Vil du vite mer om regnskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om regnskapsføring, derunder bokføring, merverdiavgift, årsregnskap og mye mer. Visste du at du ikke trenger å føre regnskap dersom bedriften din tjener under 50.000 kroner i året? Og er du klar over at du må oppbevare alle bilag i minimum fem år? Har du lurt på hva IFRS egentlig står for? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Regnskap er enkelt forklart en fullstendig oversikt over hva en bedrift eier, tjener, skylder, selger og kjøper. Alt av transaksjoner skal noteres i regnskapet, dette kalles å bokføre. Som regel gjør man dette i et egnet regnskapsprogram, men du kan også bruke Excel dersom du har under 600 bilag i året.
Hensikten med denne oversikten er først og fremst å beregne skatter og avgifter som skal betales til staten, samt å sikre at bedriftens forretninger kan etterprøves av myndighetene. Dersom regnskapet er preget av feil eller mangler kan dette føre til bøter, gebyrer eller skattesmell, så det er viktig å innarbeide gode rutiner helt fra starten av.
I tillegg er regnskapet et viktig verktøy for bedriften i det daglige:
Dersom bedriften din omsetter for under 50.000 kroner i året trenger du ikke å føre regnskap, men det kan likevel lønne seg å ha et godt system for bokføring allerede fra starten av. Du skal nemlig kunne fremlegge en helhetlig oversikt over alle inntekter og utgifter på forespørsel, uavhengig av hvor mye du omsetter for.
Dersom en bedrift omsetter for mer enn 50.000 kroner i løpet av tolv måneder har de i følge Lov om bokføring (bokføringsloven) bokføringsplikt, og må sette opp regnskapet sitt slik loven krever.
Dette innebærer blant annet at:
For de aller fleste enkeltpersonforetak er det bare bokføringsplikten som gjelder.
Dersom det er snakk om et aksjeselskap (AS), eller et enkeltpersonforetak som har 20 millioner i eiendeler eller mer enn 20 årsverk i ansatte, har de i følge Lov om årsregnskap (regnskapsloven) også regnskapsplikt. Det vil si at bedriften må sende inn et årsregnskap til Regnskapsregisteret hvert år, og skattemelding og næringsoppgave til Skatteetaten.
I tillegg vil noen bedrifter ha krav om at årsregnskapet kontrolleres av en revisor. Dette gjelder som regel aksjeselskap, men også regnskapspliktige enkeltpersonforetak som omsetter for over 5 millioner har krav om revisjon. Du kan lese mer om disse kravene og hva en revisor gjør i vår dedikerte guide til revisorer. og i vår utførlige guide om revisjon.
Dersom selskapet er børsnotert skal det utarbeides et konsernregnskap i henhold til IFRS (International Financial Reporting Standards). Dette er et internasjonalt regnskapsspråk som skal gjøre det mulig å sammenligne rapporter fra internasjonale selskaper på tvers av landegrenser, og således bidra til å øke kvaliteten i konsernregnskapet.
I utgangspunktet er det bare børsnoterte selskaper som skal utarbeide konsernregnskap i henhold til IFRS, men det kan også være et hensiktsmessig alternativ for bedrifter som har planer om børsnotering. For å bruke IFRS kreves det imidlertid mye kunnskap om både regnskapsloven, god norsk regnskapsskikk og ikke minst IFRS i seg selv. Det er på generelt grunnlag en relativt krevende regnskapsføring der det fort kan lønne seg å få hjelp av en autorisert regnskapsfører som har erfaring med konsernregnskap.
I Norge har vi også det særnorske forenklet IFRS som er regulert i Forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder, med hjemmel i regnskapsloven. Du kan lese mer om dette i siste seksjon, “Mer om forenklet IFRS”.
Her har vi samlet en rekke ord og begreper som du kommer til å møte på når du skal lære mer om regnskapsføring. Dette er på ingen måte en uttømmende liste, og vi anbefaler at du slår opp andre begreper du er usikker på slik at det ikke oppstår noen misforståelser.
Bokføring er det du gjør når du noterer noe i regnskapet, enten det er snakk om kjøp, salg, lønnsutbetalinger eller penger som flyttes fra én konto til en annen.
Bilag er det som dokumenterer en transaksjon, for eksempel en kvittering, faktura, bankbilag og andre ting.
Bilagsnummeret er det som knytter bilaget ditt til en bokført transaksjon i regnskapet ditt. Følgelig skal alle bilag ha et bilagsnummer.
Revisjon er en form for regnskapskontroll, og innebærer at en revisor går igjennom og godkjenner regnskapet ditt. Hensikten er å undersøke om gjeldende lover og regler blir fulgt, og å forhindre hvitvasking.
Merverdiavgift (MVA) er en form for skatt som bedriften krever inn på vegne av staten. Alle bedrifter som omsetter for over 50.000 kroner i løpet av tolv måneder må registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret og kreve inn mva.
Utgående mva er mva som bedriften krever inn i forbindelse med salg av varer og tjenester, og som du videre skal betale inn til staten som merverdiavgift.
Inngående mva er mva som er innbakt i prisen når du som bedrift kjøper varer og tjenester. Dersom du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan du føre fradrag for inngående mva mot utgående mva.
Bokettersyn er en kontroll av regnskapet ditt gjort av skattemyndighetene, enten det er snakk om en gjennomgang av hele regnskapet eller bare bestemte deler av det.
Likviditet er betalingsevne, og viser da altså til hvorvidt bedriften er i økonomisk stand til å betale løpende og uforutsette utgifter. God likviditet er som regel et tegn på at driften er lønnsom.
A-melding skal sendes inn til NAV, SSB og Skatteetaten hver måned, og er en rapport over lønns- og arbeidsforhold i bedriften. Dette gjelder da bare for bedrifter som har ansatte.
Resultatregnskapet er enkelt forklart differansen mellom inntektene og kostnadene til bedriften, og vil være enten overskudd eller underskudd.
Balanseregnskap er en oversikt over bedriftens eiendeler på den ene siden, og gjeld og egenkapital på den andre siden.
Skattemelding er det samme som det som tidligere ble kalt selvangivelse, og er en oversikt over inntekt, formue og gjeld for en person eller en bedrift.
Næringsoppgaven skal sendes inn sammen med skattemeldingen, og viser en oversikt over resultat- og balanseregnskapet. Overskuddet eller underskuddet skal føres inn i skattemeldingen.
Årsregnskapet er bedriftens offentlige regnskap, og skal gi en fullstendig oversikt over økonomien etter et regnskapsår. Det skal vise hvordan bedriften ligger an økonomisk, og hvordan midlene har blitt brukt i løpet av det siste året.
Driftsregnskap er et internt verktøy som bedriften bruker for å kontrollere egen økonomi, og er ofte tett knyttet opp til budsjetter. Dette skal ikke leveres til noen myndigheter, og har dermed heller ingen formkrav eller innholdskrav.
Periodisering vil si at inntekter og kostnader bokføres på riktig periode, slik at regnskapet gir et mest mulig riktig bilde av den økonomiske situasjonen.
Avskriving innebærer at du kostnadsfører et kjøp over en lengre periode. Dette må gjøres på eiendeler som koster over 15.000 kroner, og som har en forventet levetid på tre år eller mer.
GRS er en forkortelse for god regnskapsskikk, og er basert på de grunnleggende prinsippene i regnskapsloven.
Siden alle bedrifter er forskjellige, med både ulike behov og ulike lovverk å forholde seg til, finnes det ikke én enkel oppskrift på å føre regnskap som passer for alle sammen. De fleste starter imidlertid omtrent på samme sted, og må sette seg inn i de samme grunnleggende prinsippene. Dersom du lurer på hvor du burde starte så har vi samlet våre beste tips til deg her.
Tips til deg som ønsker å føre regnskap selv:
Det er altså ingenting i lovverket som hindrer deg i å føre regnskap selv så lenge det er snakk om din egen bedrift. Du kan også velge å gjøre bare deler av arbeidet selv, og sette bort det mest kompliserte til en autorisert regnskapsfører. Fordelene med å føre eget regnskap er flere, du får blant annet god innsikt i bedriftens økonomi, du sparer penger, og du holder deg oppdatert uten å være avhengig av innrapportering fra regnskapsføreren.
Et godt alternativ til regnskapsfører er å betale for et regnskapsprogram. Det er mange fordeler med å benytte seg av et regnskapsprogram, og de teknologiske løsningene blir stadig bedre og mer automatisert. Selv om det er en betalt tjeneste vil du fort kunne tjene inn igjen denne utgiften i tiden du sparer, og regnskapsføreren du slipper å betale.
I tillegg vil et regnskapsprogram kunne:
Forenklet IFRS er som tidligere nevnt et særnorsk regnskapsspråk, og et alternativ til å følge regnskapslovens rutiner og prinsipper. Forenklet IFRS er bygget på IFRS, men er som navnet antyder noe forenklet. Innregning, måling og klassifisering er den samme som i IFRA, mens noteopplysningene følger GRS (God regnskapsskikk basert på regnskapsloven) og regnskapsloven. Det vil si at du burde ha omfattende kunnskap om samtlige av de ovennevnte dersom du skal benytte deg av forenklet IFRS.
Grunntrekkene i forenklet IFRS er som følger:
Innregning og måling er i all hovedsak som i IFRS, med enkelte avvik. Du kan for eksempel velge å måle eiendeler i virkelig verdi fremfor historisk kost.
Oppstillingene er som i regnskapsloven, bortsett fra at det også er krav om en oppstilling over “totalresultatet”, samt en kontantstrømoppstilling.
Notekravene er mindre omfattende enn i IFRS, men også noe mer omfattende enn det som følger av GRS.
Alle som er regnskapspliktige i Norge kan altså velge å bruke forenklet IFRS, så sant det ikke foreligger noen krav om bruk av andre løsninger. Dette vil eksempelvis gjelde for mange børsnoterte selskaper. For de fleste bedrifter i Norge er det imidlertid valgfritt om de vil følge IFRS, forenklet IFRS, eller den tradisjonelle GRS. Dersom du er usikker på hva du burde velge, eller om du er underlagt bestemte krav grunnet bransje eller selskapsform, anbefaler vi at du tar kontakt med Skatteetaten eller forhører deg med en regnskapsfører.
Ønsker du pristilbud på regnskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg