Vil du vite mer om betaling av forskuddsskatt? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det betyr å betale forskuddsskatt, inkludert hva det er, hvordan du går frem for å betale forskuddsskatt, hvilke lover og regler som gjelder, hvor høy skattesatsen er, og mye mer. Visste du at de aller fleste næringsdrivende må betale forskuddsskatt? Og vet du når betalingsfristen er? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med å betale forskuddsskatt, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Egentlig er det slik at både næringsdrivende og lønnsmottakere er forskuddspliktige når det gjelder innbetaling av skatt, men selve skattebetalingen gjennomføres på ulike måter og kalles ulike ting. For vanlige lønnsmottakere er det snakk om forskuddstrekk, og det er arbeidsgiverens ansvar at dette blir gjort. For næringsdrivende snakker vi derimot om forskuddsskatt, og alle som driver en eller annen form for næringsvirksomhet, må betale forskuddsskatt. Det er organisasjonsformen som avgjør hvor mange ganger i året den må betales, og hvordan skatten skal beregnes.
Privatpersoner kan også måtte betale forskuddsskatt. Dette gjelder deg som har skattepliktig inntekt eller formue som det av en eller annen grunn ikke blir trukket skatt av i form av forskuddstrekk. Det kan for eksempel gjelde gevinst på aksjer som har blitt solgt, eller inntekter du har i forbindelse med utleie av bolig eller annen eiendom.
Å betale forskuddsskatt innebærer rent praktisk at skatten betales i løpet av det året du tjener pengene. Dermed er det svært nyttig for deg å ha en viss idé om hvor mye overskuddet ditt blir på, og hva du kommer til å tjene i løpet av året, slik at du ikke betaler for mye eller for lite i skatt. Her vil både budsjetter og regnskap fra tidligere år være til stor hjelp.
Det er svært viktig at du betaler forskuddsskatten innen fristen, og det innvilges her svært sjelden unntak i form av betalingsutsettelse eller nedbetalingsordninger. Selv om du har søkt om å endre skatten, for eksempel at du ser at du kommer til å tjene mindre enn forventet, må du betale forskuddsskatten innen forfall. Du kan dermed ikke bruke behandlingstiden på søknaden som en unnskyldning for at betalingen er forsinket, men må rett og slett betale det opprinnelige beløpet. Dersom det etterpå viser seg at beløpet blir satt ned, vil dette bli korrigert på neste faktura.
Hvis du ikke betaler innen fristen vil hele beløpet du skylder forfalle til betaling. Det vil si at du må betale hele forskuddsskatten på én gang, i tillegg til eventuelle renter som vil påløpe fra og med forfallsdato. Dersom du ikke betaler innen fristen på den første terminen, innebærer det altså at du må betale for både mars, juni, september og desember med det samme. Dette kommer vi tilbake til i avsnitt fem, Lover og regler.
Når regnskapet er avsluttet og skattemeldingen fylt ut, ser du kanskje allerede nå at du kommer til å ende opp med restskatt til høsten. For å løse dette kan du betale inn såkalt tilleggsforskudd, som rett og slett innebærer at du betaler inn det du mangler før skatteoppgjøret fra Skatteetaten er ferdigstilt.
Tilleggsforskuddet er ikke noe som kreves av næringsdrivende, det er bare en mulighet du har dersom du har lyst. Fordelen er imidlertid at du slipper renter på restskatten. så det er absolutt noe du burde vurdere dersom du er sikker på at det kommer restskatt. Fristen for å betale tilleggsforskudd er 31. mai hvert år.
Så hvorfor betaler vi egentlig skatten på forskudd? Det enkle svare er at forskuddsskatten reduserer risikoen for skatteunndragelse. Når hele eller deler av skatten betales inn på forskudd, er myndighetene sikret at de iallefall har mesteparten av skatten du skylder når det er tid for skatteoppgjør.
Hos enkeltpersonforetak beregnes skatt av hele inntekten din totalt sett, altså både fra foretaket ditt og eventuell annen inntekt du har ved siden av. Skatteprosenten ligger på mellom 33,4 og 49,6 prosent, som er litt høyere enn for lønnsinntekt. Grunnen til dette er trygdeavgiften, som er 8,2 prosent for lønnstakere, og 11,4 prosent for næringsinntekt.
I aksjeselskap beregnes det 22 prosent skatt av overskuddet. Merk også at dette er overskuddet til selskapet, og ikke deg personlig som eier og innehaver. Denne skatten betales året etter det opptjente overskuddet, i to terminer.
For deg som driver som selvstendig næringsdrivende med enkeltpersonforetak, eller er deltaker i ansvarlig selskap (ANS), er det viktig å merke seg at du selv står personlig ansvarlig for å sette av og betale forskuddsskatt til faste datoer i løpet av året. Aksjeselskap (AS) regnes derimot som upersonlig skattepliktige, men skal likevel betale forskuddsskatt.
Enkeltpersonforetak og ANS: Dersom du forventer skattepliktig overskudd, kan du søke om å få beregnet forskuddsskatt, slik at du får tilsendt en faktura. Dersom du har lønnsinntekt i tillegg til næringsinntekt, vil det gi en kombinasjon av skattekort og forskuddsskatt. Husk at du kan endre beløpene i postene senere dersom du ser at anslaget ditt ikke stemmer. Privatpersoner som skal søke om forskuddsskatt går frem på omtrent samme måte.
Dersom du antar at du vil gå med underskudd det første året ditt, trenger du ikke å søke om å betale forskuddsskatt. Fjorårets underskudd fører du opp på skattemeldingen (selvangivelsen) når denne leveres i begynnelsen av året.
Aksjeselskap og andre upersonlige skattytere: Nyregistrerte selskaper må søke om å få beregnet forskuddsskatt, ved å fylle ut RF-1097. Dersom du ikke tror overskuddet vil komme på over 2000 kroner, vil du ikke måtte betale forskuddsskatt, og trenger følgelig heller ikke å søke om dette.
Enkeltpersonforetak og ANS: Etter at du har søkt om forskuddsskatt, vil du få tilsendt faktura for innbetaling fire ganger i året. Forfall er den femtende, i henholdsvis mars, juni, september og desember. Dersom du av en eller annen grunn ikke har fakturaen, kan du selv generere KID-nummer og finne riktig kontonummer hos Skatteetaten. Husk at det er ditt eget ansvar at forskuddsskatten blir betalt i tide, selv om du ikke har fått tilsendt faktura fra skatteetaten.
Aksjeselskap og andre upersonlige skattytere: Både aksjeselskaper, verdipapirfond og banker har to betalingsfrister i løpet av året, og det er 15. februar og 15. april. Siden det kan være vanskelig å beregne akkurat hvor mye som skal betales inn, er det helt vanlig å ende opp med enten restskatt eller skatt til gode når høsten kommer, og skatteoppgjøret er klart.
Husk at selskapet er regnet som et eget skattesubjekt, som selv er ansvarlig for forskuddsskatten. Som eier betaler du bare skatt av det du tar ut i lønn, og da beskattes du som en vanlig lønnsmottaker.
Enkeltpersonforetak og ANS: Etter det første året ditt i drift vil forskuddsskatten være basert på fjorårets overskudd, og dette er beregninger som gjøres automatisk. Dersom du forventer endringer fra fjoråret burde du dermed logge inn hos Skatteetaten for å endre forskuddsskatten din. Husk at du må endre både ‘Overskudd annen næring’, og ‘Personinntekt - annen næring”. Her kan du også justere fordelingen mellom forskuddsskatt og skattetrekk dersom du i tillegg er vanlig lønnsmottaker, bare husk at dette ikke vil endre totalbeløpet du skal betale i skatt.
Aksjeselskap og andre upersonlige skattytere: Endringer på forskuddsskatten kan bare gjøres fra midten av januar, til begynnelsen av september samme år. Det er representanter fra selskapet som kan foreta endringer, for eksempel en regnskapsfører, daglig leder, eller innehaver.
Den viktigste loven knyttet til forskuddsskatt er Skattebetalingsloven. Her reguleres blant annet bakgrunnen for gjeldende satser, hvordan forskuddsskatten skal betales, hva som skjer om den ikke betales, og mye mer.
Her finnes det for eksempel hjemmel for å kreve inn hele forskuddsskatten samlet, dersom én av terminene ikke betales innen fristen. Dersom du ikke betaler i det hele tatt har Skatteetaten flere virkemidler de kan bruke for å kreve inn pengene.
Virkemidlene inkluderer:
Motregning. Skattepengene du har til gode, blir brukt til å betale ned på det du skylder. Det vil si at dersom du ikke betaler restskatten din året før, risikerer du at neste års skattepenger du eventuelt har til gode, blir brukt til å dekke dette beløpet.
Utleggsforretning. Her vil myndighetene undersøke hva du eier, og eventuelt ta pant i eiendeler dersom du har noe i verdi. Det vil som regel være snakk om bankinnskudd, bil eller bolig.
Konkursbegjæring. Dersom Skatteetaten fremmer begjæring om konkurs vil det ha alvorlige konsekvenser, da det innebærer at du mister råderetten over egne eiendeler. Dersom du har enkeltpersonforetak går du personlig konkurs, all den tid du og bedriften er uløselig knyttet sammen. Er det snakk om aksjeselskap er det selve selskapet som går konkurs, og din private økonomi er helt trygg for kreditorene, herunder også myndighetene.
Tvangssalg. Kreditorer kan i noen tilfeller også begjære tvangssalg. Dette innebærer at du eller virksomheten må selge eiendom, aksjer, kjøretøy eller andre ting for å dekke gjelden.
I tillegg må du regne med både gebyrer og betalingsanmerkninger.
For privatpersoner som ikke betaler forskuddsskatten er det først og fremst utleggsforretning eller trekk i lønn, pensjon eller andre ytelser som vil være aktuelt.
Utgifter du har i forbindelse med driften av virksomheten din, vil som hovedregel være fradragsberettiget. Det vil si at du kan trekke utgiftene fra skattegrunnlaget ditt, og på den måten ende opp med å betale mindre i skatt. Derfor er det viktig at du dokumenterer alt av kostnader og anskaffelser med de originale bilagene, som kvitteringer og fakturaer, og at kostnadene føres inn i regnskapet.
Det er nemlig ikke bare innkjøp du kan få fradrag for, det kan også gjelde bruk av bil, kontorlokaler i hjemmet ditt, eller bruk av telefon og internett. Du kan lese mer om dette i fradragsveilederen til Skatteetaten.
Husk også at du kan få fradrag for utgifter du har hatt i forutgående år. Det første året du regnes som næringsdrivende, kan du nemlig få godkjent de tre foregående årene som oppstartsår. Utgifter du har hatt i forbindelse med oppstarten i løpet av disse fem årene, vil dermed kunne være fradragsberettiget, og ha forholdsvis stor betydning for skatteoppgjøret ditt.
Dette med fradrag kan gjøre det vanskelig å beregne riktig skattegrunnlag, da du strengt tatt ikke kan være helt sikker på hvilke fradrag du har og hvor mye det blir på før regnskapsåret er avsluttet. Som regel anbefales det å heller være litt pessimistisk, slik at du ikke påvirker likviditeten til bedriften for mye.
Dersom du betaler litt for lite i skatt, kan du som tidligere nevnt rette opp i det før 31. mai, og dermed slippe renter. Betaler du for mye i skatt, derimot, vil du ikke få disse utbetalt før Skatteetaten er ferdig med sine beregninger. Du risikerer dermed å vente helt til november med å få utbetalt skatten du har til gode, noe som kan ha betydning for likviditeten din dersom det er snakk om en del penger.
Ønsker du hjelp med å betale forskuddsskatt, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg