Vil du vite mer om NUF? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om NUF, hva som kjennetegner denne selskapsformen, hvilke fordeler og ulemper som kan knyttes til et NUF, hvordan du kan få hjelp til å starte ditt eget NUF og mye mer. I utgangspunktet er det billigere å starte opp et NUF enn et aksjeselskap. Men vet du hvorfor? Og vet du hvilket land et NUF skal skatte til? Er du klar over de ulike pliktene NUF har? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med NUF, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
NUF står for norskregistrert utenlandsk foretak og er en norsk avdeling av et selskap som er registrert i utlandet. En slik avdeling eller filial må registrere seg som et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF) for å kunne få et norsk organisasjonsnummer. Alle utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet her til lands, har plikt til å registrere seg i Foretaksregisteret. Dersom det utenlandske foretaket ikke driver næringsvirksomhet i Norge, men likevel trenger et norsk organisasjonsnummer, har foretaket mulighet til å registrere seg i Enhetsregisteret. Det koster i underkant av 3.000 kroner å registrere et NUF i Foretaksregisteret, mens det er gratis å registrere et NUF i Enhetsregisteret.
Det kan være aktuelt å starte et NUF dersom det skal gjennomføres enkeltoppdrag eller oppdrag av kort varighet i Norge, eller hvis et utenlandsk foretak ønsker å ha ansatte i Norge for å utføre deres oppdrag. Den norske filialen plikter å følge norske regler og det utenlandske foretaket har ansvaret for virksomheten i den norske avdelingen. I motsetning til ved etablering av aksjeselskap stilles det ingen krav til aksjekapital ved etablering av NUF.
Den norske avdelingen av det utenlandske foretaket må ha en kontaktperson. Vedkommende trenger ikke å bo i Norge, men må enten ha norsk personnummer eller d-nummer. Et d-nummer gis til utenlandske personer som har behov for å kunne identifisere seg i Norge uten å ha norsk fødselsnummer. Man kan søke om d-nummer i registreringsskjemaet Samordnet registermelding hos Altinn. Dette må gjøres for alle som skal ha en formell rolle i den norske avdelingen, dersom de ikke allerede har d-nummer eller norsk personnummer.
NUF ble en stadig mer populær organisasjonsform i Norge etter årtusenskiftet. Den økende populariteten må sees i sammenheng med etableringsfriheten i EØS-området, som i prinsippet gir alle EØS-borgere mulighet til å etablere selskap i hvilket som helst annet EØS-land, uavhengig av hvor vedkommende ønsker å drive virksomheten. Populariteten avtok imidlertid rundt 2012 da lovendringer gjorde det enklere å starte opp aksjeselskap. Før 2012 var det krav om kunne stille med 100.000 kroner i aksjekapital for å starte aksjeselskap, men dette ble nå endret til 30.000 kroner, og aksjeselskap ble en enda mer attraktiv organisasjonsform på bekostning av NUF.
Du har sannsynligvis hørt om NUF før, kanskje uten å være klar over det. Svært mange forsikringsselskaper i Norge er nemlig registrert som NUF, og blant de mest kjente finner vi IF Skadeforsikring, hvis fulle registreringsnavn er IF Skadeforsikring NUF, i tillegg til Codan forsikring NUF og Tryg forsikring NUF. Du har også banker som Ekspress Bank NUF. Suffiksen NUF skal tilføyes selskapsnavnet på lik linje med AS.
Det er fordeler og ulemper med alle organisasjonsformer. Om du bør starte NUF, aksjeselskap eller enkeltpersonforetak, avhenger av flere faktorer. En av fordelene med NUF er at det er relativt billig å starte opp. Du trenger ikke 30.000 kroner i aksjekapital slik du må hvis du skal starte aksjeselskap. I tillegg er det rimeligere å registrere NUF i Foretaksregisteret. Mens foretaksregistrering koster i underkant av 3.000 kroner for NUF, må du ut med over 5.500 kroner for å registrere et aksjeselskap. Registreringsavgiften kan vel å merke tas av aksjekapitalen hvis du skal registrere aksjeselskap. Det er imidlertid ikke mye å spare på registrering av NUF sammenlignet med utgiftene som går med til registrering av et enkeltpersonforetak. Et enkeltpersonforetak kan registrere seg gratis i Enhetsregisteret og trenger bare å registrere seg i Foretaksregisteret dersom foretaket driver handel med innkjøpte varer eller har flere enn fem ansatte.
Selv om det er relativt billig å registrere et NUF i Norge, må selskapet også registreres i utlandet. I mange tilfeller kan dette bli nokså kostbart fordi det gjerne gjøres gjennom eksterne selskaper som tar betalt for å registrere selskapet i det aktuelle landet. En av de viktigste ulempene ved et NUF er at organisasjonsformen mange ganger oppfattes som noe mer useriøs og lite tillitsvekkende. Selv om NUF i utgangspunktet er en helt legitim organisasjonsform, er det ikke uvanlig at NUF markedsføres noe ukritisk. Mange banker vil kreve dokumentasjon på reell drift i det utenlandske hovedselskapet før de lar deg opprette bankkonto eller stiller med garantier for NUF. Noen tolker også ønsket om å unngå kapitalkravet på 30.000 som gjelder for aksjeselskap som et tegn på at eieren av NUF mangler nødvendige midler for å starte og drive bedrift i oppstartsfasen. Den generelle skepsisen mot NUF kan dessuten gjøre det mer utfordrende å finne investorer eller långivere som er villige til å investere i eller gi lån til NUF.
En norsk avdeling av et utenlandsk foretak skal følge norske lover og regler. Dette innebærer blant annet at de ansatte i Norge har krav på 100% sykepenger fra første dag de er syke. Fra og med dag 17 dekkes dette av NAV. De ansatte i et NUF vil også opparbeide seg dagpenger i tilfelle arbeidsledighet og pensjon av lønn de mottar. Hvis den norske filialen har flere ansatte, vil NUF-et vanligvis være forpliktet til å tegne tjenestepensjonsordning for de ansatte.
Du må også forholde deg til norske MVA-regler dersom du på vegne av det utenlandske foretaket skal utføre oppdrag i Norge. Det innebærer blant annet at du må registrere virksomheten i MVA-registeret dersom du tjener mer enn 50.000 kroner i løpet av et år. Oppdragets varighet er ikke av betydning i denne sammenheng. Hvis NUF-et ikke drives fra en fast adresse i Norge, men likevel omfattes av reglene i merverdiavgiftsloven, må du registrere en merverdiavgiftsrepresentant. Dette kravet til merverdiavgiftsrepresentant gjelder imidlertid kun for selskap som ikke tilhører EØS-området. Selskap fra EØS-land kan registrere seg i MVA-registeret uten en slik representant.
Siden NUF ofte driver med grenseoverskridende næringsvirksomhet, kan det være vanskelig å vite hvilket land foretaket skal skatte til. Som hovedregel skal foretaket skatte av hele sin virksomhet til Norge dersom den både styre og drives i Norge. Hvis foretaket derimot styres eller ledes fra utlandet, er det kun den norske avdelingen som er skattepliktig i Norge, og det skal da kun skattes for den virksomheten som drives fra forretningsstedet i Norge. Det er først og fremst organisasjonsformen på det utenlandske foretaket som vil avgjøre skatteberegningen til Norge. Merk at hvis NUF-et ditt er skattepliktig i Norge, har du også plikt til å føre regnskap, samt å sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret. Du må likevel søke om fritak fra innlevering av årsregnskap hvis den norske filialen ikke er skattepliktig i Norge. Har du regnskapsplikt og samtidig en omsetning som overstiger fem millioner kroner, har du også revisjonsplikt.
Vær oppmerksom på at NUF også må forholde seg til lovgivningen i det landet de er registrert i. Det finnes flere eksempler på NUF-selskaper som har blitt bøtelagt av det engelske firmaregisteret ved manglende rapportering.
For å registrere en norsk avdeling av et utenlandsk foretak må du fylle ut skjemaet som heter "Papirskjema for norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)". Du kan ikke registrere et NUF elektronisk slik du kan gjøre med andre organisasjonsformer. Du finner papirskjemaet via Brønnøysundregistrenes hjemmesider. Her finner du også en grundig veiledning som kan brukes til utfylling av skjemaet. Når du har fylt ut dette og signert, må du sørge for å legge ved et registreringsbevis fra registreringsmyndigheten i landet selskapet tilhører, samt andre påkrevde vedlegg. Hvis du ikke har norsk fødselsnummer eller d-nummer, må du også søke om å få et d-nummer. Du kan laste ned søknadsskjema for d-nummer via denne siden. Merk at kravet om norsk fødselsnummer eller d-nummer kun gjelder for de som skal ha en rolle i NUF-et.
Ferdig utfylt skjema og vedlegg skal så sendes til adressen som står på skjemaet. Husk at vedleggene enten må være på norsk, engelsk, dansk eller svensk. Det er innsender av skjemaet som er ansvarlig for at registreringsgebyret til Foretaksregisteret er betalt. Når alt er ferdig utfylt og sendt inn, vil saken bli behandlet av en saksbehandler. Hvor lang tid det tar, kan variere, men på Brønnøysundregistrenes hjemmesider kan du se hvilken dato de har kommet til i saksbehandlingskøen for NUF.
Så fort selskapet er i ferd med å tjene over 50.000 kroner, må det registreres i MVA-registeret. Registrering forutsetter at selskapet har organisasjonsnummer og en elektronisk bruker med tilgang til Altinn. Hvis selskapet har en representant for selskapet, kan vedkommende signere registreringen på Altinn. Les mer om bruk av representant under avsnittet "Lover og regler".
Det er fullt mulig å registrere et NUF selv, men hvis du helst ikke vil ta del i prosessen og foretrekker å overlate arbeidet til noen andre, finnes det flere alternativer. Det er ikke uvanlig at advokater, revisorer eller regnskapsførere utfører denne typen oppdrag på vegne av kunder som ønsker å starte et NUF eller andre selskapsformer. I tillegg finnes det aktører på markedet som er spesialister på oppstart av aksjeselskap, NUF og enkeltpersonforetak spesifikt. Prisene for disse tjenestene kan imidlertid variere i stor grad, men normalt må man betale i overkant av 3.000 kroner + mva. I tillegg kommer registreringsgebyret til Foretaksregisteret på rundt 3.000 kroner.
På grunn av stor prisvariasjon er det imidlertid lurt å gjøre grundige undersøkelser før du bestemmer deg for å bruke en bestemt aktør. Mange regnskapsførere og advokater kan tilby fastpris for å registrere et NUF, mens andre tar timepris. For regnskapsførere kan timeprisen variere mellom alt fra 700 til over 1.500 kroner timen. Prisforskjellene kan derfor være betydelige. Noen ganger finner du fastpris for registrering av NUF på hjemmesidene til regnskapsfirmaer eller advokatfirmaer. Hvis du ikke finner konkret prisinformasjon om dette, kan du kontakte firmaene som tilbyr tjenesten og hente inn pristilbud. På den måten kan du sammenligne aktørene på markedet, og det blir da enklere å unngå de aller dyreste. For å ha et godt sammenligningsgrunnlag, bør du hente inn minst tre tilbud. For at sammenligningen skal bli riktig, er det også viktig at du sjekker nøyaktig hva som er inkludert i tilbudet: Er MVA inkludert, for eksempel? Kommer noe i tillegg? Tar regnskapsføreren eller advokaten enkelte forbehold? Etter en grundig sammenligning kan du velge en aktør som fremstår seriøs og samtidig tar en rimelig pris for oppdraget.
Hvis et norskregistrert utenlandsk foretak driver næringsvirksomhet i Norge og er skattepliktig her, har de også regnskapsplikt til Norge. Regnskapsplikten innebærer at du må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret. Årsregnskapet skal inneholde resultat, balanse og noter, og det må utarbeides og sendes inn hvert år. I noen tilfeller vil NUF-et også være revisjonspliktig. Denne plikten trer i kraft når et NUF passerer fem millioner kroner i driftsinntekter, og den innebærer at selskapet må bruke en ekstern revisor til gjennomgang av årsregnskapet. Dette skal sikre en nøytral vurdering av om årsregnskapet er utarbeidet i henhold til regnskapsloven og andre regler knyttet til regnskapsføring. Revisjonsplikten vil ikke lenger være gjeldende dersom driftsinntektene har vært under fem millioner kroner to år på rad. I slike tilfeller vil plikten opphøre fra og med det tredje året. Det er svært viktig at du finner ut hvilke plikter du har til enhver tid dersom du planlegger å starte et NUF.
Før du bestemmer deg for å starte opp et NUF, bør du vurdere alle alternativer. NUF som selskapsform har ikke det beste ryktet på seg og mange banker og leverandører er skeptiske til NUF. Har du mulighet til å skaffe tilstrekkelig aksjekapital, kan det i mange tilfeller være et bedre alternativ å starte et eget aksjeselskap. Alternativt kan du vurdere å starte et enkeltpersonforetak, men husk at enkeltpersonforetak ikke er å anse som en egen juridisk person på samme måte som et aksjeselskap eller et NUF. Det innebærer at eieren av enkeltpersonforetaket er personlig ansvarlig for økonomien i foretaket. Ta deg god tid til å sette deg inn i de ulike organisasjonsformene, og finn ut hva som er best egnet i ditt tilfelle!
Ønsker du hjelp med NUF, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg