet vil det koste enda mer å rydde opp i det, enn det ville gjort å ansette en regnskapsfører i utgangspunktet. I neste avsnitt skal vi si litt mer om det å føre regnskap selv.
Det er i utgangspunktet ingenting som hindrer deg i å føre regnskap selv, og det finnes en rekke kurs, instruksjonsvideoer og forklarende artikler til den som ønsker å prøve. I tillegg har det også vokst frem et marked for regnskapsprogrammer som retter seg mot denne kundegruppen. Populære regnskapsprogrammer er for eksempel Visma, Fiken og Conta. Disse vil som regel tilby deg en gratis prøveperiode,slik at du kan bli kjent med det aktuelle regnskapsprogrammet før du bestemmer deg.
I mange små og mellomstore bedrifter, inkludert enkeltpersonforetak, kan det være at man vegrer seg litt for å betale for regnskapsfører. Det gjelder kanskje spesielt i en oppstartsfase, dersom inntektene er lave og bilagene er få. Etterhvert som bedriften vokser vil også behovet for en egen regnskapsfører sannsynligvis bli større.
Dersom du har et relativt enkelt regnskap vil du sannsynligvis spare litt penger på å bare ta regnskapet selv. Det finnes flere gode hjelpemidler både gjennom skatteetaten, i banken der du er bedriftskunde, og nettbaserte regnskapsprogrammer.
Det er også stadig flere deler av regnskapsføringen som automatiseres ved hjelp av ny teknologi og skybaserte løsninger, noe som gjør at du og regnskapsføreren kan samarbeide effektivt om regnskapet. Det finnes omtrent like mange løsninger og arbeidsfordelinger som det finnes kunder, og du kan dermed regne med at regnskapsbyrået du er i kontakt med er tilpasningsdyktige. Dersom du vil gjøre store deler av regnskapet selv vil dette som regel ikke være noe problem, flere velger for eksempel å bare leie inn en regnskapsfører for å rydde opp og se over regnskapet på slutten av året.
Det er spesielt fire ting du burde ha i bakhodet når du skal velge deg regnskapsfører eller regnskapsbyrå:
Først og fremst burde du se etter en regnskapsfører med erfaring. Dette er spesielt viktig dersom du har kompliserte overføringer og bokføringer, da en erfaren regnskapsfører vil evne å skape orden i kaoset slik at regnskapet ditt blir så ryddig som mulig.
En annen viktig faktor er rett og slett pris. Det er klart at det beste ville vært å finne en billig regnskapsfører som har mange års erfaring fra akkurat din bransje, men disse vokser dessverre ikke på trær. Likevel burde du være oppmerksom på prisen slik at du ikke ender opp med å betale for mye.
Det kan også være avgjørende at regnskapsføreren har erfaring med regnskapsføring i akkurat din bransje. Ulike bransjer kan ha litt ulike forretningsmodeller, samt forskjellige regler knyttet til skatter og avgifter. Dersom regnskapsføreren din har god greie på det du holder på med, vil vedkommende kunne komme raskere i gang med arbeidet, og bruke mindre tid på bokføringen.
Sist men ikke minst skal du ikke undervurdere et godt forhold mellom deg og den aktuelle regnskapsføreren eller regnskapskontoret. Husk at regnskapsføreren din også er den økonomiske rådgiveren din, og vedkommende kan være til stor hjelp når det kommer til å ta viktige beslutninger som kan påvirke bedriftens økonomi. Det er dermed avgjørende at dere får et tillitsforhold, der regnskapsføreren kan være ærlig med deg, enten det er snakk om gode eller dårlige nyheter.
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Trondheim, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg