Vil du vite mer om å starte AS? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan man oppretter et aksjeselskap, hva det koster, hvilke lover og regler man må kjenne til, og mye mer. Drømmer du om å drive din egen bedrift og vurderer å etablere den som et AS? De fleste er klar over at forkortelsen AS står for aksjeselskap, men hva innebærer dette egentlig for foretaket ditt? Visste du at man kan ansette seg selv i ens eget AS? Og at selv små bedrifter kan tjene på å registrere seg som aksjeselskap? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med å starte AS, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
For mange av oss er begrepet aksje knyttet til ideen om at man kan tjene penger på kjøp og salg av aksjer. Men hva er egentlig en aksje? Og hvordan fungerer et aksjeselskap? En aksje er enkelt forklart en eierandel i et aksjeselskap. Alle aksjeselskap har et visst antall aksjer totalt, og hver enkelt aksje har samme verdi. Alle som eier én eller flere aksjer i et aksjeselskap, er (del)eiere i selskapet. Som eier i et aksjeselskap er man kun ansvarlig for den aksjekapitalen man har innbetalt. Det betyr i praksis at dersom selskapet ikke er i stand til å betale for seg kan det IKKE kreves at eierne skal ta ansvar for selskapets økonomiske forpliktelser. Begrenset økonomisk ansvar, kombinert med mulighet for omsetning av aksjene, er noen av hovedgrunnene til at stadig flere velger aksjeselskap som foretaksform.
Nesten alle store foretak innen industri, skipsfart, bank- og forsikringsvesen er aksjeselskaper. Det er imidlertid fullt mulig å opprette et aksjeselskap i mindre format. Et aksjeselskap kan bestå av én aksje og dermed også kun én eier. For å starte et aksjeselskap i Norge kreves det en aksjekapital på minimum 30.000 kroner som sikkerhet for kreditorer. I tillegg må man fatte vedtekter, velge et styre, og gjennomføre generalforsamling. Vedtektene er de reglene eierne setter for hvordan selskapet skal drives. Loven krever også at aksjeselskap har et styre bestående av minst ett styremedlem. Generalforsamling er selskapets øverste besluttende myndighet, og alle aksjonærene har rett til å delta på generalforsamlingen.
Som nevnt innledningsvis er aksjeselskap en populær foretaksform i Norge, både for store og små bedrifter. Nedenfor følger en oversikt over noen fordeler og ulemper som gjelder spesifikt for aksjeselskap.
Man kan si at prisen for å starte et aksjeselskap er ca. 6000 kroner, da det er dette man må betale i gebyr for registreringen av selskapet. Gebyret kan betales med aksjekapitalen man har betalt inn ved opprettelse av selskapet. Og her er det summene begynner å øke: Det kreves nemlig en aksjekapital på minimum 30.000 kroner betalt inn på en egen konto før man søker om å opprette et aksjeselskap. Denne kontoen vil være sperret til selskapet får tildelt et godkjent organisasjonsnummer. Aksjekapitalen kan også bestå av eiendeler. I et slikt tilfelle må man fremskaffe beskrivelse og dokumentasjon av verdien av hver enkelt eiendel.
Hvis man syns det virker komplisert å opprette et aksjeselskap, kan man engasjere profesjonelle til å ta seg av det praktiske. Det finnes både revisorer, advokater og regnskapsførere som tilbyr slike tjenester. Dersom selskapet ikke er av særlig størrelse eller kompleksitet, kan man forvente å betale fastpris for opprettelse av AS. Har man derimot planer om å fortsette å benytte seg av regnskapsfører- eller revisortjenester, kan det lønne seg å sammenligne priser på de ulike tjenestene man er interessert i, og deretter få hjelp til oppstart til en rimelig pris.
For de fleste vil det ikke være selve opprettelsen av aksjeselskap som koster penger. Når man har fått tildelt et organisasjonsnummer, kan man starte driften, og mange opplever at utgiftene overstiger inntektene i startfasen, og at oppstarten derfor er økonomisk krevende. Det er altså her man bør legge fokuset når man regner ut kostnadene for å starte næringsvirksomhet.
Når man skal starte et aksjeselskap er det noen steg alle stiftere må gjennom. Nedenfor følger en oversikt over de viktigste punktene på veien til et eget aksjeselskap, i kronologisk rekkefølge:
Aksjeselskap er regulert av aksjeloven, som inneholder bestemmelser for stiftelse, drift og oppløsning av aksjeselskap. For de fleste aksjeselskap er det imidlertid regnskapet som danner grunnlaget for de fleste lovpålagte oppgavene man må ha oversikt over. Alle aksjeselskaper er regnskapspliktige, noe som innebærer at man må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret, i tillegg til skattemelding og næringsoppgave til Skatteetaten. Det stilles også krav til korrekt føring av bilag, som for eksempel utgående og innkommende faktura, kasseoppgjør og bankbilag. Bilag og annet regnskapsmateriale skal som hovedregel oppbevares i 5 år. Aksjeselskap er i hovedsak også revisjonspliktige, men det gjøres unntak for selskap som har mindre enn 6 millioner kroner i driftsinntekter, balansesum under 23 millioner kroner, og ansatte under 10 årsverk. Revisjonspliktige selskaper må engasjere en autorisert og ekstern revisor til å kontrollere årsregnskapet.
Det er mulig å føre regnskapet selv, og man kan i teorien også lage sitt eget regnskapssystem. Ønsker man å gjøre dette, uten å ha grunnleggende kunnskap om regnskap, anbefales det å engasjere en regnskapsfører til å hjelpe i startfasen. Man kan også kjøpe eller abonnere på et regnskapssystem, noe som er vanlig praksis for små selskap. Dette vil underlette oppgavene, da slike system som regel vil inkludere veiledning i korrekt føring av regnskapet.
For mange selskap vil det være aktuelt å engasjere en regnskapsfører dersom selskapet har ansatte. Regelverket i forbindelse med ansettelser og utbetaling av lønn kan være omfattende, og det får også konsekvenser for både eier og ansatt dersom man gjøre feil.
I tillegg til forefallende føring av regnskap er det viktig å ha oversikt over frister for rapportering og betaling til myndighetene. En gang i året skal man sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret og Skattemelding for næringsdrivende til Skatteetaten. I tillegg må man undersøke om selskapet er mva-pliktig. I så fall er det viktig å levere inn mva-melding til myndighetene hver annen måned.
Konsekvensene av å ikke oppfylle sine forpliktelser overfor myndighetene er i hovedsak bøter. Uvitenhet er ingen unnskyldning for å ikke gjøre ting korrekt, så det er viktig å ta sitt ansvar på alvor. Er man helt på ville veier, for eksempel ved å unnlate å betale skatt, kan man i verste tilfelle få fengselsstraff.
Som denne artikkelen viser, er det mange fordeler med å opprette et aksjeselskap dersom man har planer om å starte næringsvirksomhet. Det finnes imidlertid andre foretaksformer som det kan være lurt å undersøke før man bestemmer seg. Hvilken foretaksform man bør velge, kommer blant annet an på hvilket utgangspunkt man selv har når man skal starte egen virksomhet, og ikke minst hva hovedgeskjeften til foretaket skal være.
Nedenfor følger en liten oversikt over noen av de andre foretaksformene man bør undersøke før man starter sin egen bedrift:
Enkeltpersonforetak (ENK) er en virksomhetsform som eies av én fysisk person, og som drives for eiers regning og risiko. Det er gratis og relativt enkelt å opprette et enkeltpersonforetak. Enkeltpersonforetak er ikke en egen juridisk enhet, noe som i praksis innebærer at eier og foretak er den samme juridiske enheten. Man blir derfor ikke regnet som ansatt i sitt eget enkeltpersonforetak, og man kan heller ikke ta ut lønn. Man har derfor ikke de samme sosiale rettighetene som vanlige arbeidstakere har. Som eier av et enkeltpersonforetak har man derimot full råderett over bedriftens overskudd, og man kan bruke pengene til privat forbruk. Fordi man som eier står ansvarlig for alle økonomiske forhold knyttet til foretaket, er det en virksomhetsform som egner seg best når det er liten økonomisk risiko knyttet til bedriften. Det er også mulig å drive et enkeltpersonforetak samtidig som man mottar lønnsinntekt fra en annen arbeidsgiver.
Ansvarlig selskap har mange likhetstrekk med enkeltpersonforetak fordi eiere har ubegrenset personlig ansvar for virksomheten, men ansvaret deles mellom flere eiere. Dette kan derfor være et alternativ dersom man ønsker å starte en bedrift med noen man kjenner godt.
Ønsker du hjelp med å starte AS, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg