Vil du vite mer om hva en regnskapsfører kan gjøre for deg? Ønsker du å starte enkeltpersonforetak, men er usikker på hvordan du skal føre regnskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om regnskap, regnskapsprogram, merverdiavgift, skattemelding for næringsdrivende og mye mer. Visste du at det er forskjell på årsregnskap og driftsregnskap? Er du klar over at foretaket er bokføringspliktig dersom det tjener mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Alle har et forhold til økonomi og regnskap, enten vi vil eller ikke. Vi må holde styr på vår egen privatøkonomi, og helst passe på at utgiftene ikke overstiger inntektene. Heldigvis er det nokså greit å ha oversikt over pengene vi selv tjener. Er man derimot næringsdrivende kan det være mer komplisert å ha kontroll på økonomien. I et slikt tilfelle kan det være aktuelt å ansette en regnskapsfører. Tittelen regnskapsfører kan virke selvforklarende, det er en person som fører regnskap. Skal man derimot si noe mer konkret om hva en regnskapsfører gjør i løpet av arbeidsdagen er det nok mange av oss som kommer til kort.
Hovedansvaret til en regnskapsfører er å se til at regnskapet blir utført etter gjeldende regler. Dette innebærer blant annet å påse at alle relevante og obligatoriske opplysninger er oppført i regnskapet, og å utføre forefallende oppgaver knyttet til den daglige driften av foretaket. Hovedformålet med regnskapet er at relevante personer i bedriften skal ha oversikt over økonomien. Et godt utført regnskap vil vise bedriftens økonomiske utvikling, og kan også avsløre hvor man må sette på bremsene og hvor man eventuelt bør satse mer. Regnskapet ligger også til grunn for den informasjonen man sender inn til myndighetene, slik at de kan kontrollere at man følger lover og regler for betaling av skatter og avgifter.
Noen av de vanligste arbeidsoppgavene til en regnskapsfører er:
I Norge er regnskapsfører en beskyttet yrkestittel, noe som innebærer at man må være godkjent av Finanstilsynet før man kan kalle seg autorisert regnskapsfører. Det kreves at man har fullført en bachelorgrad i økonomi med spesialisering innenfor regnskap og skatterett. I tillegg må man ha gjennomført to års praksis innenfor relevant fagfelt i løpet av de siste fem årene, før man kan søke om autorisasjon.
Det er sjelden man trenger en regnskapsfører som privatperson, og det er heller ikke krav om at man benytter seg av regnskapsfører dersom man har en liten bedrift eller enkeltpersonforetak. Tjener man som næringsdrivende over 50.000 kroner i løpet av et regnskapsår er man imidlertid bokføringspliktig, og man må registrere inntekter og utgifter etter bokføringsreglene. I tillegg må man undersøke om næringen er mva-pliktig, og eventuelt registrere foretaket i mva-registeret. Dersom man vet at foretaket kommer til å tjene mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder kan det være lurt å tenke over om man ønsker å føre sitt eget regnskap. Hvis man ikke er komfortabel med dette er det godt å vite at man kan ansette noen til å gjøre regnskapet for seg!
For å bli regnskapsfører må man ha fullført en bachelorgrad innenfor økonomi som inkluderer spesialisering innenfor regnskap og skatterett. Hvis man deretter jobber minst to år i en relevant stilling, kan man søke om autorisasjon. Som autorisert regnskapsfører har man mulighet til å ta på seg oppdrag som regnskapsfører for andre næringsdrivende.
Det er særlig tre karrieremuligheter for de som ønsker å jobbe som regnskapsfører:
Det er fullt lovlig for et foretak å føre sitt eget regnskap, uten hjelp av autorisert regnskapsfører. Det er ikke uvanlig at man starter med å føre regnskapet selv, for deretter å bruke en regnskapsfører etter hvert som foretaket vokser og økonomien blir mer komplisert. Når man skal velge en regnskapsfører har man derfor gjerne tre alternativer, ansette en økonomiansvarlig, leie inn en autorisert regnskapsfører, eller la en regnskapsbedrift ta hånd om hele eller deler av regnskapet. For små og mellomstore bedrifter er det gjerne de to sistnevnte alternativene som er mest aktuelle.
Det finnes mange ulike regnskapsbedrifter å velge mellom, fra de store internasjonale selskapene som PWC, Ernst and Young og KMPG, til lokale selskap med noen få ansatte. Internett er et godt sted å starte for de som skal ansette regnskapsfører for første gang. Driver man for seg selv kan man for eksempel søke etter: regnskapsfører + sted + enkeltpersonforetak. Opererer foretaket i en spesiell bransje kan det være lurt å inkludere dette også, for eksempel ved å søke regnskapsfører + sted + kultur.
Når man har funnet et utvalg aktører, er det neste skrittet å forhøre seg om kompetanse, erfaring og pris. Et viktig spørsmål er om den aktuelle regnskapsføreren har erfaring fra tilsvarende foretak som det man selv driver, da skatteregler kan variere ut i fra foretakets størrelse, drift og næring. Før man tar kontakt kan det også lønne seg å sette opp en oversikt over hvilke konkrete oppgaver regnskapsføreren skal utføre. Skal vedkommende ha ansvar for forefallende oppgaver som fakturabehandling og lønn? Eller er det kun enkeltstående oppgaver som årsregnskap og skattemelding som skal utføres av regnskapsfører? Dette gjør det lettere å få et pristilbud, da de fleste regnskapsførere tar timebetalt, eventuelt fastpris for enkeltstående oppgaver som årsregnskap.
For de som ikke har så mye erfaring med regnskap og bedriftsøkonomi, kan det være mange ukjente begrep å holde styr på når man blir konfrontert med disse fagfeltenee. Nedenfor følger en enkel oversikt over noen viktige uttrykk man bør kjenne til dersom man skal starte eget foretak eller av andre grunner er interessert i å lære mer om regnskap og økonomi:
Enkeltpersonforetak (ENK) er en virksomhet som drives av én enkelt person. Denne personen står selv ansvarlig for gjeld, risiko og økonomiske forpliktelser. Foretaket må registreres i Brønnøysundregisteret, og man må sende inn årlig skattemelding for næringsdrivende.
Merverdiavgift (mva) er en avgift tillagt (nesten) alle varer og tjenester som selges i Norge. Som næringsdrivende må man kreve inn mva på vegne av staten når man fakturerer for tjenester eller varer. Veiledende kan man si at alle foretak som har solgt varer og/eller tjenester for mer enn 50.000 kroner i løpet av 12 måneder er mva-pliktige, men det er noen næringer som er fritatt fra mva. Dersom foretaket er mva-pliktig må man registrere det i Merverdiavgiftsregisteret, og deretter følge opp utgående og inngående mva i regnskapet og rapportere dette til Skatteetaten.
Driftsregnskap er regnskapet over verdiomformingen og verdibevegelsen innad i bedriften. Det er ikke lovpålagt å føre driftsregnskap, og det brukes hovedsakelig til interne formål. Det er ikke vanlig å la eksterne få innsyn i driftsregnskapet.
Årsregnskap er oversikten over foretakets resultat og økonomiske stilling etter et regnskapsår. Det er foretakets offentlige regnskap, og må utarbeides etter reglene i regnskapsloven. Dersom foretaket er regnskapspliktig må det sende årsregnskap og eventuell årsberetning til Regnskapsregisteret.
Regnskapsplikt innebærer at foretaket må utarbeide et årsregnskap som inneholder resultat, balanse og noter. Det er organisasjonsformen og størrelsen på foretaket som avgjør om den er regnskapspliktig. Alle aksjeselskaper er regnskapspliktige, men enkeltpersonforetak og mindre foretak er ofte unnlatt regnskapsplikten.
Bokføringsplikt innebærer at man er pålagt å føre regnskap etter bokføringsloven og bokføringsforskriften. I praksis betyr det at man må ha et fullstendig og sporbart regnskap. Alle aksjeselskaper, og alle enkeltpersonforetak som tjener mer enn 50.000 kroner i året, har bokføringsplikt.
Bokettersyn er skattemyndighetenes kontroll av foretak. Kontrollen kan inkludere gjennomgang av forhold som skatt, arbeidsgiveravgift, merverdiavgift og bokføring.
Revisjon er en generell kontroll av regnskap, foretatt av en revisor. Det kan være krav om at revisor er uavhengig av den som kontrolleres, for eksempel ved at vedkommende ikke har økonomiske interesser eller tillitsverv i foretaket, eller er i slekt eller nær familie med noen som er involvert i driften av virksomheten.
Revisor kontrollerer at årsregnskapet er utført i forhold til gjeldende lover og regler. Enkelt forklart kan man si at revisor kontrollerer at regnskapsførers arbeid er korrekt utført. Hvis foretaket er revisjonspliktig må man benytte en revisor for å kontrollere årsregnskapet.
De fleste regnskapsførere fakturerer med timepris, og gjennomsnittsprisen i Norge ligger på rundt 900 kroner per time (per tall fra 2021). Man kan imidlertid finne timepriser fra så lite som 650 kroner til hele 1.500 kroner og oppover. Variasjonen i prisen skyldes som regel ansiennitet, kompetanse og kompleksitet i det som skal utføres. Dersom man ønsker hjelp til grunnleggende oppgaver som føring av bilag og mva, kan man gjerne benytte en nyetablert regnskapsfører med lav timepris. Trenger man hjelp til mer spesialiserte oppgaver, som for eksempel skatteregler rundt import/eksport, kan det lønne seg å finne en som har erfaring på akkurat dette feltet. Vedkommende vil kanskje ta mer betalt per time, men vil mest sannsynlig også bruke kortere tid på å utføre oppdraget.
Når det kommer til enkeltstående oppgaver som årsregnskap og lignende, er det vanlig å fakturere fastpris. Her kan det altså være mye å spare på å sammenligne priser. Man må likevel huske at det er viktig at regnskapsføreren har riktig kompetanse. Til syvende og sist er det bedriftseieren som står ansvarlig for regnskapet, selv om det er utført av autorisert regnskapsfører.
Dersom man ønsker å spare penger ved føring av regnskap, er det særlig to ting man kan gjøre:
Det er som nevnt tidligere lovlig å ta hånd om regnskap uten å være autorisert regnskapsfører. De fleste nyetablerte bedrifter starter i det små, og det kan være mange fordeler med å føre sitt eget regnskap i begynnelsen. Dersom du ønsker å ha ansvar for foretakets regnskap, kan det være greit å tenke over følgende punkter:
Et av de vanligste argumentene for å ansette en regnskapsfører er at man som eier eller ansatt i foretaket frigjør tid til å gjøre mer nyttige arbeidsoppgaver. Økonomien i et nystartet foretak er kanskje sårbar for unødvendige utgifter, men dersom man bruker mange og lange timer på enkle regnskapsoppgaver uten å ta seg ekstra betalt for det, vil timelønnen bli lav. Har man i tillegg andre arbeidsoppgaver der man virkelig får brukt sine evner til det fulle, vil foretaket tape på at man i stedet sitter og knuser tall.
Skal man gjøre regnskapet selv, må man også være veldig sikker på at man ikke gjør feil. Det kan i verste tilfelle bli veldig dyrt. Staten er ikke en kreditor du ønsker å ha med å gjøre!
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg