Vil du vite mer om revisjon i Oslo? Drømmer du om å starte eget foretak, men er usikker på hvilke regler som gjelder for regnskap og revisjon? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om revisjonsplikt og hvordan man velger riktig revisor i hovedstaden. Visste du at noen bransjer er revisjonspliktige uavhengig av foretakets omsetning? Og er du klar over at revisjon må utføres av autorisert revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på revisjon i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
I det daglige er det sjelden man prater om revisjoner og revisorens oppgaver. Det er derfor ikke så rart at dette er til dels ukjente begrep for mange av oss. Ønsker man derimot å starte et foretak, kan det være greit å vite litt om hva dette fenomenet innebærer. Enkelt forklart kan man si at en revisjon er en kontroll av foretakets regnskap utført av en uavhengig kontrollør, som gjerne er en autorisert revisor. Formålet med en revisjon er å undersøke at foretaket følger gjeldende regler for næringsdrivende, og å øke tilliten til regnskapet.
I Norge har vi to ulike typer revisorer som er godkjente av offentlige myndigheter. Man kan enten være en registrert revisor eller en statsautorisert revisor. For å bli revisor må man fullføre en utdannelse innen regnskap og finans, og i tillegg har tre års praksis i relevant stilling. Både utdannelse og praksis må være godkjent av Finanstilsynet før man kan kalle seg revisor. En registrert revisor har fullført en bachelor i regnskap og revisjon, og jobbet minst tre år innen revisorfaget. En statsautorisert revisor har fullført en mastergrad i regnskap og revisjon, og bestått tre års praksis i revisorfaget. Den største forskjellen mellom en registrert revisor og statsautorisert revisor er at sistnevnte kan være ansvarlig for revisjoner som blir utført for børsnoterte selskap.
Kunnskap om revisjon og revisorens oppgaver er nødvendig dersom man eier et foretak som er revisjonspliktig. Det er i hovedsak foretakets organisasjonsform og størrelse som avgjør om det er revisjonspliktig eller ikke. Det er ikke vanlig at små enkeltmannsforetak eller aksjeselskap har revisjonsplikt, og de har derfor sjelden behov for en revisor.
Betingelsene for revisjonsplikt kan variere basert på foretakets organisasjonsform, men det er spesielt fire elementer man må være oppmerksom på i forhold til revisjonsplikten:
Dersom en eller flere av de fastsatte grensene overstiges i det gjeldende året, vil foretaket bli revisjonspliktig, og revisjon må utføres i det påfølgende regnskapsåret. Skulle det gå motsatt vei, og foretakets resultat synker under grensene, kan det velge å stå over revisjon påfølgende år. Dersom foretaket er revisjonspliktig må de engasjere en autorisert revisor til å utføre revisjon. Selv om dette er pålagt fra myndighetene, er det en utgift foretaket må betale for selv. Heldigvis er det sjelden et foretak er revisjonspliktig før det kan vise til en relativt høy omsetning. Unntaket er foretak som driver i bransjer der tillit og redelig økonomi er helt avgjørende, som advokattjenester og eiendomsmegling. Når revisjonen er ferdigstilt vil revisjonsberetningen og virksomhetens årsregnskap sendes inn til Regnskapsregisteret. Eventuelle anmerkninger vil komme frem i revisjonsberetningen, som er et offentlig dokument tilgjengelige for innsyn.
Det er ikke et krav om at man må møte revisoren personlig, og siden de aller fleste har et elektronisk regnskap er det mulig for revisor å få tilgang uten å møte opp på foretakets adresse. Det er imidlertid mange som setter pris på å kunne ta et møte eller en samtale med revisoren for å få til et godt samarbeid. I noen tilfeller vil det også være ønskelig at revisor deltar på styremøter eller ved andre anledninger, for å presentere sitt arbeid eller svare på spørsmål. Dersom foretaket har (hoved)kontor i Oslo vil det være naturlig at revisoren også har det. Noen aktuelle revisjonsselskap i Oslo kan blant annet være:
Det er også mulig å benytte seg av anbudstjenester på internett, hvor man fyller inn sine kriterier for deretter å bli kontaktet av aktuelle selskap i nærområdet. Du kan registrere behovene dine hos Regnskapsmart og bli kontaktet av revisorer i ditt lokalmiljø. På den måten kan du spare tid ved å la andre finne riktig revisor til deg!
For å bli autorisert revisor kreves utdanning på minst bachelornivå, i tillegg til tre års praksis i relevant stilling. Det er heldigvis mange utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr revisorutdanning, så det er ikke mangel på kvalifiserte revisorer. Det er derfor lett å finne både byråer og selvstendig næringsdrivende som tilbyr revisortjenester. I Oslo er utvalget av kvalifiserte revisorer stort, og det kan være vanskelig å vite hvem man skal velge.
Når man skal foreta en revisjon, er det viktig at man finner en objektiv revisor. Det er derfor en av de få tilfellen der det ikke nødvendigvis lønner seg å spørre familie eller venner om de kan anbefale noen. Revisoren kan ikke ha noen tilknytning til foretaket utover å være revisor. Det er imidlertid en fordel om revisoren har kjennskap til den bransjen foretaket faller inn under, da særregler for ulike bransjer kan påvirke regnskapet.
Noen fremgangsmåter for å finne revisor:
Foretak som har revisjonsplikt må betale for revisjonen selv, og det er derfor lurt å inkludere denne kostnaden i årsbudsjettet. Det kan være vanskelig å oppgi en totalpris for revisortjenester, da det naturlig nok er avhengig av hvilke oppgaver som må utføres for å ferdigstille revisjonen. Veiledende kan man si at en revisjon for et lite eller mellomstort foretak koster mellom 30.000 og 50.000 kroner. De fleste revisorer tilbyr også rådgivning og enkelte oppgaver til timespris, som gjerne ligger mellom 900 til 2000 kroner. Det er også vanlig at en registrert revisor tar noe lavere pris enn en statsautorisert revisor. Det er kun børsnotert selskap som er pålagt å benytte seg av en statsautorisert revisor.
Prisen for en revisjon kan virke høy, men det er viktig å huske på at et foretak ikke vil være revisjonspliktig før det har en viss årlig omsetning. Ingen er tjent med at hele overskuddet går til å betale for revisjon. Noen gode råd for å få mest mulig igjen for pengene er som følger:
Et foretak som er revisjonspliktig, kan ikke utføre revisjonen selv. Påbudt revisjon må utføres av en autorisert revisor. I tillegg stiller staten krav til at aktuell revisor ikke har interesser i foretaket, eller nære relasjoner til eiere eller relevante ansatte. Det innebærer at revisor ikke kan være en ansatt. Man kan heller ikke utføre revisjon av sitt eget foretak, selv om man er autorisert revisor. Det er heller ikke mulig å ansette familie eller nære venner til å foreta en revisjon, selv om de er kvalifisert til å utføre en slik oppgave. Årsaken til de strenge kravene er for å sikre at revisjonen og tilhørende dokumenter er objektive og til å stole på.
Det er selvfølgelig mulig å utføre en revisjon av regnskapet uten at det er pålagt av myndighetene. Det kan være nyttig dersom:
Mange foretak starter i det små, før de etter hvert vokser seg større og mer komplekse. I slike tilfeller trenger man ikke ta stilling til revisor og revisjon i oppstartsfasen. Når man først har blitt revisjonspliktig, kan det kanskje oppfattes som en uvelkommen utgift å betale for revisor. Det er imidlertid viktig å huske at det er mange fordeler med å få utført en revisjon av regnskapet.
Noen av fordelene er blant annet:
Ønsker du pristilbud på revisjon i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg