Vil du vite mer om regnskapsprogram? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et regnskapsprogram kan hjelpe deg med, hvilke funksjoner de har, hvilke lover og regler som gjelder, hvordan du bør gå frem for å velge regnskapsprogram, og mye mer. Med et godt regnskapsprogram sparer du tid samtidig som du følger lover og regler knyttet til bokføring. Visste du at enkeltpersonforetak så vel som større selskaper fra og med 2023 må bruke regnskapsprogram for å sende inn skattemelding? Kjenner du til hvilke regnskapsprogram som finnes på markedet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapsprogram, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et regnskapsprogram er en programvare som brukes av regnskapsførere og bedriftseiere for å administrere regnskap. Det å føre regnskap kan bli nokså komplisert etter hvert som bedriften vokser. Skal arbeidet gjøres manuelt, vil det kreve både tid og presisjon. Regnskapsprogrammer har imidlertid bidratt til å forenkle dette arbeidet, noe som har gitt bedriftseiere og selvstendig næringsdrivende mer tid til å fokusere på selve driften av virksomheten heller enn å streve med regnskapet.
Et regnskapsprogram automatiserer oppgavene knyttet til regnskapsføring. Manuell regnskapsføring kan være kjedelig, og ofte er det lett å gjøre menneskelige feil som en datamaskin ikke gjør. Færre feil og automatisk bokføring bidrar til økt effektivitet. Du kan bruke et regnskapsprogram til å sende faktura til kundene dine, og programmet vil automatisk holde oversikt over bedriftens inntekter og utgifter etterhvert som du taster inn data. Dette gjør særlig arbeidet med rapportering til skattemyndigheter enklere. For eksempel kan et regnskapsprogram automatisk utarbeide næringsoppgaven for deg, og det kan fortelle deg når du må levere inn MVA-melding og hvor mye du skal betale ved hver anledning. Et regnskapsprogram bidrar også til at du holder oversikt over virksomhetens økonomi. All informasjon er samlet på ett sted, slik at du når som helst kan få tilgang til informasjon du trenger.
Hvis du ikke har en egen regnskapsfører, er et godt regnskapsprogram svært viktig for å unngå å gjøre feil. Programmet skal ikke bare gi deg en rask oversikt over bedriftens økonomi, det skal også være tilpasset de lover og regler som gjelder i Norge. Hvordan en faktura skal se ut og hva den skal inneholde av informasjon, er for eksempel regulert av lover og regler. Dette tar de fleste regnskapsprogram høyde for, og du kan derfor være trygg på at du fakturerer på riktig måte når du bruker et regnskapsprogram. I tillegg må du forholde deg til en rekke frister som gjelder rapportering til myndigheter. Det kan for eksempel gjelde innsending av MVA-meldinger eller næringsoppgave. Et godt regnskapsprogram vil være tilpasset de lover og regler som gjelder i Norge, og dermed vil programmet hjelpe deg med å regnskapsføre og rapportere nødvendig informasjon til myndighetene tidsnok og på riktig måte.
Ulike forhold vil avgjøre hvilke regnskapsplikter virksomheten din har. Hvis virksomheten din har høyere inntekt enn 50.000 kroner i året, har du bokføringsplikt. Det betyr at du må føre et sporbart regnskap som skal kunne kontrolleres av skattemyndighetene. Har du lavere inntekt enn 50.000 kroner, har du ikke bokføringsplikt, men du må likevel være i stand til å dokumentere hva du har hatt av inntekter og utgifter.
Noen virksomheter er også regnskapspliktige. Det er først og fremst organisasjonsform og virksomhetens størrelse som avgjør om den er regnskapspliktig. For eksempel har alle aksjeselskap regnskapsplikt, mens enkeltpersonforetak normalt ikke har det. Et enkeltpersonforetak kan imidlertid bli regnskapspliktig dersom det har eiendeler med en verdi som overstiger 20 millioner kroner eller hvis antallet ansatte i snitt utgjør mer enn 20 årsverk. Hvis du har regnskapsplikt, innebærer det at du må sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret. Her skal blant annet resultat, balanse og noter fremgå.
Et regnskapsprogram er blant annet nyttig for å kunne sende fakturaer. Du har ingen plikt til å bruke regnskapsprogram for å sende faktura dersom du har mindre enn 600 bilag i året, men du må i det minste bruke et fakturaprogram for å sende faktura. Det er flere krav til fakturaens innhold. For eksempel skal du ikke kunne bestemme fakturanummeret. Et fakturaprogram eller et regnskapsprogram sørger for at nummeret tildeles maskinelt. I tillegg skal fakturaen inneholde dato for salg, navn og organisasjonsnummer, MVA etter organisasjonsnummer dersom du er MVA-registrert, informasjon om kjøper, beskrivelse av varer og tjenester, tidspunkt for levering, pris (MVA spesifisert) og betalingsfrist.
Selv om du i dag ikke nødvendigvis må bruke et regnskapsprogram hvis du har færre enn 600 bilag i året, vil det snart bli krav om bruk av regnskapsprogram for enkeltpersonforetak og selskap ved innsending av skattemelding. Som følge av en forskriftsendring vil det fra inntektsåret 2023 stilles krav om innsending av skattemelding på et standardisert digitalt format. Det betyr at regnskapsprogram eller årsoppgjørsprogram blir nødvendig.
Lover og regler er i stadig endring. Hvis du ikke har en regnskapsfører ansatt, er det vanskelig å holde seg oppdatert på regler som gjelder til enhver tid. De fleste regnskapsprogram er imidlertid oppdatert på de siste endringene og tilpasser programmene sine deretter, slik at brukerne hele tiden følger regelverket uten å måtte bruke timesvis på å lese seg opp på nye endringer.
Hvis du nylig har opprettet en ny virksomhet og vurderer å ta regnskapsprogram i bruk, vil du sannsynligvis møte på flere nye begreper. Hvis du har liten erfaring med regnskap fra før, må du sannsynligvis bruke litt tid på å sette deg inn i disse for å finne ut hvilke lover og regler som gjelder og hvilke plikter du har. Her skal vi se nærmere på et lite utvalg sentrale begreper knyttet til regnskap.
Hvis virksomheten din har en omsetning på mer enn 50.000 kroner i året, må du levere næringsoppgave. Vi skiller mellom næringsoppgave 1 og næringsoppgave 2. Næringsoppgave 1 skal leves av de fleste enkeltpersonforetak, mens aksjeselskap leverer næringsoppgave 2. Næringsoppgaven inneholder informasjon om hva som har skjedd med bedriften din i løpet av foregående år og danner sammen med skattemeldingen grunnlaget for hvor mye du skal betale i skatt. Den vil blant annet inneholde informasjon om bedriften din, om du har hatt bruttofortjeneste, hvor mye utestående du har hos kunder, samt om bedriften din har overskudd eller underskudd. Hvis du driver et enkeltpersonforetak og er regnskapspliktig, skal du levere næringsoppgave 2. Fra de fleste regnskapsprogram kan du hente ut all informasjon du trenger når du skal fylle ut næringsoppgaven.
Et årsregnskap er noe som skal sendes til Regnskapsregisteret av bedrifter som er regnskapspliktige. Årsregnskapet er offentlig og gir viktig informasjon om bedriftens økonomi og utvikling. Dette er blant annet nyttig for investorer som vurderer å investere i bedriften eller for potensielle arbeidstakere som vurderer å søke jobb hos bedriften. Årsregnskap er ikke det samme som et årsoppgjør. Årsoppgjør er en fellesbetegnelse som inkluderer både skattemelding, næringsoppgave og årsregnskap. Bedrifter som er regnskapspliktige må levere inn årsregnskapet innen 31 juli. Er du for sen, må du betale forsinkelsesgebyr.
Merverdiavgift (MVA) er en avgift som betales til staten for varer og tjenester som kjøpes. I de fleste tilfeller vil MVA-avgiften være 25%, men noen ganger kan den være lavere. Kjøper du en vare eller en tjeneste, legges det til 25% i merverdiavgift. Avgiften samles inn av selger og betales inn til staten innen visse tidsfrister. Har du solgt for mer enn 50.000 kroner, må du registere deg i MVA-registeret og kreve inn merverdiavgift på vegne av staten for varer og tjenester du selger. De fleste virksomheter må levere inn MVA-melding annenhver måned.
Det finnes mange forskjellige regnskapsprogram på markedet og det er ikke alltid lett å vite hvilket program som er best og hvilket som er tilpasset dine behov. Når du skal velge regnskapsprogram, bør du skaffe deg en enkel oversikt over alternativene som finnes og finne ut hvilket program som tilbyr det du trenger til en rimelig pris. Vi skal se nærmere på noen av faktorene som er viktigst å vurdere i denne sammenheng.
Brukervennlighet: Noen regnskapsprogram kan lastes ned, mens andre er nettbaserte eller skybaserte. Regnskapsprogrammene har ulikt design og forskjellige måter å navigere på. For de fleste er det viktig at man enkelt kan finne frem til de funksjonene man trenger og at programmet er oversiktlig. De fleste nettbaserte regnskapsprogram tilbyr en gratis prøveperiode som det kan være lurt å benytte seg av for å teste funksjoner og finne ut om programmet er brukervennlig.
Pris: Som regel er programmene du laster ned dyrere enn de nettbaserte. For nettbaserte programmer betaler du for et abonnement, enten månedlig eller årlig. De fleste tilbyr abonnement på flere nivåer med ulike funksjoner, der de dyreste abonnementene har flest funksjoner. Derfor er det viktig at du finner ut hvilke funksjoner du faktisk trenger slik at du slipper å betale unødvendig mye for noe du ikke kommer til å bruke. Hvis du på et senere tidspunkt finner ut at du trenger ekstrafunksjonene, er det enkelt å oppgradere abonnementet. Mange tar også en egen pris for enkelttjenester, som utfylling av næringsoppgaven som skal leveres en gang i året.
Språk: For mange er regnskap komplisert med en rekke ukjente ord og begrep. Det er vanskelig å komme unna dette i et regnskapsprogram, men de fleste utviklere har forsøkt å tilpasse språket til brukerne for å gjøre det så enkelt som mulig å benytte seg av alle funksjoner. Hvis du har liten erfaring med regnskap, bør du vurdere å finne et regnskapsprogram med ulike hjelpefunksjoner. Noen tilbyr for eksempel chat support og mange har utfyllende forklaringer på hjemmesidene deres om bruk av ulike funksjoner.
Nedenfor skal vi se nærmere på noen av de mest populære regnskapsprogrammene i Norge.
Fiken har over 50.000 kunder og regnskapsprogrammet deres kan brukes til å føre regnskap, fakturere, lønn, timeføring og rapportering til myndigheter. Abonnement koster omkring 170 kroner per måned, med mulighet for å legge til ekstra funksjoner til økt pris.
Conta har over 110.000 kunder og er kjent for å være særlig brukervennlig. Programmet kan brukes til fakturering, føring av regnskap og rapportering til myndigheter. I tillegg har Conta nyttige veivisere, chat support og de tilbyr gratis kurs for deg som trenger mer hjelp med regnskap. Hos Conta kan du velge mellom et standard abonnement og et smart abonnement. Standard koster rundt 100 kroner i måneden og smart koster rundt 200 kroner per måned.
Visma eAccounting har over 150.000 kunder. Programmet kan brukes til fakturering, føring av regnskap, rapportering til myndigheter, integrasjon med altinn og mye mer. Visma eAccounting tilbyr fire ulike abonnement som varierer i pris fra ca 100 kroner i måneden for det billigste til rundt 250 kroner i måneden for det dyreste. Visma eAccounting har også en egen pakke tilpasset lag og foreninger.
Dette er bare noen av de mer populære regnskapsprogrammene i Norge. Det er likevel lurt å undersøke flere alternativer slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag når du skal velge regnskapsprogram.
Så lenge du har mindre enn 600 bilag i året, kan du velge å føre regnskap selv uten bruk av regnskapsprogram. Fra inntektsåret 2023 må du likevel bruke regnskapsprogram for å sende inn skattemelding. Hvis du velger å ikke bruke et regnskapsprogram, kan du benytte deg av en regnskapsmal i Excel. Selv om dette ofte er gratis, er det imidlertid ikke sikkert at du sparer penger i det store bildet ved å gjøre det på denne måten. Det er mer tidkrevende å føre regnskap i en regnskapsmal. Tid du ellers kunne brukt på andre oppgaver i bedriften din. Dessuten er det enklere å gjøre feil dersom du fører regnskap selv i en regnskapsmal.
Tjener du over 50.000 kroner i året, er du forpliktet til å føre regnskap i henhold til reglene i bokføringsloven og du får ikke samme veiledningen som du ville fått i et regnskapsprogram. Arbeidet med rapportering til myndigheter blir også mer komplisert. Dette inkludere blant annet levering av MVA-meldinger som skal gjøres seks ganger i året og innlevering av næringsoppgave som gjøres en gang i året. Dette er automatisert i et regnskapsprogram, og du kan enkelt hente ut tallene du trenger for å fylle ut disse rapportene.
Mange velger også å benytte seg av en regnskapsfører. Enten har de en regnskapsfører ansatt i bedriften eller de benytter seg av en ekstern regnskapsfører. Har man en regnskapsfører ansatt i bedriften, er det vanlig at regnskapsføreren tar seg av alt som har å gjøre med regnskap. Hvis du derimot benytter deg av en ekstern regnskapsfører, kan du enkelt fordele oppgaver dere i mellom. For eksempel kan du velge å ta deg av fakturering selv, og overlate arbeid med næringsoppgave og MVA-meldinger til regnskapsfører. I alle tilfeller vil det være nyttig å bruke et regnskapsprogram som både du og regnskapsfører har tilgang til.
Hvis din bedrift eller enkeltpersonforetak tjener over 50.000 kroner i året, må du føre regnskap. Det medfører en rekke plikter og det er mye du må huske på. Her har vi samlet noen viktige punkter du bør ha i bakhodet når du benytter deg av et regnskapsprogram. Husk at det er mange forhold som avgjør hvilket regnskapsprogram som egner seg best til din bedrift.
Frister: Du må være oppmerksom på fristene som gjelder for rapportering til myndigheter, for eksempel innsending av MVA-meldinger og næringsoppgave. Det er lurt å velge et regnskapsprogram som minner deg på disse fristene, slik at du ikke glemmer dem og opplever å få sanksjoner rettet mot bedriften eller enkeltpersonforetaket ditt.
Lovendringer: Hvis du vurderer å føre regnskap selv i en mal, bør du holde deg oppdatert på lovendringer. Det er reglene i bokføringsloven som avgjør hvordan regnskapet skal føres. For eksempel skal du føre kjøp og salg to steder i regnskapet (dobbel bokføring) og du må kunne hente ut alle lovpålagte rapporter. Kommer det lovendringer, blir regnskapsprogrammet tilpasset disse. Hvis du ikke bruker regnskapsprogram, må du selv holde deg oppdatert på regler som gjelder til enhver tid.
Utforsk alternativer: Før du velger et regnskapsprogram bør du gjøre en grundig sjekk av markedet og se hvilke alternativer du har. Ta gjerne i bruk en gratis prøveperiode for å teste de ulike funksjonene og for å finne ut hvilket program som er mest brukervennlig. Du kan også forhøre deg med venner og bekjente eller søke opp anmeldelser på nett for å finne ut hvilke program som anbefales av andre. Husk å sjekke hvilke funksjoner som er inkludert, til hvilken pris, og foreta en sammenligning mellom de ulike regnskapsprogrammene.
Regnskapsfører: Du kan også vurdere å bruke en regnskapsfører til enkelte oppgaver slik at du kan fokusere mer på andre oppgaver i bedriften. Blir du sittende lenge med regnskap selv, kan det fort gå utover den øvrige driften. Det er likevel nyttig for mange å ta del i regnskapet for å ha god oversikt over bedriftens økonomi til enhver tid.
Ønsker du pristilbud på regnskapsprogram, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg