Vil du vite mer om revisorer? Lurer du på hva en revisor gjør? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en revisor jobber med, hva det vil si å være statsautorisert revisor, hvem som kan jobbe med dette, og mye mer. Visste du at en revisor ikke er det samme som en regnskapsfører? Og er du klar over at det for enkelte bedrifter er påbudt å benytte seg av en revisor, og at du ikke kan kontrollere eget regnskap selv om du er statsautorisert revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på revisor, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En revisor er enkelt forklart en person som leies inn av en revisjonspliktig bedrift, for å kontrollere at bedriftens regnskap følger gjeldende lover og regler. For å arbeide som revisor i Norge må du registreres og godkjennes av myndighetene, og revisor er således en beskyttet tittel. I Norge pleide vi å skille mellom statsautorisert revisor og registrert revisor, der førstnevnte har mastergrad og sistnevnte har bachelorgrad, begge i regnskap og revisjon. Du kan lese mer om forskjellen på statsautorisert og registrert revisor her. Fra 1. januar 2021 ble det ifølge ny revisorlov bare statsautorisert revisor som gjelder, og alle som var registrert revisor da loven trådte i kraft fikk status som statsautorisert revisor.
Arbeidsoppgavene til en revisor er veldig klart definert, og det er primært to områder de jobber med: kontroll av regnskap, og eventuell bistand og rådgivning i forbindelse med føring og innlevering av regnskap.
Revisorens hovedoppgave er altså å kontrollere regnskapet for å sikre at bokføringen er korrekt, og at alle lover og regler blir fulgt. Hensikten er blant annet å sikre at bedriften betaler det den skal i skatt, og ikke får urettferdige skattefordeler grunnet for eksempel kreativ regnskapsføring. Revisorer har også en viktig rolle når det kommer til å avsløre hvitvasking.
Etter en grundig gjennomgang av regnskapet vil revisoren lage såkalt revisjonsberetning. Sammen med årsregnskapet skal denne rapporten sendes inn til Regnskapsregisteret, som er en del av Brønnøysundregistrene. Dersom det er avvik i regnskapet skal dette fremkomme i revisjonsberetningen.
Det er altså ikke revisoren som fører regnskap. Dette gjøres normalt enten av en ekstern regnskapsfører eller regnskapsbyrå, eller av en ansatt regnskapsfører i bedriften. For små bedrifter er det heller ikke helt uvanlig å føre regnskap selv. Uavhengig av hvilken løsning bedriften har valgt, skal regnskapet kontrolleres av en ekstern revisor dersom bedriften er revisjonspliktig.
Selv om revisorens jobb primært starter etter at regnskapet er ført opp, er det også mulig å be om rådgivning underveis, i god tid før årsregnskapet skal levers inn. En revisor sitter ofte på mer kunnskap enn en regnskapsfører hva angår lover og regler, og dersom du har et spesielt komplisert regnskap kan det dermed spare deg for både penger og bekymringer dersom du får rådgivning underveis.
En revisor kan også avgi attest, en såkalt revisorbekreftelse. Dette vil som regel være aktuelt i forbindelse med for eksempel utbetaling av støtte til bedrifter og virksomheter. Dersom en virksomhet søker om økonomisk støtte fra staten, kan de kreve en at en revisor bekrefter virksomhetens regnskap før støtten utbetales.
Et annet eksempel er hjemlet i Lov om aksjeselskaper (aksjeloven), som krever at en revisor bekrefter innskutt kapital i et aksjeselskap, dersom det er snakk om kapital i andre former enn penger eller annen finanskapital. Det kan for eksempel være snakk biler, kunst eller eiendom, såkalt realkapital.
Revisjonsbransjen i Norge er dominert av internasjonale aktører som ansetter statsautoriserte norske revisorer i de norske avdelingene sine. Disse har som regel avdeling i de største byene i Norge, som Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.
Noen av de største internasjonale aktørene som opererer i Norge er:
EY (Tidligere Ernst & Young) er et engelsk, internasjonalt selskap med avdelinger flere steder over hele verden. I Norge er EY regnet som et av de største revisjonsselskapene, med hovedkontor i Oslo.
PricewaterhouseCoopers AS (PwC) har hovedkontor i England, og er å regne som et nettverk av firmaer over hele verden, heller enn ett enkelt selskap. I Norge er det rådgivning innenfor revisjon, juss og skatt som står mest sentralt for PwC.
Deloitte AS har hovedkontoret sitt i USA, og er i likhet med de ovennevnte et av de største revisjonsselskapene på verdensbasis. I Norge har de hovedkontor i Oslo, avdelinger i flere byer.
KPMG AS har hovedkontoret sitt i Nederland, og omtales som en av “de fire store” innenfor revisjonsbransjen, sammen med de tre ovennevnte. I Norge har KPMG store kontorer i både Oslo, Bergen og Stavanger, i tillegg til flere mindre avdelinger i resten av landet.
BDO har hovedkontor i Belgia, og selv om de ikke er medregnet blant de fire store har de likevel en betydelig markedsandel både i Norge og i resten av verden. Hovedkontoret deres i Norge ligger i Oslo.
Det er verdt å merke seg at det som regel er de små og mellomstore revisjonsselskapene som har de mest fornøyde kundene, så det kan absolutt lønne seg å undersøke mer lokale aktører dersom du har muligheten til dette. På hjemmesiden til revisjonsforeningen kan du enkelt søke etter revisorer og revisorselskaper i nærområdet ditt. Du kan spesifisere både fylke og kommune, i tillegg til at du kan gjøre direkte søk på firmanavn. Dette kan dermed også være en nyttig tjeneste dersom du er usikker på om revisorselskapet du er i kontakt med er autorisert og godkjent av Finanstilsynet.
For å jobbe som revisor i Norge er det et krav at man registreres og godkjennes av myndighetene, her representert av Finanstilsynet. dette gjelder både for registrerte og statsautoriserte revisorer. Hovedforskjellen er utdanningsnivået, da en statsautorisert revisor har høyere utdannelse enn en registrert revisor. Fra 1. januar 2021 ble det som tidligere nevnt krav om mastergrad for å få revisorgodkjenning, og alle registrerte revisorer fikk status som statsautorisert. Dersom man nå vil utdanne seg til revisor må man nå altså ha relevant mastergrad for å få revisorgodkjenning av finanstilsynet.
For ordens skyld skal vi likevel gi en kort forklaring på forskjellen mellom en registret og en statsautorisert revisor:
En registrert revisor har en bachelorgrad i regnskap og revisjon, og arbeider ofte i et regnskapsfirma. Vedkommende kan gjøre mange av de samme oppgavene som en statsautorisert revisor, så sant det er snakk om en bedrift som ikke er børsnotert. Det vil si norske virksomheter som ikke er oppført på Oslo Børs. Som registrert revisor kan man altså foreta en uavhengig kontroll og granskning av årsregnskapet til en bedrift, og man kan bistå med både råd og veiledning i forbindelse med føring av regnskap og andre rutiner knyttet til regnskapsføring.
En statsautorisert revisor har mastergrad i regnskap og revisjon, og er autorisert for alle typer revisjonsoppdrag i alle slags virksomheter, herunder også børsnoterte selskaper. Alle revisorer som praktiserer i Norge i dag skal være statsautorisert, som følge av en lovendring fra 1. januar 2021. Hensikten med å ha bare én kategori revisorer er at det vil bli lettere for forbrukere og klienter, og at det rett og slett ikke er nødvendig med to kategorier når det uansett kommer til å bli krav om relevant mastergrad for å bli godkjent som revisor i Norge. Du kan lese mer om denne lovendringen og hva den har å si i praksis hos Finanstilsynet.
Når virksomheten din når en viss størrelse i omsetning er du som vist pålagt å benytte revisor for å etterprøve regnskapet og sikre at relevante lover og regler blir fulgt. Prisen vil variere litt fra bransje til bransje, da enkelte bransjer har et mer komplisert regnskap, eller trenger en revisor med spesialkompetanse på bestemte områder.
Dersom det er snakk om et mindre AS, vil revisjon av regnskapet som regel koste fra 30.000 til 50.000 kroner. Hvis du bare skal ha rådgivning, vil revisoren sannsynligvis operere med timepris, og normal sats her er mellom 900 og 1.800 kroner per time.
Det er altså snakk om et relativt stort prisspenn mellom rimelig og litt dyrere revisortjenester, men det som kanskje har mest innvirkning på prisen til syvende og sist er hvor ryddig regnskapet ditt er. Dersom du har hatt gode rutiner gjennom hele året vil revisoren kunne godkjenne årsregnskapet etter en enkel gjennomgang.
Om du derimot har mange feil, ufullstendige føringer, eller av andre grunner har behov for en skikkelig gjennomgang av hele årsregnskapet, vil det også koste en god del mer både i timer og i kroner og ører.
De fleste er klar over at det er lov å føre egen regnskap, selv om det som regel vil være anbefalt å hyre en regnskapsfører. Revisjon av regnskapet ditt må imidlertid gjøres av en revisor, og vedkommende kan ikke ha tilknytning til selskapet. Det vil si at selv om du er en statsautorisert revisor, kan du ikke under noen omstendigheter utføre revisjon på regnskapet i ditt eget selskap, eller i en virksomhet du er ansatt i.
En virksomhet kan dermed ansette en intern revisor for rådgivning og utarbeidelse av rutiner, men vedkommende vil da ikke kunne ha en kontrollfunksjon som rapporterer til myndighetene. Revisorens objektivitet og intergritet er avhengig av at vedkommende ikke har noen relasjoner eller bånd til virksomheten som skal kontrolleres. Dette reguleres i Lov om revisjon og revisorer (revisorloven). Kravet om uavhengighet er såpass strengt at en revisor ikke har lov til å revidere for samme virksomhet i mer enn syv sammenhengende år. Etter syv år må det gå to år uten revisjonsoppdrag før loven tillater nye oppdrag fra samme virksomhet.
Selv om du ikke kan være din egen revisor i den forstand at du ikke kan kontrollere og gå god for din egen regnskap overfor myndighetene, finnes det en rekke andre arbeidsoppgaver du kan gjøre med denne fagkunnskapen. Du kan for eksempel ha en rådgivende funksjon både i egen og andres bedrift, og således ha en konsulent-funksjon som ikke krever at du er fullstendig uavhengig av den aktuelle virksomheten.
Det stilles relativt høye krav til den som ønsker å bli statsautorisert revisor. Du må først ta en bachelorgrad i regnskap og revisjon, og deretter mastergrad i enten regnskap og revisjon (MRR), eller i økonomi og administrasjon (MØA). Dersom du har master i økonomi og administrasjon må du ta en ettårig videreutdannelse innenfor regnskap og revisjon for å bli statsautorisert revisor.
Du må også ha tre års relevant praksis som revisor før du får konsesjon eller godkjenning av Finanstilsynet. Dette søker du om i Altinn (skjema KRT-1019). I tillegg må arbeidsgiveren fylle ut og signere et praksisskjema som dokumenterer og verifiserer praksisperioden din. Det er også krav om politiattest og utskrift av siste likning. Behandlingstiden når du søker vil som regel ikke overstige 30 dager.
Det er flere ting som avgjør hvorvidt du er revisjonspliktig eller ikke, blant annet hvilken organisasjonsform det er snakk om, og hvor stor virksomheten er.
Aksjeselskap (AS) trenger vanligvis ikke revisor før de når en viss størrelse. Fravalg av revisjon kan gjøres dersom virksomhetens driftsinntekter ikke overstiger 6 millioner kroner, balansesummen er under 23 millioner kroner, og antall ansatte er under 10 årsverk i snitt.
Enkeltpersonforetak er som regel ikke revisjonspliktig, da de vanligvis heller ikke er regnskapspliktig. Dersom foretaket er regnskapspliktig, med driftsinntekter over 6 millioner kroner, eiendeler til over 23 millioner, eller antall ansatte er over 10 årsverk i snitt, vil også revisjonsplikten tre inn.
Selskaper som driver advokatvirksomhet eller som er underlagt tilsyn av Finanstilsynet vil alltid være revisjonspliktig, uavhengig av selskapsform. Dette gjelder for eksempel regnskapsbedrifter eller eiendomsmeglerfirma.
Reglene er omfattende, og det finnes unntak både den ene og den andre veien. Dersom du er usikker på hva som gjelder for deg og din selskapsform anbefaler vi at du kontakter Skatteetaten for en klargjøring.
Ønsker du pristilbud på revisor, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg