Vil du vite mer om revisorer i Oslo? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en revisor gjør, hvilke alternativer som er populære i Oslo, hva det koster å bruke revisortjenester, og mye mer. En revisor utfører lovpålagt revisjon, men tilbyr også en rekke andre tjenester. Vet du hva som avgjør hvorvidt din bedrift er revisjonspliktig? Og er du klar over forskjellene mellom en registrert revisor og en statsautorisert revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på revisor i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En revisor har som hovedoppgave å kontrollere at årsregnskapene er gjennomført på riktig måte hos større bedrifter. Revisjonspliktige bedrifter må følge en rekke lover og regler knyttet til innsending av årsregnskap, og en revisor brukes til å kontrollere at alt er som det skal være, og at årsrapporten inneholder nødvendig dokumentasjon og avstemt balanse på kontoene av betydning. Revisorer tilbyr også rådgivning til bedrifter for å hjelpe dem med å lage gode rutiner for økonomistyring og for å sørge for at relevante lover og regler etterleves. Ved gjennomført revisjon lager revisoren en rapport om bedriftens økonomiske situasjon. Denne kan brukes til å dokumentere de økonomiske forholdene i bedriften overfor myndigheter, kreditorer, ansatte, eiere eller banken.
Hvis du er på utkikk etter en revisor i Oslo, har du kanskje lagt merke til at det finne to typer revisorer i Norge. Du har både registrert revisor og statsautorisert revisor. Men hva er egentlig forskjellen på de to? Og hvilken type revisor trenger du til å utføre revisjon hos din bedrift? I hovedsak er det to forskjeller mellom disse typene revisorer. En registrert revisor har en bachelorgrad i revisjon og tre etterfølgende års praksis, mens en statsautorisert revisor har en mastergrad i regnskap og revisjon samt tre års praksis. Det betyr altså at en statsautorisert revisor har utvidet høyere utdanning. Den andre forskjellen er knyttet til arbeidsoppgavene de kan utføre. Både registrert revisor og statsautorisert revisor kan revidere regnskap for bedrifter som har revisjonsplikt og gi rådgivning og veiledning, men kun statsautoriserte revisorer kan utføre revisjon for selskaper som er børsnoterte.
Med revisor får du god oversikt over bedriftens økonomi, og du sørger for at bedriften følger de lover og regler som gjelder. Hvis bedriften for eksempel oppgir feil opplysninger, kan det få konsekvenser for skatteberegningen. Det kan medføre at bedriften må betale tilleggsskatt og det kan gå utover kredittverdigheten overfor bedriftens kunder og samarbeidspartnere. En revisor sørger for at du unngår gebyrer eller sanksjoner fra myndighetene ved å overholde regler, rutiner og frister. Før du velger et revisjonsselskap i Oslo, er det viktig at du først og fremst finner ut om bedriften din er revisjonspliktig og deretter finner et revisjonsselskap som har offentlig godkjenning.
Vil du vite mer om hva en revisor jobber med? Da anbefaler vi deg å sjekke ut vår dedikerte guide om emnet!
Det finnes mange populære revisjonsfirmaer i Oslo. Her skal vi se nærmere på et lite utvalg av dem.
RSM Oslo: I Norge er RSM et mellomstort revisjonsselskap som tilbyr revisjonstjenester flere steder i landet. Kontorene deres ligger i Oslo, Trøndelag, Vestlandet, Rogaland og i Agder. Selskapet har mer enn 220 ansatte i Norge og deres kunder er både små aksjeselskap, børsnoterte selskap og store konsern. RSM Norge er en del av RSM international som er et multinasjonalt nettverk av revisjons- og rådgivningsfirmaer med mer enn 48.000 ansatte i 120 forskjellige land. Deres kontor i Oslo ligger ved Aker Brygge.
Revisorgruppen: Revisorgruppen er et nettverk bestående av selvstendige revisjonsfirmaer fra Trøndelag og sørover. Deres kontor i Oslo ligger på Homansbyen og de fleste kundene deres er små og mellomstore selskaper i Oslo-området, hvor selskapet over tid har bygget opp et sterkt faglig miljø. Revisorgruppen tilbyr lovbestemt revisjon, forenklet revisjon, attestasjonstjenester overfor tredjeparter, regnskapstjenester, samt rådgivning om økonomistyring, skatt og avgift, omorganisering, generasjonsskifte og mer.
PKF Revisjon: PKF revisjon fikk sitt navn sent i 2018 etter en sammenslåing med Alba Revisjon og SMB revisjon. Revisjonsselskapet har likevel sine røtter fra det som het Beckman Lundevall Revisjon og ble stiftet i 2001. PKF revisjon har lang erfaring med å tilby revisjon- og rådgivningstjenester til både små og store kunder i Oslo og østlandsområdet. Selskapet kan hjelpe til med uavhengig revisjon, årsregnskap og skattemeldinger, bistand med regnskap, etablering og avvikling av virksomheter, rådgivning i forhold til skatt og avgifter, samt andre revisjonstjenester. PKF revisjon holder til på Ryen i Oslo.
Revisorkonsult: Revisorkonsult er et revisjonsfirma som ble stiftet allerede i 1983. I dag har de avdelinger i Oslo, Tynset og på Røros. Revisorkonsult tilbyr lovbestemt revisjon og rådgivning om skatt og generasjonsskifte til bedrifter i Oslo-området. Du kan bruke revisorkonsults tjenester enten du trenger en statsautorisert revisor, registrert revisor eller en rådgiver. Deres kontor i Oslo ligger ved Teisen.
Revisorhuset: Revisorhuset er et lite revisjonsselskap som hører til på St. Hanshaugen i Oslo. Deres revisjonstjenester benyttes hovedsakelig av små og mellomstore bedrifter i Oslo, men de har også kunder i Akershus, Hedmark, Vestfold, Oppland og Buskerud. Revisorhuset kan hjelpe til med revisjon, rådgivning, attestasjonsoppdrag og flere andre tjenester knyttet til regnskap, generasjonsskifte og mer.
Dette er bare et utvalg populære revisjonsfirmaer i Norge, og der finnes mange flere over hele landet. Det lønner seg alltid å sjekke ut flere alternativer før du tar et endelig valg.
Flere forskjellige, men nær beslektede yrkesgrupper, jobber med bedrifters regnskap. Om du har en nyoppstartet bedrift eller du ikke har noe særlig erfaring med regnskap fra før av, kan du fort oppleve at det hele er forvirrende, og det kan være vanskelig å skille mellom de ulike rollene til folk som jobber med regnskapet. Her forklarer vi de ulike yrkesrollene nærmere:
En regnskapsfører har i oppgave å utarbeidet regnskapet til en bedrift. Regnskapsføreren fører årsregnskap, håndterer MVA-oppgaver, tar seg av lønnskjøring og bilagsføring. Alt dette skal inn i årsregnskapet. En regnskapsfører vil bidra til at bedriften har gode rutiner og god økonomistyring. Det kreves autorisasjon for å bli regnskapsfører. Autorisasjonen kan man oppnå etter en treårig bachelorgrad i økonomi og administrasjon med en fordypning rettet mot yrket som regnskapsfører, samt to års praksis hos et regnskapsbyrå. Til sammen kreves altså 5 års utdanning for å bli autorisert regnskapsfører.
En revisor skiller seg fra en regnskapsfører ved at revisoren kontrollerer regnskapet. Regnskapsføreren utarbeider det. Du trenger ikke å engasjere en revisor med mindre bedriften din er revisjonspliktig. Det er bedriftens organisasjonsform og størrelse som avgjør om din bedrift revisjonspliktig. Det stilles strenge krav til revisorens uavhengighet og revisoren skal først og fremst kontrollere at årsregnskapet er utarbeidet på riktig måte, i henhold til gjeldende lover og regler. En registrert revisor har en bachelorgrad i regnskap og revisjon, i tillegg til 3 års praktisk erfaring. Du kan ikke bruke en registrert revisor til å utføre revisoroppgaver for et børsnotert selskap.
En statsautorisert revisor utfører mange av de samme oppgavene som en registrert revisor, men den statsautoriserte revisoren har lengre utdanning (mastergrad + 3 års praktisk erfaring). Det innebærer at den statsautoriserte revisoren også kan ta oppdrag for børsnoterte bedrifter.
Prisene på revisor avhenger av hva slags tjenester du ønsker. En revisjon kan koste alt fra 10.000 til over 50.000 kroner, men prisen avhenger av flere faktorer som forteller noe om hvor omfattende arbeidet er. Vanligvis vil revisjonen koste mindre dersom det er gjort et grundig arbeid med årsregnskapet og det er mindre behov for korreksjon. Samtidig kan prisene variere mellom ulike bransjer og være avhengig av antall ansatte og kompleksitet på virksomheten. Ofte ser vi at revisjon er mest kostbart for produksjonsbedrifter, mens det er nokså billig for frivillige virksomheter og foreninger. Handelsbedrifter og tjenesteytende virksomheter ender gjerne opp et sted midt i mellom prismessig.
Når det gjelder rådgivningstjenester, er det vanlig å betale en timespris på mellom 1.000 og 2.000 kroner timen. Attestasjonstjenester koster gjerne mellom 3.000 og 8.000 kroner, avhengig av oppdragets natur og kompleksitet. Merk at prisene kan variere mye mellom ulike revisorselskap i Oslo og at det derfor lønner seg å hente inn tilbud fra flere aktører før du velger en revisor. På den måten øker du sjansene for å finne en dyktig revisor til en konkurransedyktig pris. Du kan for eksempel hente inn tilbud fra tre forskjellige revisorselskaper og sammenligne dem på både pris og vilkår, slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag. Det er uforpliktende å hente inn tilbud og du trenger ikke velge noen av dem dersom du ikke er fornøyd med noen av tilbudene.
Revisjon er ikke noe en kan utføre selv. Alle bedrifter som er revisjonspliktige, må finne et uavhengig revisjonsforetak for å få utført revisjon. Det ligger i sakens natur at arbeidet må gjennomføres av en uavhengig part, noe som innebærer at revisor heller ikke kan være et familiemedlem eller en nær venn av deg.
For å finne ut om du har revisjonsplikt, må du se på organisasjonsformen og størrelsen på virksomheten din. Det følger av revisorloven § 2-1 at aksjeselskap, allmennaksjeselskap, stiftelser og foretak som finanstilsynet fører tilsyn med, er revisjonspliktige. Merk at du kan unngå revisjon for et foretak forutsatt at foretaket har mindre enn seks millioner kroner i driftsinntekter, en balansesum på under 23 millioner kroner og hvis du har under 10 årsverk gjennomsnittlig antall ansatte. Dette kalles fravalg av revisjon.
Hvis du bare driver et enkeltpersonforetak, vil du normalt ikke ha revisjonsplikt. Plikten trer imidlertid inn dersom foretaket på et tidspunkt har driftsinntekter som overstiger 6 millioner, har en balanse på over 23 millioner eller hvis foretaket får et gjennomsnittlig antall ansatte på over 10 årsverk. I slike tilfeller vil revisjonsplikten gjelde fra og med neste regnskapsår. Hvis enkeltpersonforetaket ditt er underlagt tilsyn av Finanstilsynet, vil du alltid være revisjonspliktig. Det samme gjelder for bedrifter som driver advokatvirksomhet, eiendomsmegling eller regnskapsføring.
Selv om det er helt nødvendig å bruke en revisor for å utføre revisjon, trenger du ikke nødvendigvis en regnskapsfører for å føre regnskap. Dette kan du gjøre selv om du ønsker. Mange velger likevel å bruke en regnskapsfører når bedriften eller foretaket når en viss størrelse. En regnskapsfører har viktig kompetanse som hjelper bedriften med å holde orden på økonomien. Selv om det ikke er noe krav til å ha en egen regnskapsfører til å føre regnskap, velger mange likevel å bruke regnskapsfører for å slippe å bruke flere titalls timer på å føre regnskap selv og for å sørge for god oversikt over bedriftens økonomi.
Regnskap kan være komplisert. Det er mange lover og regler en må forholde seg til, ulike frister som må overholdes og i verste fall kan en motta sanksjoner og gebyrer fra myndighetene dersom du gjør feil. Driver du egen bedrift og er revisjonspliktig, er det mye du må huske på.
Lover og regler er i stadig endring og derfor er det alltid viktig at du holder deg oppdatert. Hvert år kan det komme nye krav til bokføring, skatter og avgifter. Mange løser dette ved å søke rådgivning hos en regnskapsfører eller en revisor, da disse alltid er oppdatert på lover og regler som gjelder på ethvert tidspunkt. Ved å følge råd fra fagfolk, unngår du unødvendig risiko.
Det er svært viktig at revisor er en objektiv og uavhengig tredjepart. Det skyldes at myndighetene, banker, aksjonærer og finansinstitusjoner har behov for regnskap med korrekte opplysninger. Revisor kan ikke ha nære tilknytninger til noen i selskapets ledelse, deres eiere eller noen av styremedlemmene. Revisoren skal heller ikke revidere egne råd. Før en revisor tar oppdraget, må vedkommende vurdere om det er forhold som kan påvirke revisorens uavhengighet. Både revisoren og revisjonsselskapet skal foreta en slik vurdering. Hvis av vurderingen viser seg å foreligge slike forhold, må de enten elimineres eller så må revisoren takke nei til oppdraget.
Det lønner seg alltid å planlegge godt sammen med revisoren. I forbindelse med årsoppgjøret skal man forholde seg til mange tidsfrister og det blir fort mye rot hvis det er mye som skal gjøres i siste liten. Hvis du vil ta opp noe som omhandler årsoppgjøret, bør det helst tas opp med revisor før nyttår.
Ønsker du pristilbud på revisor i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg