Vil du vite mer om å være selvstendig næringsdrivende? Har du en god forretningsidé du ønsker å realisere? Eller kanskje en hobby som kan utvikle seg til å bli en jobb? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å drive eget foretak, skattemelding for næringsdrivende, sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende og mye mer. Visste du at det er helt gratis å registrere et enkeltpersonforetak? Og er du klar over at man som selvstendig næringsdrivende må betale forskuddsskatt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med å bli selvstendig næringsdrivende, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Å være selvstendig næringsdrivende innebærer at man tjener penger ved å drive et foretak der man selv står personlig ansvarlig for alle økonomiske forhold. Man regnes som selvstendig næringsdrivende dersom man er registrert i Brønnøysundregistret med en av følgende selskapsformer:
Dersom man selger varer og/eller tjenester med betydelig fortjeneste over tid, har man grunnlag for å starte opp som selvstendig næringsdrivende. Ønsker man å drive foretaket på egen hånd, anbefales det at man oppretter et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret.
Enkeltpersonforetak er en virksomhetsform som ikke er en egen juridisk enhet. I praksis innebærer det at eier og foretak er den samme juridiske person, og eier står dermed ansvarlig for alle økonomiske forhold knyttet til foretaket. Det er derfor en virksomhetsform som egner seg best når det er liten økonomisk risiko knyttet til virksomheten. Det er også mulig å drive et enkeltpersonforetak samtidig som man mottar lønnsinntekt fra en annen arbeidsgiver.
Før man starter opp som selvstendig næringsdrivende er det viktig å være klar over at dette får konsekvenser for:
Har man planer om å starte opp næringsvirksomhet sammen med andre, kan ansvarlig selskap være et alternativ (ANS/DA). Man bør også være klar over at aksjeselskap (AS) kan være aktuelt dersom man skal starte næringsvirksomhet alene eller sammen med andre, men da blir man registrert som arbeidstaker, ikke selvstendig næringsdrivende.
Det finnes flere selskapsformer å velge mellom for de som ønsker å starte næringsvirksomhet. Nedenfor følger en liten oversikt over de vanligste formene, og fordeler og ulemper med hver enkelt.
Enkeltpersonforetak (ENS) er en virksomhetsform som eies av én fysisk person, og som drives for eiers regning og risiko. Man kan ikke ansette seg selv, og man kan heller ikke ta ut lønn. Man disponerer derimot hele overskuddet, og kan ta ut den summen man ønsker til privat forbruk. Det er imidlertid viktig å sette av penger til å betale skatt og avgifter.
Fordeler med enkeltpersonforetak:
Ulemper med enkeltpersonforetak:
Ansvarlig selskap med solidarisk ansvar (ANS) er en virksomhetsform der to eller flere eiere har et ubegrenset personlig ansvar for virksomheten. Dersom selskapet havner i økonomisk uføre, vil kreditorene i første omgang forholde seg til selskapet som sådan. Kan ikke selskapet gjøre opp for seg, vil ansvaret falle på eierne. Kreditor kan kreve hele gjelden fra én av eierne, og så kan eierne eventuelt gjøre opp seg imellom.
Ansvarlig selskap med delt ansvar (DA) er en virksomhetsform der eierne samlet har ubegrenset og personlig ansvar for selskapets økonomi og gjeld, men hver eier kan bare belastes opptil sin ansvarsandel, selv om kreditorene også her først skal forholde seg til selskapet som sådan. Hvor stor ansvarsandel hver eier har, skal fremgå av selskapsavtalen.
I begge former for ansvarlig selskap vil eiernes personlige ansvar for opparbeidet gjeld også være gjeldende etter at man har gått ut av selskapet, med mindre kreditor har fritatt vedkommende for ansvar. Eiere som trer inn i et ansvarlig selskap vil også være ansvarlig for forpliktelser inngått før denne gikk inn i selskapet.
Fordeler med ansvarlig selskap:
Ulemper med ansvarlig selskap:
Aksjeselskap er en selskapsform der man som eier ikke er ansvarlig for mer enn den aksjekapitalen som er innbetalt. Det kreves imidlertid en aksjekapital på minimum 30.000 kroner som sikkerhet for kreditorer, og i de fleste tilfeller er det forventet at man har mer oppstartskapital enn dette. Man kan bruke av aksjekapitalen til å gjøre investeringer, men man må alltid sørge for å ha betalingsevne og gjerne en forsvarlig egenkapital. Det blir stadig mer populært å starte aksjeselskap da begrenset ansvar og mulighet for å omsette aksjene gjør det til en fleksibel selskapsform. Det faktum at man kan være ansatt i sitt eget selskap innebærer også at man har samme rettigheter som andre arbeidstakere. Som ansatt er man imidlertid ikke selvstendig næringsdrivende, selv om man også er eier av selskapet.
Fordeler med aksjeselskap:
Ulemper med aksjeselskap:
Begrepet selvstendig næringsdrivende er i grunn selvforklarende; man er selvstendig og kan selv bestemme hva man skal gjøre og når man skal gjøre det. Dette står gjerne i kontrast med det å være ansatt, der både arbeidsoppgaver og -tid er regulert av en kontrakt. Det er imidlertid også en annen side ved det å ikke være ansatt; man mister tilgangen til en del sosiale rettigheter som mange kanskje tar for gitt i Norge:
Å registrere et enkeltpersonforetak er både enkelt og gratis. Før man gjør det bør man imidlertid være sikker på at det man skal drive med faktisk er, eller kan utvikle seg til å bli, næringsvirksomhet. Noen ting å tenke over i startfasen er som følger:
Hva er forretningsideen bak virksomheten? Tenk over hva som skal være inntektsgrunnlaget for virksomheten. Skal du selge varer eller tjenester? Hvem er potensielle fremtidige kunder? Har du lokaler og utstyr som trengs?
Har du tid og evner til å drive et foretak? Som selvstendig næringsdrivende har man selv ansvar for regnskap og andre økonomiske forpliktelser. Man må blant annet fakturere for utført arbeid eller salg, følge opp frister og innbetalinger til myndighetene, og sende inn Skattemelding for næringsdrivende. Er dette noe du har lyst til å ta på deg, eller har du midler til å betale noen andre til å gjøre det for deg?
Hvordan er forholdet mellom inntekter og utgifter? Er markedet stort nok til at fortjenesten blir betydelig, eller kan virksomhetene regnes mer som en hobby? Hvor mye må varene eller tjenestene koste for å gi en grei omsetning? Hvilke kostnader vil oppstå i forbindelse med lokaler, utstyr, innkjøp og lignende? Har du oversikt over alle utgifter som kan tilkomme?
Har du kommet frem til at det lønner seg å starte opp eget foretak er neste skritt å registrere et enkeltpersonforetak. Det gjør man ved å gå inn på Altinn og fylle ut samordnet registermelding. Det er gratis å registrere et enkeltpersonforetak, og det trenger ikke ta mer enn noen minutter. Når registreringen er godkjent, vil man få beskjed om dette i innboksen i Altinn, og foretaket tildeles et organisasjonsnummer. Før du starter utfylling av skjemaet, bør du ha tenkt gjennom følgende punkter i registreringen:
Hva skal foretaket hete? Foretaksnavnet må inneholde etternavnet til eier. Det kan være kun etternavnet, eller etternavn i kombinasjon med noen annet, for eksempel Hansen Konsulentservice. Velger man kun etternavn er det dog mulighet for at andre enkeltpersonforetak har det samme navnet. Vær oppmerksom på at det også er mulig å drive virksomhet under et annet navn enn foretaksnavnet.
Er foretaket pliktig til å betale merverdiavgift? Dersom man tjener, eller anser at man kommer til å tjene, mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder skal foretaket registreres i Merverdiavgiftsregisteret. De aller fleste foretak er MVA-pliktig, men det finnes noen unntak. Man kan kontakte Skatteetaten for mer informasjon om merverdiavgift.
Hva gjør foretaket? Registreringen krever en enkel beskrivelse av hovedgeskjeften til foretaket. Dette kan forklares med få ord, og man kan endre det i ettertid.
Skal flere personer være involvert? Den som registrerer foretaket er også innehaver, men man kan oppføre andre personer som daglig leder og/eller forretningsfører. Det er i tillegg mulig å legge til prokurist, som er en person med fullmakt til å opptre på vegne av selskapet.
En av fordelene med å være selvstendig næringsdrivende er nettopp det at man kan bestemme det meste selv. Unntaket til dette er forhold knyttet til regnskap, skatter og avgifter. Her må man følge lover og regler satt av myndighetene. Det er blant annet viktig å:
Dersom man har lite erfaring med bedriftsøkonomi, kan det lønne seg å få litt hjelp til å holde orden på regnskapet. For foretak med enkel økonomistyring kan det være nok å kjøpe eller abonnere på et regnskapsprogram. Ta en titt på følgende alternativer for å se om dette er aktører som kan passe for ditt foretak:
Hvis foretaket har betydelig omsetning, og det kreves mye tid og arbeid for å holde orden på regnskapet, kan det lønne seg å engasjere en regnskapsfører. Man kan la en regnskapsfører ta seg av hele regnskapet eller kun de elementene man ikke kan eller vil gjøre selv.
Det er selvsagt ikke gitt at de alternativene som nevnes her, passer perfekt for akkurat ditt behov. Dersom du registrerer din forespørsel på Regnskapsmart, kan de finne aktører for deg. Regnskapsmart jobber med noen av de beste innen sitt fagfelt, og de matcher leverandører mot akkurat ditt behov.
Å være selvstendig næringsdrivende høres kanskje litt ensomt ut. Man står selv ansvarlig for alle økonomiske forpliktelser, og det er mange lover og regler man må ha kontroll på. Da er det fint å vite at det er muligheter til å få hjelp i oppstartsfasen. Skatteetaten tilbyr veiledning til personer som ønsker det, og det finnes mange andre kurs og seminarer man kan delta på for å lære mer om hvordan man skal drive et foretak på best mulig måte
Når det gjelder det økonomiske er det også mulighet for å få bistand. Mange kommuner tilbyr økonomisk støtte til nyetablerte foretak. Noen kvalifiserer også til å få dagpenger av NAV under etableringen av eget foretak. Man må heller ikke glemme at man får skattefradrag for kostnader til hjemmekontor, mobil og PC, bruk av bil og lignende.
Det finnes mye informasjon tilgjengelig om hvordan man tar fatt om man vil prøve seg som selvstendig næringsdrivende, og det er lett å la seg overvelde av alt man må forholde seg til. Du må ikke glemme det positive med å starte eget foretak; man er sin egen sjef, og alle pengene man tjener, går rett i egen lomme! (Minus skatt, da.) Lykke til!
Ønsker du hjelp med å bli selvstendig næringsdrivende, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg