Vil du vite mer om brutto? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om bruttolønn, bruttoinntekt og annet med fortegn brutto, samt hvilke skattefradrag du burde være oppmerksom på, når du burde spørre om hjelp, og mye mer. Vet du hva som er forskjellen på brutto og netto? Er du klar over at næringsdrivende har andre typer fradrag enn lønnsmottakere? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med brutto, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Brutto er et begrep som brukes i flere ulike sammenhenger, og enkelt forklart handler det om en gitt sum eller en gitt verdi før eventuelle fradrag. Det motsatte av brutto er netto, som da er en sum eller en verdi etter eventuelle fradrag. En god huskeregel dersom du synes dette er vanskelig, er uttrykket “i bare nettoen”, som rett og slett betyr at du er naken.
For vanlige lønnsmottakere er det først og fremst bruttolønn som er viktig å forstå. Bruttolønn er rett og slett lønnen din før det blir trukket skatt og andre avgifter. Dersom du forhandler med en arbeidsgiver om lønn, er det som regel bruttolønnen dere diskuterer. Nettolønn er det du faktisk får utbetalt når skatten og eventuelt andre avgifter, kostnader og fradrag er trukket fra.
Som vanlig lønnsmottakere trenger du egentlig ikke å tenke så mye på brutto og netto, da det aller meste går på automatikk. Når det er sagt, kan det selvsagt være greit å vite hva det er og hvordan disse beregningene foregår, slik at du lettere kan oppdage eventuelle feil på lønnsslippen eller i skattemeldingen. Du kan også kontakte Skatteetaten dersom du er usikker på om tallene dine stemmer, eller om du mistenker at det mangler relevante opplysninger.
Innenfor næringsvirksomhet er bruttofortjeneste et nøkkelbegrep som kan defineres på flere ulike måter. Primært handler det imidlertid om hvor mye man tjener på en bestemt vare eller tjeneste, altså forskjellen på for eksempel innkjøpspris og salgspris. Nettofortjenesten vil da vise til overskuddet du sitter igjen med etter at alle kostnader er tatt høyde for.
I de første halvdel av artikkelen kommer vi til å fokusere mest på hva brutto betyr for vanlige lønnsmottakere. Du som er næringsdrivende, kan vurdere å hoppe rett til avsnitt 4, “Profesjonell hjelp for næringsdrivende”.
Her følger en kort gjennomgang av relevante fradrag og avgifter, og da primært knyttet til skatt. Dette er satser det er nyttig å vite noe om, enten du er vanlig lønnsmottaker eller driver bedrift med ansatte som skal ha lønn. For en fullstendig oversikt over alle fradrag kan du sjekke Fradragsveilederen til Skatteetaten.
Fradrag for næringsdrivende er mer omfattende enn for vanlige lønnsmottakere, og det er derfor anbefalt å forhøre seg med regnskapsfører for å få det helt riktig. Dette kan du lese mer om i avsnitt fire, “Profesjonell hjelp for næringsdrivende”.
Standardfradragene er såkalte inntektsfradrag på bruttoinntektene dine, som altså trekkes fra det grunnlaget som det beregnes skatt av.
Minstefradraget trekkes automatisk fra lønn, pensjon og andre inntekter som erstatter lønn. Dette beregnes automatisk, og det skal ikke være nødvendig for deg å korrigere dette i skattemeldingen. Dersom du må korrigere så er det beregningsgrunnlaget du endrer på, for eksempel lønnsinntektene dine.
For 2021 gjelder følgende satser for lønnsinntekt:
Sats: 46%
Øvre grense: 106.750 kroner
Nedre grense: 31.800 kroner
For pensjonsinntekt i 2021 gjelder følgende satser:
Sats: 37%
Øvre grense: 88.700 kroner
Nedre grense: 4.000 kroner
Personfradraget trekkes fra alle inntekter, inkludert både lønn, pensjon, kapitalinntekter og næringsinntekter. Det vil altså si at det er et generelt bunnfradrag i alminnelig inntekt. I Norge skattlegges alle personlige skatteytere i skatteklasse 1, der satsen for 2021 er på 52.450 kroner.
Som lønnsmottaker er det tre typer skatt man må forholde seg til: trygdeavgift, trinnskatt og skatt på alminnelig inntekt.
Trygdeavgiften for ordinær lønnsinntekt i 2021 er på 8,2 prosent. Denne avgiften bidrar til å finansiere folketrygden, og beregnes automatisk.
Trinnskatten er avhengig av brutto lønn og andre typer personinntekt. Den består av fire trinn, og gjør seg ikke gjeldende før du tjener over 184.800 kroner.
Trinnene ser i 2021 slik ut:
Trinn 1 | 184.800 - 260.100 kroner: 1,7% trinnskatt
Trinn 2 | 260.100 - 651.250 kroner: 4,0% trinnskatt
Trinn 3 | 651.250 - 1.021.550 kroner: 13,2% trinnskatt
Trinn 4 | 1.021.550 og oppover: 16,2% trinnskatt
For de som er bosatt i Troms og Finnmark er trinnskatten på trinn 3 satt til 11,2%.
Skatt på alminnelig inntekt er med enkelte unntak lik for alle. Alminnelig inntekt er det du sitter igjen med etter at minstefradraget og personfradraget er trukket fra, i tillegg til andre eventuelle fradrag.
Satsene for 2021 ser slik ut:
Personer: 22%
Personer i Troms og Finnmark: 18,5%
Etterskuddspliktige (bedrifter): 22%
Bruttoformue og nettoformue vil være relevant dersom du skal beregne skattepliktig formue. Bruttoformuen viser da til den totale formuen før fratrekk, mens nettoformuen er etter fratrekk. Dette vil for eksempel være fratrekk for gjeld. I skattelisten er det nettoformuen som blir publisert, og ikke bruttoformuen.
Alt du tjener i løpet av et år, både bruttolønn og andre inntekter, vil til sammen utgjøre det vi kaller bruttoinntekt. Dette kan for eksempel være inntekter du får fra utleie, eller investeringer i aksjer eller fond. Det er imidlertid viktig å huske at dette også trekkpliktig inntekt, altså at det skal trekkes skatt av den.
Dersom du skal søke om lån, vil banken være interessert i både bruttolønn og øvrig inntekt, da bruttoinntekten din vil ha betydning for hvor mye du kan få i lån totalt sett. Dette er imidlertid ikke den eneste faktoren som er relevant for hvor mye du kan låne. Gjelden din skal også regnes inn i beregningssummen, i tillegg til at det er krav om minst 15 prosent egenkapital.
Det er utlånsforskriften som regulerer hvor mye bankene har anledning til å gi ut i lån, og i utgangspunktet har de ikke anledning til å gi deg mer enn fem ganger brutto årsinntekt i lån. Dette er først og fremst for å hindre at folk tar opp lån som de ikke kan betjene over tid, da man også må ta høyde for svingninger i rentenivået og endringer i egen inntekt. Det kan imidlertid gjøres unntak fra denne regelen dersom du har svært høy lønn.
Nettoinntekten vil også være interessant for banken, men den brukes heller for å regne ut hvor mye du kan betale på lånet per måned, og dermed også danne grunnlaget for nedbetalingstiden.
Her har vi samlet nyttig informasjon til deg som driver egen bedrift som selvstendig næringsdrivende. Når du driver bedrift, er sannsynligheten stor for at du før eller senere vil trenge profesjonell hjelp til økonomi generelt og årsregnskap spesielt, enten det er snakk om en faktisk regnskapsfører eller et datasystem for regnskap og lønn.
Lønn eller lønnskostnader er det du og din bedrift betaler de ansatte, og kalles også ofte for personalkostnader. Det kan være komplisert å føre lønnsregnskap selv, og en lønnssystem er nesten en forutsetning dersom du ikke ønsker å bruke regnskapsfører eller har tilsvarende kunnskaper selv.
De fleste lønnssystemer har funksjoner som:
Husk at du har flere viktige plikter som arbeidsgiver, både overfor myndighetene og de ansatte. Rettighetene til de ansatte er beskrevet i ferieloven og i arbeidsmiljøloven. I tillegg kommer altså pliktene dine overfor myndighetene, som blant annet inkluderer månedlige rapporter om lønns- og ansettelsesforhold, kalt A-melding.
Dine ansvarsområder som arbeidsgiver kan du også lese mer om hos Altinn.
Som selvstendig næringsdrivende kan du skrive av mye mer på skatten enn vanlige lønnsmottakere, men fradragene blir også fort mer kompliserte, slik at det kan lønne seg å få hjelp av en regnskapsfører. Husk imidlertid at du alltid må ha en gyldig kvittering eller faktura (bilag) på det du har kjøpt, og at kjøpene må være knyttet til bedriften.
Vanlige ting du kan få fradrag for i et enkeltpersonforetak inkluderer:
Det er ikke så stor forskjell på enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS) når det kommer til fradrag, så du har altså stort sett rett på de samme fradragene også i et AS. Det er imidlertid noen viktige forskjeller som det kan være greit å være oppmerksom på.
For det første, når du har AS, kan du ansette deg selv, og da er du vanlig lønnsmottaker på lik linje med andre ansatte. Det vil si at du også har rett på de samme fradragene som andre lønnsmottakere. Denne muligheten har man ikke i et enkeltpersonforetak.
For det andre, i et AS kan du bruke statens satser for diett og losji, og dermed få standardfradrag for udokumentert overnatting. Enkeltpersonforetak må derimot dokumentere kostnadene for å ha rett på fradrag.
For det tredje, i et AS vil du i utgangspunktet ikke få fradrag for hjemmekontor. Da må du i såfall leie ut deler av boligen din til selskapet, og da er det blant annet krav om både egen inngang og eget toalett.
Du kan lese mer om fradrag for næringsdrivende hos Skatteetaten.
Dersom du er næringsdrivende og vurderer å hyre en regnskapsfører, er det flere ting det er viktig å ha i bakhodet. Her har vi samlet fire av våre beste tips til deg:
Velg en regnskapsfører med erfaring. Fradragsrett kan være et komplisert område, og med en erfaren regnskapsfører kan du være sikker på at du får med alle fradragene du har krav på.
Vær oppmerksom på pris. Det er unødvendig å betale for mye, men du må også regne med at en god regnskapsfører med lang erfaring har sin pris. Vi har skrevet en egen prisguide der du kan lese mer om hva det koster å bruke regnskapsfører.
Bransjeerfaring kan være gull verdt. Ulike bransjer kan ha litt ulike regler knyttet til skatter og avgifter, og dersom regnskapsføreren din allerede har bred erfaring fra din bransje, vil det som regel bety at han eller hun kan jobbe mer effektivt. Dette vil kunne spare deg for både tid og penger.
Kjemi er faktisk litt viktig. Det viktigste er selvsagt faglig dyktighet, men du skal heller ikke undervurdere relasjonen mellom deg og regnskapsføreren. Regnskapsføreren skal ikke bare bokføre og holde orden på det administrative, vedkommende er også din nærmeste økonomiske rådgiver. Dermed er det viktig at dere kan snakke sammen, og at dere kan være ærlige med hverandre om både gode og dårlige sider ved bedriften og økonomien.
Husk at selv om det koster litt å leie regnskapsfører, så vil det absolutt kunne være verdt det på sikt. Det finnes mange gode hjelpemidler og ressurser der ute, men med en gang du er en bedrift med ansatte, eller fradragene blir veldig mange, blir det fort både frustrerende og tidkrevende å ta hånd om all regnskapsføringen selv.
Ønsker du hjelp med brutto, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg