Vil du vite mer om regnskapsførere i Kristiansand? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om regnskapsførere i Norges sjette største by, hvilke aktører som er populære på sørlandet, hva prisnivået ligger på, om du egentlig trenger en regnskapsfører, og mye mer. Med en dyktig regnskapsfører sikrer du god økonomistyring i bedriften. Men vet du hva som kreves for å bli en autorisert regnskapsfører? Og er du klar over forskjellen på bokføringsplikt og regnskapsplikt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Kristiansand, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Driver du en bedrift eller et enkeltpersonforetak i Kristiansand? I så fall har du kanskje vurdert å bruke en regnskapsfører. I Kristiansand finner du både lokale regnskapsfirma og større firma som driver virksomheter over hele landet. Men hva gjør egentlig en regnskapsfører, og hva kan de hjelpe bedriften din med? I hovedsak driver de med regnskapsføring, det vil si at de bokfører bedriftens inntekter og utgifter og innrapporterer tallene til myndighetene, i henhold til regelverket, innen tidsfristene som gjelder.
Noen velger å ansette en regnskapsfører internt i egen bedrift, og da er det vanlig at regnskapsføreren har ansvaret for hele regnskapet i bedriften. I andre tilfeller, hvor en bare trenger hjelp til enkelte arbeidsoppgaver, kan det være mer aktuelt å bruke et regnskapsfirma som tilbyr hjelp til eksterne kunder. En regnskapsfører kan brukes til en rekke arbeidsoppgaver utover det å bokføre inntekter og utgifter. Blant annet kan de hjelpe deg med å planlegge og sette opp budsjett for bedriften, ta hånd om årsoppgjøret, bidra med innlevering av næringsoppgave, levere MVA-melding og betale inn merverdiavgift til staten, foreta avstemming for å se til at alt i regnskapet stemmer overens med det som har blitt rapportert til skatteetaten, ta seg av lønnskjøring og betaling av skatter og arbeidsgiveravgift, samt utarbeide og sende inn årsregnskap. I tillegg kan man bruke en regnskapsfører som økonomisk rådgiver for bedriften.
Med det å drive egen bedrift følger mange plikter. De aller fleste bedrifter har bokføringsplikt, og mange har regnskapsplikt i tillegg. Du er kun fritatt fra begge disse pliktene dersom du driver et enkeltpersonforetak med mindre enn 50.000 kroner i årlig inntekt. Driver du et aksjeselskap, er du uansett regnskapspliktig. Enkeltpersonforetak er kun regnskapspliktige dersom de har eiendeler som er verdt mer enn 20 millioner eller har ansatte som til sammen utgjør mer enn 20 årsverk. Har du bare bokføringsplikt, slipper du å sette opp og sende inn årsregnskap, men du må likevel føre et regnskap som kan brukes til å fylle ut skattemeldingen og næringsoppgaven. Med bokføringsplikt og regnskapsplikt følger mye ansvar og ekstraarbeid for bedrifter, og dette er en av de viktigste grunnene til at mange velger å bruke en regnskapsfører. I tillegg til å overholde lovpålagte plikter vil en regnskapsfører bidra til å gi oversikt og kontroll over bedriftens økonomi.
Hvis du er på jakt etter regnskapsfører i Kristiansand, har du flere regnskapsbyrå å velge mellom. Ønsker du å engasjere et eksternt regnskapsbyrå i stedet for å ansette en egen regnskapsfører internt i bedriften, kan du vurdere å kontakte disse regnskapsbyråene i Kristiansand:
Regnskaps Companiet AS: Regnskaps Companiet AS er et av de ledende regnskapsbyråene på sørlandet. Byrået holder opererer i Kristiansand og Vennesla, mens deres hovedkontor ligger på Kartheia i Kristiansand. Til sammen har de 18 ansatte, og de har opparbeidet seg 12 års erfaring i regnskapsbransjen. Regnskaps Companiet kan tilby bedriften din regnskapstjenester, fakturering, lønnstjenester, dataløsninger, likviditetsstyring og rådgivning.
Intunor: Intunor er en stor leverandør av regnskapstjenester som opererer over hele landet. At over 1.600 bedrifter har gått for å bruke Intunor, tilsier at dette er et populært valg for mange. Byrået har et eget regnskapskontor i Kristiansand med regnskapsførere som kan hjelpe bedriften din med å sette opp et nettbasert økonomisystem og håndtere bokføring, skatt, MVA, lønn og rådgivning. Intunor i Kristiansand tilbyr fastpris fra 1.350 kroner i måneden til små og mellomstore bedrifter i Agder.
Pluss-Økonomi AS: Pluss-Økonomi AS holder til i Kristiansand og Mandal, men har kunder over hele landet. Regnskapsbyrået har over 30 års erfaring i bransjen og rundt 35 ansatte. Pluss-Økonomi AS tilbyr regnskapstjenester, hjelp til å etablere gode lønnsrutiner, fakturering, selskapsetablering, rapportering, databehandling og rådgivning. Hovedkontoret deres ligger i Kirkegata i Kristiansand sentrum.
Azets: Azets er et stort internasjonalt konsern med over 6.500 ansatte og mer enn 120.000 kunder i Norden og i Storbritannia. Deres kontor i Kristiansand ligger i Dronningens gate, og de kan hjelpe bedriften din med regnskapsføring, fakturering, lønnskjøring, håndtering av skatt og utbytte, betaling til leverandører, budsjettering, med mer.
Accountor: Ifølge Accountor er de det største selskapet innen regnskap- og rådgivningstjenester i Nord-Europa. I Norge har de ca 70 kontorer fra nord til sør, og firmaet har i løpet av sine 70 år i bransjen vokst fra å være et familieselskap til å bli et stort internasjonalt selskap. I Kristiansand har de sitt hovedkontor på Tangen, og herfra leverer de en rekke tjenester til bedrifter i lokalområdet. Accountor ønsker å være en totalleverandører av alle tjenester innen regnskap og rådgivning. Det innebærer at de kan hjelpe til med alt fra lønnshåndtering, fakturering, rapportering, håndtering av sykepenger, reiseregninger og rådgivning.
Dette er bare noen av mange populære aktører i Kristiansand. Dersom du ønsker å bruke et eksternt regnskapsbyrå, bør du alltid sjekke ut flere alternativer og foreta sammenligninger av tjenester og priser som tilbys.
Regnskap kan være komplisert og forvirrende for mange. Særlig kan dette skyldes at en støter på en rekke nye begreper som en kanskje ikke har vært borti ved tidligere anledninger. I denne seksjonen skal vi gå nærmere inn på noen sentrale begreper knyttet til regnskap.
Bokføringsplikt: At en bedrift har bokføringsplikt, innebærer at bedriften plikter å føre et fullstendig og sporbart regnskap. Bokføringen må skje etter reglene som er fastsatt i bokføringsloven og bokføringsforskriften og skal kunne kontrolleres av skatteetaten. Alle enkeltpersonforetak med høyere inntekt enn 50.000 kroner i året har bokføringsplikt. Dersom du foretaket tjener mindre enn dette, foreligger det ingen bokføringsplikt eller plikt til å levere inn næringsoppgave. For å kunne dokumentere at du ikke har bokføringsplikt må du likevel kunne dokumentere hva du har av inntekter og utgifter.
Regnskapsplikt: Regnskapsplikten innebærer at bedriften årlig må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret. Årsregnskapet er offentlig, noe som betyr at både myndigheter, ansatte, banken og investorer kan se hvordan det står til med bedriftens økonomi. Det er reglene i regnskapsloven som skal følges når årsregnskapet settes opp og det skal blant annet vise balanse, minimum resultat og noter. De fleste enkeltpersonforetak har ikke regnskapsplikt, men plikten trer inn for enkeltpersonforetak også når foretaket har eiendeler til en høyere verdi enn 20 millioner kroner eller antall ansatte som i snitt utgjør mer enn 20 årsverk. Alle aksjeselskap har regnskapsplikt.
Likviditet: Likviditet viser til en bedrifts eller annen virksomhets evne til å betale for seg. Har bedriften din god likviditet, betyr det at den enkelt kan betale lønn, regninger og andre utgifter i tide, mens dårlig likviditet betyr at bedriften ikke klarer å betale for seg i tide eller i det hele tatt. Ofte handler dårlig likviditet om underskudd i bedriften, men det kan også skyldes dårlig faktureringsrutiner eller at bedriften investerer mer enn den burde.
Merverdiavgift: Merverdiavgiften er en avgift man betaler til staten for varer og tjenester man kjøper. Som regel ligger merverdiavgiften på 25%, men i noen tilfeller er den lavere. Vi skiller på inngående merverdiavgift og utgående merverdiavgift. Den inngående merverdiavgiften er det bedriften din betaler når den kjøper varer eller tjenester. Da legges avgiften til prisen på det du kjøper (som regel 25%). Den utgående merverdiavgiften er et tillegg du selv legger til på prisen for varer og tjenester du selger. Dette er ikke en del av bedriftens inntekt, men penger du samler inn på vegne av staten. I MVA-meldingen rapporterer du inn inngående og utgående merverdiavgift til skatteetaten. Du trekker fra inngående merverdiavgift fra det du har krevd inn og betaler inn det resterende beløpet.
Prisen for bruk av regnskapsfører kan variere fra alt mellom 700 til 1.500 kroner timen. Likevel ligger snittet i Norge rundt 900 kroner timen. Utgiftene til bruk av regnskapsfører kommer derfor an på hvor mye hjelp du trenger, og hvor omfattende arbeidet er. Har du for eksempel god kontroll på kvittering og fakturaer, kan regnskapsføreren føre bilag nokså raskt og effektivt. Hvis det derimot er mye uklarheter, vil det kreve mer tid og tjenesten vil være dyrere.
Det er også mulig å få fastpris på konkrete tjenester hos enkelte regnskapsbyrå. Det kan være et alternativ dersom du kun ønsker hjelpe til enkelte deler av arbeidet, som å ta hånd om årsoppgjøret for eksempel. Både timepris og fastpris kan variere i nokså stor grad mellom ulike regnskapsbyrå. Derfor lønner det seg å sjekke prisene hos flere byrå før du tar et valg. På den måten får du en oversikt over prisene på markedet i Kristiansand, du kan enkelt danne deg et bilde av realistisk prisnivå og det blir enklere å finne et billig alternativ. Det billigste er dog ikke alltid det beste. Prisen kan blant annet være basert på regnskapsførerens utdanning og erfaring, både innad i samme regnskapsbyrå og mellom forskjellige regnskapsbyrå. Ofte kan det lønne seg å betale litt mer for enda bedre kvalitet.
Du trenger ikke nødvendigvis bruke en regnskapsfører. Det er fullt mulig å føre hele regnskapet selv. Arbeidet er likevel tidkrevende, særlig hvis du ikke har noe erfaring med regnskap fra før av. Om du bør bruke en regnskapsfører, kommer altså an på hvilke prioritering du har. Velger du å gjøre jobben selv og har begrenset erfaring med regnskap, bør du finne et regnskapsprogram som er relativt enkelt og tilpasset brukere uten erfaring med regnskapsføring. Det positive med å gjøre jobben selv er at du lærer mer om bedriftens økonomi, samtidig som du sparer penger som ellers ville gått til å engasjere en regnskapsfører. Men hvis du ender opp med å bruke såpass mye tid på regnskapet at det går utover øvrige oppgaver i bedriften, er det ikke nødvendigvis lønnsomt å gjøre det selv.
Det er også mulig å finne mer fleksible løsninger, der du gjør deler av jobben selv og overlater resten til en regnskapsfører. For eksempel kan du ta deg av fakturering selv og overlate rapportering til regnskapsfører. På den måten får du god oversikt over bedriftens økonomi, samtidig som du kan fokusere på å drive bedriften. En slik løsning er vanlig for små og mellomstore bedrifter. Hvis du derimot ikke ønsker å gjøre noe selv, kan du overlate alt til en regnskapsfører, men du må likevel sende inn fakturaer, kvitteringer og annen nødvendig dokumentasjon til regnskapsføreren. Mange velger å engasjere en regnskapsfører for å sikre god økonomistyring i bedriften. Selv om jobben kan gjøres selv, har regnskapsførere lang utdanning som bedriften din kan nyte godt av. Regnskapsfører er ikke en beskyttet tittel, men det kreves at en autorisert regnskapsfører står ansvarlig for alle oppdrag hvor det føres regnskap på vegne av bedrifter. For å bli autorisert regnskapsfører stilles det krav om bachelorgrad og to års etterfølgende praksis.
Det er viktig å finne et bra regnskapsprogram som er enkelt å bruke enten du skal føre regnskap selv eller om du vil bruke en regnskapsfører. Husk at du er nødt til å bruke et fakturaprogram for å utstede fakturaer, mens regnskapsføring er preget av noe mer fleksibilitet. Hvis du har mer enn 600 bilag i året, må du bruke et regnskapsprogram. Har du mindre enn dette, kan du bruke Microsoft Excel, men dette er gjerne mer komplisert og tidkrevende sammenlignet med det å bruke et regnskapsprogram som gjør store deler av jobben for deg. Med et brukervennlig regnskapsprogram er det enkelt å oppdage feil, og det tar ikke lang tid å rette opp feilene. Finn et regnskapsprogram som dekker behovene dine, som tillater deg å invitere inn en regnskapsfører dersom du skulle trenge det på et tidspunkt og som du selv opplever brukervennlig.
Det er også viktig at du grundig vurderer om du trenger en regnskapsfører. I oppstartsfasen er det kanskje ikke nødvendig, men etterhvert som bedriften vokser og du må sette av mer tid til regnskapet, vil du ha stadig større behov for en regnskapsfører. Om du velger å gjøre alt selv, går det fort utover tiden du skal bruke på andre arbeidsoppgaver. Da skal det ikke så mye til før det lønner seg å ansette en regnskapsfører eller engasjere et eksternt regnskapsbyrå.
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Kristiansand, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg