Vil du vite mer om hvordan du fører regnskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et regnskap her, hvilke lover og regler som gjelder, hva du har lov til å gjøre selv, og mye mer. Visste du at et regnskap er basert på bilag? Lurer du på om du overhodet er regnskapspliktig? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med føring av regnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et regnskap er en helhetlig og ryddig oversikt over hva en bedrift skylder, selger, kjøper, eier og tjener. Alle transaksjoner som er knyttet til bedriften, skal inn i dette regnskapet, og dette kalles å bokføre. Hensikten med dette arbeidet er i all hovedsak å sikre at bedriftens forretninger kan etterprøves av myndighetene, i tillegg til at det hjelper til med å beregne skatter og avgifter som skal betales til staten.
Regnskapet er også et viktig verktøy for bedriften i det daglige:
Dersom du fører regnskap som er preget av feil og mangler, eller som ikke følger gjeldende lover, kan dette føre til bøter, gebyrer eller skattesmell. Derfor er det svært viktig at du innarbeider gode regnskapsrutiner helt fra begynnelsen av.
Bedrifter som omsetter for under 50.000 kroner i året, trenger i utgangspunktet ikke å føre regnskap, men det er likevel anbefalt. Du skal kunne legge frem en fullstendig og ryddig oversikt over alle inntekter og utgifter på forespørsel, så det kan altså lønne seg å ha et fornuftig system for bokføring uavhengig av hvor mye du omsetter for.
Så lenge det er snakk om din egen bedrift eller en bedrift du er ansatt i, har du full anledning til å føre regnskapet selv. Eventuelt kan du selv ta deg av deler av regnskapet, og sette bort det mest kompliserte til en autorisert regnskapsfører. Det er imidlertid flere fordeler med å føre regnskapet selv:
Du som har under 600 bilag i året, kan faktisk velge å føre regnskap i Excel, i et helt vanlig regneark. Bare husk at dette kan være mer krevende enn å bruke et fiks ferdig regnskapsprogram, da du må være rimelig stødig i både regnskapsføring og Excel for å få til å sette opp dette på en skikkelig måte.
Dersom du velger å føre regnskap selv, anbefaler vi at du bruker et regnskapsprogram eller et økonomisystem. Dette har flere fordeler, og selv om det er snakk om en betalt tjeneste, er det fortsatt langt billigere enn å bruke regnskapsfører til den samme jobben. De teknologiske løsningene blir stadig bedre, slik at regnskapsføringen blir stadig mer automatisert. Dette vil spare deg for både tid og penger, slik at du raskt tjener inn igjen de kronene du bruker på abonnementet.
Et regnskapsprogram vil blant annet kunne:
Her får du en kort oversikt over hva du må regne med å betale for henholdsvis en regnskapsfører og et regnskapsprogram. Dersom du tar hånd om hele eller en stor del av regnskapsføringen din selv, er det mange penger å spare, som du ellers ville brukt på en regnskapsfører. Med dagens teknologi har også denne jobben blitt langt enklere enn tidligere, da mange ting som før måtte gjøres manuelt, nå går på automatikk ved hjelp av et regnskapsprogram.
For et skybasert regnskapssystem, tilpasset små og mellomstore bedrifter, må du regne med å betale mellom 100 og 300 kroner i måneden. Dette vil gi deg tilgang til de mest grunnleggende funksjonene, som fakturering, bokføring og beregning av MVA.
Enkelte regnskapsprogrammer kan koste opp mot 500 kroner per måned, men dette gjelder som regel litt mer avanserte økonomisystemer. Disse har gjerne utvidelser knyttet til for eksempel prosjektstyring, ansatte og lønn, eller moduler tilpasset bestemte bransjer.
Du kan lese mer i vår dedikerte guide om ulike regnskapssystemer på markedet. For deg som vil ha det billigst mulig, og aller helst gratis, anbefaler vi en titt på artikkelen vår om gratis regnskapsprogrammer.
Hva du må betale for regnskapsføring, kan variere forholdsvis mye, og er avhengig av hva slags arbeid det dreier seg om, hvor i landet du bor, og ikke minst hvilken regnskapsfører du velger. Vi har en egen prisguide som går mer i dybden på ulike prisfaktorer når det gjelder regnskapsførere, og hva du burde være oppmerksom på.
På generelt grunnlag kan vi si at normal timepris hos regnskapsførere ligger på mellom 600 og 1.400 kroner per time. Enkelte tjenester vil kunne generere en høyere timepris, da arbeidet kan være mer komplisert eller kreve en spesifikk kompetanse eller utdannelse.
En annen måte å prise regnskapstjenester på, er fastpris, som kan innebære alt fra 10.000 til 50.000 kroner i året. Her vil det først og fremst være antall ansatte eller antall bilag som har størst betydning for prisen.
På Regnskapsmart kan du få hjelp til å finne en autorisert regnskapsfører som kan hjelpe deg med regnskapet ditt. Registrer dine behov hos oss, så finner vi en regnskapsfører som passer for deg, uten at du trenger å lete!
Det er mye å sette seg inn i for deg som vurderer å føre regnskapet selv. Her har vi samlet en oversikt over noen av de grunnleggende temaene du burde sette deg inn i:
Bokføring: Dette innebærer først og fremst å dokumentere og føre opp regnskapsopplysninger i et egnet regnskaps- eller økonomisystem. Vi anbefaler at du velger et nettbasert og brukervennlig system til dette formålet.
Kontering: Enkelt forklart handler det om å vite hvilken konto i kontoplanen et bilag skal føres på. Mange regnskapssystemer vil føre opp bilagene dine på riktig konto mer eller mindre automatisk, men du burde uansett vite hvordan dette fungerer for å unngå feil oppføringer og rot i regnskapet.
Fakturering: Dette skal gjøres i henhold til reglene i Bokføringsforskriften, som blant annet sier at fakturanummeret skal tildeles automatisk eller være forhåndsutfylt. Du kan lese mer i vår dedikerte guide om fakturering.
Avskriving: Større investeringer i bedriften kan avskrives over tid, slik at verdifallet på eiendelen blir fradragsført etter hvert som den mister verdi grunnet bruk og slitasje. Det er du som må avgjøre om eiendelen skal avskrives eller om den skal kostnadsføres i sin helhet med en gang.
Utlegg: Både du og dine ansatte kan oppleve å måtte gjøre utlegg på vegne av bedriften. Ofte er det snakk om reiseregninger eller dekning av kost og losji, og det er viktig at dette dokumenteres med bilag og kommer inn i regnskapet.
Skattemelding: Skattemelding skal sendes inn av alle næringsdrivende, og denne må leveres elektronisk. Eventuelle tilleggsopplysninger må dermed lastes opp som vedlegg. Det er selskapsformen som avgjør hvilken skattemelding du skal sende inn. Dette kommer vi litt tilbake til i neste seksjon, “Lover og regler”.
Som et minimum må du vite hvorvidt de varene og tjenestene du selger, er avgiftspliktige, og hvilken sats som gjelder. Dette kan ha stor betydning for budsjettet ditt, og det er viktig at du har oversikt over både inngående og utgående MVA. Dette kan du lese mer om i guiden vår til moms.
Det er mange ulike lover og regler som kan bli relevante når du skal drive egen bedrift. Her kommer vi til å redegjøre for de lovene som har størst betydning for hvordan du skal føre regnskap, nemlig bokføringsloven, regnskapsloven og aksjeloven.
Alle bedrifter som omsetter for mer enn 50.000 kroner i løpet av tolv måneder, har i følge Lov om bokføring (bokføringsloven) bokføringsplikt, som innebærer at de må sette opp regnskapet sitt slik loven krever.
Bokføringsloven sier blant annet at:
For de aller fleste med enkeltpersonforetak er det bare bokføringsplikten som gjelder.
Aksjeselskaper (AS) og holdingselskaper vil alltid ha både bokføringsplikt og regnskapsplikt. Det samme gjelder enkeltpersonforetak som har 20 millioner i eiendeler, eller mer enn 20 årsverk i ansatte. Dette er regulert i Lov om årsregnskap (regnskapsloven).
Loven sier blant annet at:
Revisjonsplikten reguleres i Lov om aksjeselskaper (aksjeloven). Dersom bedriften må sende inn revidert årsregnskap, er det også krav om revisor. Dette gjelder for eksempel alle virksomheter som er underlagt tilsyn av Finanstilsynet, svært mange aksjeselskap, og i noen tilfeller også enkeltpersonforetak.
Dersom du vil lese mer om hva en revisor gjør og hvilke firma som er påkrevd revisjon, kan du sjekke guiden vår om revisorer.
Alle bedrifter er ulike, og det finnes ikke én oppskrift på å føre regnskap som vil passe for alle. Det vil dermed være både ulike behov og ulike lovverk å forholde seg til. Det finnes imidlertid noen grunnleggende prinsipper som de aller fleste uansett burde sette seg inn i fra starten av, og regler som det kan lønne seg å følge uavhengig av bransje og selskapsform.
Tips og råd til deg som skal føre regnskap:
Som du ser, trenger du altså ikke å være utdannet regnskapsfører for å føre regnskap for egen bedrift. Du burde imidlertid ha en viss interesse for faget, og ikke minst et realistisk bilde av hvor lang tid det potensielt kan ta å sette seg inn i det du trenger å vite!
Ønsker du hjelp med føring av regnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg