Vil du vite mer om moms? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva moms er, hvilke satser som gjelder, hvilke relevante lover og regler du bør kjenne til, og mye mer. Visste du at alle næringsdrivende som tjener over 50.000 i året, skal fakturere med moms? Og er du klar over at du må være registrert i merverdiavgiftsregisteret før du kan kreve inn moms? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med moms, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Merverdiavgift, eller moms, er rett og slett en avgift som bedrifter krever inn fra kundene sine, på vegne av staten, når de selger varer eller tjenester. Dersom du driver egen bedrift, innebærer det at når du har nådd en omsetning på over 50.000 kroner i løpet av 12 måneder, så skal du både kreve inn og betale merverdiavgift. For å kunne gjøre det må du registrere deg i merverdiavgiftsregisteret. Alt dette kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.
Et annet sentralt poeng med moms, er at fakturaen som tar deg over grensen på 50.000 kroner, også er momspliktig. Det vil si at du må kreve inn moms på denne fakturaen også, men siden du først må melde deg inn i merverdiavgiftsregisteret, må dette faktureres etterskuddsvis. I enkelte tilfeller kan du forhåndsregistrere deg i merverdiavgiftsregisteret. Dette kommer vi tilbake til i avsnitt tre, Lover og regler.
Du driver bedriften Flott Flaske, som selger hjemmelagde flasker. Siden du er registrert i merverdiavgiftsregisteret betaler du mva når du kjøper inn utstyr, samtidig som du også krever inn mva fra kundene dine når du selger saft.
Regnskapet ditt for en gitt periode kan, helt forenklet, se omtrent slik ut:
Innkjøp av utstyr: 1.000 kroner | 25% MVA: 250 kroner
Salg av flasker: 3.000 kroner | 25% MVA: 750 kroner
Skyldig mva: 750 kroner - 250 kroner = 500 kroner.
Dette er et enkelt eksempel, og i virkeligheten kan regnestykket fort bli mer komplisert. Heldigvis finnes det flere hjelpemidler du kan bruke, for eksempel spesifikke kalkulatorer på internett eller regnskapsprogrammer med innebygget mva-funksjon.
De fleste varer og tjenester vil utløse et momskrav, men hvilke satser som gjelder, vil være avhengig av hvilken vare og hvilken tjeneste det er snakk om.
Standardsatsene er som følger:
I tillegg til disse satsene vil det være egne satser knyttet til enkelte bransjer. Du kan lese mer om dette hos Skatteetaten, der du også kan sjekke satsene for hvert år bakover i tid. Satsene kan nemlig endre seg fra år til år, da det er myndighetene som bestemmer hva de skal ligge på.
Enkelte organisasjoner, da primært veldedige og allmennyttige organisasjoner som har omsetning på under 140.000 kroner, har fritak fra merverdiavgiften. I tillegg finnes det en rekke andre unntak og fritak som gjelder spesifikt for slike organisasjoner. Dersom organisasjonen for eksempel har omsetning fra kiosk, med faste daglige åpningstider, vil mva-satsen være på 15 prosent. Er det derimot snakk om omsetning fra en kiosk som drives på frivillig basis, for eksempel i forbindelse med en basar, er omsetningen unntatt fra loven. Du kan lese mer om hvilke satser som gjelder for veldedige og allmennyttige organisasjoner hos Skatteetaten.
I tillegg er det flere andre varer og tjenester som er unntatt mva, deriblant helse- og sosialtjenester, undervisning, bøker, kunst og omsetning i frivillige organisasjoner.
Merk deg at det er forskjell på unntak og fritak:
Det står mer om forskjellen på fritak og unntak på nettsiden til Skatteetaten.
Dersom du å registrere deg i merverdiavgiftsregisteret, innebærer det at du også er bokføringspliktig, og må føre regnskap i henhold til bokføringsloven. Som merverdiavgiftspliktig må du også forholde deg til merverdiavgiftsloven og merverdiavgiftsforskriften.
Momsen skal betales seks ganger i året, og du må først sende inn mva-melding i Altinn. Dette må også gjøres dersom du ikke har noen omsetning i den aktuelle perioden. Dersom forfallsdatoen viser seg å være en helligdag, vil fristen bli forskjøvet.
Dette er forfallsdatoene for betaling av merverdiavgift:
Dersom du har omsetning på under 1 million i året, kan du søke om å få betale moms bare én gang i året. Søknaden må sendes inn innen 1. februar, og dette gjør du hos Skatteetaten. For å kunne søke om såkalt årstermin må du ha vært registrert i merverdiavgiftsregisteret i minimum ett år, og ha levert mva-meldingen på korrekt måte like lenge.
Du kan søke om forhåndsregistrere deg i Merverdiavgiftsregisteret dersom du forventer at bedriften din kommer til å ha en stor, avgiftspliktig omsetning innen nærmeste fremtid. Det er Skatteetaten som avgjør om du kan forhåndsregistrere deg eller ikke, og du søker gjennom Skatteetatens registreringsløsning for moms (krever innlogging).
Krav for å kunne søke om forhåndsregistrering:
I tillegg:
Eller:
Dersom Skatteetaten godkjenner forhåndsregistreringen, innebærer det at du har rett til fradrag for inngående merverdiavgift i forbindelse med innkjøp allerede i oppstartsfasen. For deg som ikke kan forhåndsregistreres vil tilbakegående avgiftsoppgjør være relevant. Dette kommer vi tilbake til i neste seksjon.
Varer eller tjenester du selger til utlandet skal faktureres uten merverdiavgift, da kunden betaler denne avgiften til sitt eget land. Dersom du kjøper varer eller tjenester fra utlandet skal ikke leverandøren fakturere deg avgiften som skal betales i Norge. Du er selv ansvarlig for å få med dette beløpet i mva-oppgaven i riktig termin.
Dersom bedriften din ikke lenger er avgiftspliktig skal du sende melding om sletting fra Merverdiavgiftsregisteret. Det kan for eksempel være at bedriften ikke lenger er i drift, eller at den endrer funksjon slik at omsetningen ikke lenger er avgiftspliktig. Merk at du ikke skal slette deg fra Merverdiavgiftsregisteret selv om du har ett år med avgiftspliktig omsetning under 50.000 kroner. Dersom dette fortsetter i to år til, skal du imidlertid fjerne registreringen.
Rent praktisk vil du få et skjema i Meldingsboksen din i Altinn, omtrent 40 dager før innleveringsfristen. Denne fyller du ut basert på tallene i regnskapet ditt, før du signerer og sender den inn. Dersom du skylder moms, vil du få betalingsinformasjonen fra Altinn slik at du kan betale inn avgiften du skylder.
Det er konto 2740 - oppgjørskonto merverdiavgift som brukes for å registrere inngående og utgående mva, og der vil du alltid se hva du enten skylder eller har til gode. Postering av moms i regnskapet skal altså gjøres på både inngående og utgående merverdiavgift.
Inngående merverdiavgift er merverdiavgift på fakturaer som kommer inn, altså fakturaer som du betaler. Beløpet skal være spesifisert på fakturaen, og dette beløpet vil du få igjen på neste mva-melding.
Utgående merverdiavgift er merverdiavgift på fakturaer du sender ut, og er som tidligere nevnt en avgift som du krever inn på vegne av staten. Følgelig skal også det du krever inn, betales til staten på neste mva-melding.
For å kreve tilbake moms du har betalt på anskaffelser som ble gjort før du registrerte deg i Merverdiavgiftsregisteret, må visse forutsetninger være til stede. For det første kan ikke den aktuelle varen ha blitt videresolgt uten mva, og for det andre må den ha ha vært til bruk i den avgiftspliktige virksomheten.
Du kan søke om tilbakebetaling av mva inntil tre år tilbake i tid ved hjelp av en tilleggsmelding, som leveres sammen med den første alminnelige mva-meldingen. I tilleggsmeldingen skal det altså bare være med anskaffelser som du krever tilbakegående mva-oppgjør for. Du trenger i utgangspunktet heller ikke å dokumentere anskaffelsene, men du må kunne fremlegge dokumentasjon ved forespørsel.
Dersom du trenger attest på skatt og merverdiavgift kan du bestille denne elektronisk gjennom Skatteetaten. Du får den tilsendt i innboksen din i Altinn umiddelbart etter at du har søkt, dersom dette er innenfor ordinær arbeidstid. Attesten viser hvorvidt du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, og hvor mye du eventuelt skylder i merverdiavgift og skatt.
Hvorvidt du trenger regnskapsfører for å få kontroll på merverdiavgiften eller ikke, finnes det ikke noe entydig svar på, det kommer an på din egen og bedriftens omsetning, kompetanse og forkunnskaper, men for de fleste små bedrifter og organisasjoner vil ikke dette være nødvendig. Det finnes en rekke gode nettressurser tilgjengelig som gir god informasjon og opplæring. Dersom du i tillegg benytter deg av et regnskapsprogram for å føre regnskap, vil det som regel inkludere funksjoner for å beregne inngående og utgående mva.
Når det er sagt, burde du rett og slett regne litt på hva som lønner seg å gjøre. Dersom du ender opp med å bruke lang tid på å sette deg inn i lover og regler, og bruker uforholdsmessig lang tid på å forsikre deg om at du ikke gjør feil, kan det faktisk være billigere å bruke regnskapsfører. På den måten frigjør du tid som du heller kan bruke på å utvikle firmaet ditt i den retningen du ønsker.
Regnestykket er egentlig ganske enkelt. Dersom regnskapsføreren tar 1.000 kroner i timen for å rydde opp i mva-regnskapet ditt, og du tjener 1.400 kroner på å gjøre andre ting i løpet av den samme timen, da går du i pluss. I et slikt scenario kan du rettferdiggjøre utgiftene du har til regnskapsføreren. Du kan lese mer i vår dedikerte guide om hva det koster å hyre regnskapsfører.
Større bedrifter kan fort få et mer komplisert mva-regnskap å forholde seg til, og det kan nok lønne seg å i det minste få en innledende veiledning fra en regnskapsfører eller advokat hva angår merverdiavgift og eventuelle fradrag.
Justeringsreglene knyttet til mva vil være relevant dersom du eier næringseiendom eller foretar større anskaffelser til virksomheten din, såkalte varige driftsmidler. Hensikten med dette regelverket er å sikre at momsfradraget blir korrekt ved å justeres enten opp eller ned, når bruk av næringseiendom eller driftsmidler endrer seg.
Et eksempel på dette kan være eiendom som benyttes til både avgiftspliktig og ikke-avgiftspliktig aktivitet, eller en mobiltelefon som brukes både privat og i jobbsammenheng. Regelverket her kan være relativt komplisert, og små feil kan få store konsekvenser, så det kan lønne seg å rådføre seg med regnskapsfører dersom du er usikker.
Dersom du av en eller annen grunn ikke betaler merverdiavgiften innen forfallsdatoen så vil det legges til renter. Det er derfor veldig viktig at du er oppmerksom på hvilke frister som gjelder. Husk at momsen du krever inn fra kunden, egentlig er statens penger hele tiden; du bare oppbevarer dem. Det mest hensiktsmessige vil dermed være å sette disse på en egen konto frem til forfallsdato, slik at du vet at du har dem tilgjengelig når fristen nærmer seg.
Som du ser, kan det være mye å sette seg inn i som ny næringsdrivende, og det er ditt eget ansvar å sørge for at du er oppdatert på gjeldende regelverk. Husk at du alltid kan henvende deg til Skatteetaten dersom du er usikker på tolkning av regelverk, beregning av fradrag og lignende spørsmål. Her kan små feil koste mye, så vi anbefaler at du heller spør én gang for mye enn én gang for lite.
Ønsker du hjelp med moms, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg