Vil du vite mer om regnskapskontorer i Oslo? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et regnskapskontor kan hjelpe deg med, hva tjenestene deres pleier å koste, hvordan du velger det beste regnskapskontoret for din bedrift, og mye mer. Visste du at du har lov til å føre regnskap selv? Og er du klar over at det kan jobbe både regnskapsførere og revisorer på et regnskapskontor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapskontor i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et regnskapskontor er en bedrift som spesialiserer seg innenfor regnskapsfaget og leverer regnskapstjenester til andre bedrifter. Dette kan for eksempel være kjøring av lønn, bokføring, fakturahåndtering og lignende. Her vil ulike bedrifter selvsagt ha litt ulike behov, men et regnskapskontor vil normalt ha kompetanse på alle relevante områder.
Skillet mellom et regnskapsbyrå og et regnskapskontor er ikke alltid åpenbar eller relevant, men for ordens skyld kan vi nevne at et regnskapsbyrå ofte består av flere regnskapskontorer. Et regnskapsbyrå kan dermed ha hovedkontor i for eksempel Oslo, og andre, mindre regnskapskontorer i byer som Bergen eller Trondheim.
Arbeidsoppgaver som ofte håndteres av et regnskapskontor:
Fakturaer og bilag. Her handler det kort og greit om å dokumentere penger inn og penger ut, og sørge for at utgifter og inntekter bokføres på riktig konto.
Merverdiavgift. De fleste varer og tjenester i Norge er underlagt merverdiavgift (MVA). Dette medfører et eget regnskap, og man skal rapportere MVA til myndighetene flere ganger i året, både inngående og utgående MVA.
Kjøring av lønn. Dette høres enkelt nok ut, men her er det mye å tenke på, selv med bare én ansatt. Både lønn, feriepenger, sykepenger, pensjon og arbeidsgiveravgift skal bokføres og dokumenteres, og det er svært viktig at alle frister overholdes.
Årsregnskap. Det er dette som er målet med all bokføringen og dokumentasjonen. Årsregnskapet skal være en fullstendig oversikt over alle transaksjoner, fradrag, avskrivninger og til syvende og sist bedriftens resultat.
For at regnskapskontoret skal ha lov til å yte tjenester til andre bedrifter, må både daglig leder og de ansatte som skal jobbe med andre bedrifters regnskap være såkalt autorisert. Dette er et kvalitetsstempel som gjør at du som kunde kan stole på kompetansen til regnskapskontoret. Dette kommer vi nærmere inn på i avsnitt 3, “Hva vil det si at regnskapskontoret er autorisert?”.
Det finnes både store og små aktører innen regnskapsføring i Oslo. Enten du er ute etter et stort internasjonalt regnskapsbyrå eller en mer lokal tilbyder med et mindre kontor, burde det være mulig å finne akkurat det du leter etter. Men det er flere faktorer å ta hensyn til når du skal velge regnskapskontor, og her må vi også understreke at det ikke er alltid det vil lønne seg å velge det største byrået. Når det gjelder kundetilfredshet, for eksempel, er det ofte de mindre byråene som troner øverst på rating-listene. Vi kommer tilbake til hva du burde se etter når du velger regnskapsbyrå i siste seksjon, “Hva bør jeg vite før jeg velger?”.
Noen av de største regnskapskontorene i Oslo:
Azets er et internasjonalt konsern som tilbyr flere tjenester innenfor økonomi og rekruttering. I Norge har de hovedkontoret sitt i Oslo, med avdelinger flere steder over hele landet.
BDO er et regnskapsførerselskap med hovedkontor i Oslo, og flere avdelinger ellers i landet. I tillegg til regnskapstjenester tilbyr de også revisjon av regnskap, samt rådgivning innenfor ulike områder.
Progressum har hovedkontoret sitt i Oslo, i tillegg til at de har avdelinger flere steder på Østlandet. De tilbyr flere tjenester innen økonomi og regnskap, og tilbyr også kurs i regnskap til kundene sine.
Små, men populære alternativer:
Regnskapshuset AS retter seg i hovedsak mot små og mellomstore bedrifter, der de kan tilby bistand innen blant annet regnskap, økonomistyring og lønn.
MPR Regnskap AS er en del av MPR Gruppen, som i tillegg til regnskap også inkluderer revisjon og rådgivning. De kan ta hele eller bare deler av regnskapsarbeidet i bedriften din, og har erfaring med flere ulike bransjer.
Merverdiregnskap AS er et forholdsvis ungt selskap som startet opp i 2017, og har siden 2020 vært en del av Elverum Regnskapsservice. De tilbyr bistand innenfor blant annet regnskap, skatt og økonomisk rådgivning.
Dersom man ønsker autorisasjon som regnskapsførerselskap, og selge regnskapstjenester gjennom et regnskapskontor, er det flere krav som må oppfylles. Søknaden om autorisasjon behandles av Finanstilsynet, og du kan lese mer om denne prosessen på hjemmesiden deres.
Kravene er i korte trekk:
Daglig leder må være autorisert regnskapsfører.
Formålet med bedriften skal være å føre regnskap for andre bedrifter.
Økonomien til regnskapsførerselskapet må være ryddig og pålitelig.
Fast kontorsted må være i Norge.
I teorien kan hvem som helst kalle seg regnskapsfører, all den tid det ikke er snakk om en beskyttet tittel. De fleste som jobber som regnskapsførere i dag har utdannelse innenfor økonomi og administrasjon, men lang erfaring i bransjen vil også i noen tilfeller kunne veie opp for manglende formell utdannelse.
Dersom det er snakk om en autorisert regnskapsfører, holder det imidlertid ikke å ha bare erfaring fra bransjen.
For at du skal få autorisasjon som regnskapsfører, må du oppfylle krav knyttet til:
Alder. Du må være myndig.
Utdanning. Du må minimum ha bachelor i økonomi og administrasjon. I tillegg er det krav om etterutdanning for å oppdatere og opprettholde faglig kunnskap.
Vandel. Du må legge ved politiattest som ikke er eldre enn tre måneder når du søker om autorisasjon.
Økonomisk situasjon. Du må være såkalt økonomisk vederheftig, som vil si at du må være økonomisk pålitelig. Dette er knyttet til egnethetskravet som du kan lese mer om hos Finanstilsynet.
Bosted. For å få autorisasjon må du bo i et EØS-land. Du må i tillegg ha fast kontorsted i Norge dersom du skal drive et enkeltpersonsforetak som selger regnskapstjenester.
Du kan lese mer om kravene til personlig autorisasjon som regnskapsfører og hva de innebærer hos Finanstilsynet.
Det kan variere relativt mye fra regnskapskontor til regnskapskontor hvor mye de tar seg betalt for ulike typer tjenester. I Oslo er det heller ikke uvanlig at det koster litt mer, all den tid husleien som regel ligger litt høyere enn i resten av landet.
Timepris for regnskapsføring ligger vanligvis mellom 600 og 1.400 kroner. Ofte vil timeprisen være høyere for enkelte tjenester. Enkel bokføring og fakturering er som regel relativt billig, mens årsregnskap og ligningspapirer vil være noe dyrere.
Fastpris vil normalt beregnes ut ifra antall bilag per år, antall lønnsslipper per måned og/eller antall ansatte i bedriften. Med fastpris kan du ende opp med å betale fra 10.000 kroner og opp til 50.000 kroner eller mer i året.
Om det er fastpris eller timepris som lønner seg for din bedrift vil være avhengig av hvordan du legger opp regnskapet, hvor mye av jobben du ønsker å gjøre selv, og ikke minst hvilke priser det aktuelle regnskapsbyrået opererer med.
Det er flere ting som vil ha innvirkning på totalprisen:
Det er svært mye du kan gjøre selv når det kommer til regnskap, så sant det er snakk om egen bedrift. Alle bedrifter i Norge kan føre regnskap for egen bedrift, uavhengig av hvor mange bilag det er snakk om og hvor høy omsetningen er. Det du ikke kan gjøre uten autorisasjon er, som tidligere nevnt, å føre regnskap for andre bedrifter. Du kan heller ikke være din egen revisor.
Å føre regnskap selv er sjeldent problematisk dersom man har en liten bedrift med svært få bilag, og man ikke er revisjonspliktig. Svært mange som er selvstendig næringsdrivende, har enkeltpersonsforetak, eller som ligger på grensen til å drive hobbyvirksomhet, velger å føre regnskap selv. Dette kan være lønnsomt dersom det ikke er en veldig tidkrevende oppgave. Dersom du bruker fem timer på regnskap, og en regnskapsfører ville brukt en time på samme jobben, er det imidlertid tvilsomt om du egentlig har spart noe som helst.
Et alternativ til å føre regnskap selv er å samarbeide med en regnskapsfører, eller å benytte seg av et regnskapsprogram der du også kan få bistand av et regnskapskontor. Stadig større deler av regnskapsføringen automatiseres gjennom ny teknologi, og ved hjelp av skybaserte løsninger kan du effektivt samarbeide med regnskapsføreren din og spare både tid og penger.
Av programmer som benyttes i regnskapsføring, kan vi for eksempel nevne, Visma, Conta og Fiken, som er populære alternativer blant bedrifter i alle størrelser.
Her har vi samlet noen gode tips til deg som du kan ha i bakhodet når du skal velge deg et regnskapskontor:
Ønsker du pristilbud på regnskapskontor i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg