Vil du vite mer om revisjonsplikt? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva revisjonsplikt egentlig er, hvem som har revisjonsplikt, hva som skjer om du bryter revisjonsplikten, og mye mer. Visste du at du kan søke om fritak fra revisjonsplikten? Og vet du hvordan du finner en god revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med revisjonsplikt, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Revisjonsplikt innebærer at regnskapet til en bedrift skal kontrolleres av en revisor for å sikre at bokføringen er korrekt, og i henhold til gjeldende lover og regler. Formålet med denne kontrollen, eller revisjonen av regnskapet, er altså å sikre at bedriften betaler det den skal i skatt. I tillegg vil det kunne avsløre eventuell hvitvasking, eller oppdage kreativ regnskapsføring som for eksempel kan gi urettmessige skattefordeler.
Etter at regnskapet er kontrollert, vil revisoren utarbeide en såkalt revisjonsberetning, som sendes inn til Regnskapsregisteret sammen med årsregnskapet. Eventuelle avvik i regnskapet vil fremkomme i revisjonsberetningen.
Revisjonsplikt innebærer at et selskap er pliktig ved lov til å påse at årsregnskapet revideres av en statsautoristert eller registrert revisor. Dette gjelder altså for selskaper som er pliktig til å levere revidert årsregnskap i første omgang. Hvem som helt konkret har revisjonsplikt, vil være avhengig av flere faktorer, deriblant organisasjonsformen, størrelsen på virksomheten, den årlige omsetningen, og hvorvidt virksomheten er underlagt tilsyn av Finanstilsynet. Dette gjelder blant annet eiendomsmeglere, regnskapsførere og advokater. Enkeltpersonforetak (ENK) og mindre aksjeselskap (AS) har vanligvis ikke revisjonsplikt, mens AS av en viss størrelse alltid er revisjonspliktige, og ENK med svært høy omsetning vil også kunne ha revisjonsplikt.
Årsregnskapet er en komplett oversikt over alle økonomiske transaksjoner og hendelser i virksomheten, og kalles også for finansregnskap eller eksternregnskap. Denne delen av regnskapet skal være offentlig tilgjengelig, og kan derfor ikke inneholde bilag eller dokumenter med sensitive opplysninger. Bakgrunnen for at dette offentliggjøres her rett og slett prinsippet om åpenhet og etterprøvbarhet i næringslivet. Du kan lese mer om dette i guiden vår om årsregnskap, der vi også tipser deg om aktuelle hjelpemidler for å generere årsregnskap som kan sendes inn og signeres i Altinn.
Små selskaper som ikke er underlagt tilsyn av Finanstilsynet, vil ofte ha fritak fra revisjonsplikten dersom bestemte vilkår er oppfylt. Vi kommer tilbake til hvem som har revisjonsplikt i avsnitt 3, “Lover og regler”.
Her får du en kort oversikt over de begrepene som ofte er utgangspunktet for misforståelser når det gjelder revisjonsplikt. For enda flere begrepsavklaringer og forklaringer anbefaler vi at du leser artikkelen vår om regnskap.
Innenfor regnskap er det et klart skille mellom regnskapsplikt og bokføringsplikt.
Bokføringsplikten gjelder for alle virksomheter som omsetter for mer enn 50.000 kroner i løpet av tolv måneder. For de aller fleste enkeltpersonforetak er det bare bokføringsplikten som gjelder, og virksomheten må da føre et systematisk og oversiktlig regnskap i henhold til Lov om bokføring (bokføringsloven).
Regnskapsplikten er mer omfattende, og gjelder for enkeltpersonforetak som har 20 millioner i eiendeler eller mer enn 20 årsverk i ansatte, i tillegg til at den gjelder for alle aksjeselskap. Da må virksomheten, i tillegg til å følge bokføringsloven, sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret i henhold til Lov om årsregnskap (regnskapsloven).
Tidligere pleide vi å skille mellom statsautorisert revisor og registrert revisor. Begge vil ha utdannelse innenfor regnskap og revisjon, men for å bli anerkjent som statsautorisert revisor var og er det krav om mastergrad.
Fra 1. januar 2021 er det bare statsautorisert revisor som gjelder, og alle som var registrert revisor da loven trådte i kraft, fikk dermed status som statsautorisert revisor. Alle som vil utdanne seg til revisor nå i ettertid, må imidlertid ha relevant mastergrad dersom de skal få revisorgodkjenning fra Finanstilsynet. Du kan lese mer om hvordan man går frem for å søke og hvilke krav som gjelder, hos Finanstilsynet.
Selv om du ikke er revisjonspliktig, kan det være at du har behov for en form for kvalitetssikring av regnskapet ditt. I slike tilfeller vil en forenklet revisorkontroll kunne være aktuelt. Dette er en overordnet gjennomgang og kontroll av regnskapet ditt, som er noe mindre omfattende enn en ordinær revisjon. Den følger den internasjonale standarden ISRE 24000, og kan brukes i forhandlinger med banken eller til forretningsforbindelser som ønsker innsyn i regnskapet ditt.
Revisjonsplikten er regulert i Lov om revisjon og revisorer (revisorloven). Her er både plikter og unntak beskrevet, samt kravene til revisorens uavhengighet. I henhold til denne loven vil alle regnskapspliktige virksomheter også være revisjonspliktige.
I tillegg har Skatteetaten anledning til å pålegge virksomheter revisjonsplikt i inntil tre år, dersom det blir funnet alvorlige feil og mangler i regnskapet. Dersom du av en eller annen grunn bryter revisjonsplikten, kan skattemyndighetene ilegge deg et overtredelsesgebyr. Dette vil da være på bakgrunn av at du ikke oppfyller opplysningsplikten din til skattemyndighetene.
Revisjonsplikt i aksjeselskap, herunder også holdingselskap eller morselskap, kan fravelges dersom samtlige tre vilkår er oppfylt:
Dersom disse grensene overstiges, vil det utløse revisjonsplikten. For morselskaper gjelder disse grensene for hele konsernet totalt sett. Et datterselskap kan i teorien velge bort revisjon, selv om morselskapet er revisjonspliktig. Som regel vil det imidlertid være hensiktsmessig å gjennomføre revisjon av alle selskapene i konsernet, dersom konsernet i seg selv er revisjonspliktig.
Revisjonsplikt i enkeltpersonforetak vil bli aktuell dersom disse vilkårene oppfylles:
Enkeltpersonforetak vil vanligvis ikke har revisjonsplikt, men dersom disse grensene passeres vil revisjonsplikten inntre for neste regnskapsår. Du kan lese mer i guiden vår om regnskap for enkeltpersonforetak.
Vi legger her til at foreninger med salgsinntekter på over 2 millioner kroner, eiendeler over 20 millioner kroner eller over 20 årsverk, også er revisjonspliktige, og det samme gjelder stiftelser og borettslag med et visst antall seksjoner.
Revisjonsplikt i ansvarlig selskap (ANS/DA) og i samvirkeforetak (SA) oppstår dersom selskapet er regnskapspliktig, i tillegg til at én av følgende forutsetningene må være oppfylt:
Små, ansvarlige selskap vil i likhet med enkeltpersonforetak vanligvis ikke har revisjonsplikt.
Revisjonsplikt i NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) som er skattepliktig i Norge, oppstår dersom en av følgende forutsetninger er oppfylt:
Det er mye du kan gjøre selv når det gjelder regnskap og regnskapsføring, men revisjon skal alltid gjøres av en ekstern, statsautorisert revisor, som ikke har tilknytning til det revisjonspliktige selskapet. Det betyr altså at selv om du er en statsautorisert revisor, har du ikke under noen omstendigheter anledning til å utføre revisjon på eget regnskap, eller på regnskapet til en bedrift du er ansatt i.
Dersom du ansetter en revisor i bedriften din, kan vedkommende kun hjelpe til med rådgivning og utarbeidelse av gode regnskapsrutiner. Dersom revisoren skal ha en kontrollfunksjon og rapportere videre til myndighetene, kan ikke vedkommende ha noen bånd til virksomheten som skal kontrolleres. Det vil også si at du ikke kan benytte deg av nære venner eller familie dersom du trenger revisor.
Dette kravet er såpass strengt at du heller ikke kan bruke samme revisor i mer enn syv sammenhengende år. Hvis du har brukt samme revisor i syv år, må det gå to år uten revisjonsoppdrag før loven tillater nye oppdrag fra samme virksomhet.
En regnskapsfører kan ikke revidere regnskapet ditt, og har dermed en helt annen rolle i og for bedriften enn det en revisor har. Selv om en revisor i teorien også kan føre regnskap, er dette primært regnskapsførerens jobb, og en revisor kan i alle tilfeller ikke revidere regnskapet til en bedrift han eller hun er ansatt i. Skillet er dermed ganske enkelt: Regnskapsføreren utarbeider regnskapet, mens revisoren kontrollerer at det er gjort riktig. Du kan lese mer i guiden vår om hva en regnskapsfører gjør.
Selv om en revisor først og fremst jobber med regnskapet etter at det er ført opp, kan du også be om rådgivning underveis dersom det er ting du er usikker på. Dette gjelder spesielt for deg som har et regnskap som er over gjennomsnittet komplisert, da en revisor ofte sitter på mer kunnskap enn en regnskapsfører hva angår lover og regler. Dersom du får hjelp tidlig i prosessen, kan det dermed spare deg for både tid og penger.
I Norge er revisjonsbransjen i stor grad dominert av internasjonale aktører, som da ansetter norske, statsautoriserte revisorer på sine norske kontorer. Disse avdelingene befinner seg som regel i de største byene i landet, som Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim.
Noen av de mest kjente aktørene i Norge er:
EY (tidligere Ernst & Young) er et av de største revisjonsselskapene i Norge, og har sitt hovedkontor i Oslo. Dette er et internasjonalt selskap med opprinnelse i Storbritannia, og de har avdelinger over hele verden.
PricewaterhouseCoopers AS (PwC) kan beskrives som et nettverk av bedrifter som er spredd over hele verden, men hovedkontoret ligger i England. Det er rådgivning innenfor revisjon, juss og skatt som står mest sentralt for PwC i Norge.
Deloitte AS har sitt norske hovedkontor i Oslo, i tillegg til at de har flere mindre avdelinger i resten av landet. Dette er et av de største revisjonsselskapene på verdensbasis, og det internasjonale hovedkontoret ligger i USA.
KPMG AS er kjent som en av “de fire store” innenfor revisjonsbransjen, sammen med de tre ovennevnte. De har hovedkontoret sitt i Nederland, og i Norge finner du dem blant annet i Oslo, Bergen og Stavanger.
BDO er Belgisk, og regnes ikke som en av de fire store. Dette er likevel en aktør som har en betydelig markedsandel både i Norge og i resten av verden. Det norske hovedkontoret finner du i Oslo.
Selv om det kan være fristende å gå for en stor og kjent aktør, der du kan være rimelig trygg på at kompetansen er til stede, er det ikke nødvendigvis slik at størst er det samme som best. Faktisk er det ofte de små og mellomstore revisjonsselskapene som har de mest fornøyde kundene. Du kan lese mer om hvordan du velger revisor og hvilke tjenester som finnes i vår guide om revisorer i Oslo.
Dersom du vil undersøke aktuelle revisorer i nærområdet ditt, kan du bruke hjemmesiden til Revisorforeningen, der du kan spesifisere fylke og kommune, og gjøre direktesøk på firmanavn. Du kan også benytte deg av våre tjenester på Regnskapsmart for å komme i kontakt med revisorer i nærområdet ditt; vi setter deg i kontakt med flere aktører, slik at du slipper å bruke tid på å lete selv.
Aksjeselskap kan, som nevnt i seksjon 3, velge av årsregnskapet ikke skal revideres dersom konkrete vilkår er oppfylt. Det er forrige årsregnskap som legges til grunn for denne avgjørelsen, som fattes av generalforsamlingen. Dette meldes inn til Altinn, ved hjelp av skjemaet for Samordnet registermelding.
For andre selskapsformer vil revisjonsplikten falle bort dersom driftsinntektene ikke overstiger den angitte maksgrensen to år på rad. Revisjonsplikten vil da falle bort fra og med tredje regnskapsår. Her er det forøvrig verdt å merke seg at selv om du ikke er revisjonspliktig, vil du fortsatt være enten regnskapspliktig, bokføringspliktig, eller begge deler.
Som regel vil heller ikke aksjeselskap måtte ha revisor helt fra oppstarten. Dette avgjør virksomheten i styret eller generalforsamlingen. Siden revisjon av årsregnskapet koster penger, velger mange å spare de pengene og heller vente til revisjonsplikten blir et krav. Enkelte virksomheter, deriblant advokater, finansselskap eller revisorselskaper, har derimot revisjonsplikt fra første stund.
Ønsker du hjelp med revisjonsplikt, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg