Vil du vite mer om revisjon? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om revisjon, hvilke lover og regler som gjelder, hvorfor revisjon er viktig, hva du bør huske på når det gjelder revisjon, og mye mer. Revisjon er ikke bare viktig for tilliten til kapitalmarkedet, men kan bidra til at firmaet ditt driftes mer effektivt. Vet du hva som avgjør om du er revisjonspliktig? Er du klar over forskjellen på en registrert revisor og en statsautorisert revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på revisjon, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Begrepet revisjon viser til en form for gjennomgang eller granskning for å kontrollere at praksis innen et bestemt felt oppfyller gjeldende regler og krav. Begrepet stammer opprinnelig fra latin og betyr ettersyn eller gjensyn. Når vi snakker om revisjon i forbindelse med regnskap, vises det til regnskapskontroll som utføres av en revisor. Hensikten med en revisjon er å forebygge, samt å avdekke feil og misligheter. Samtidig bidrar revisjon til at bedriftens ledelse kan føle seg trygg på at regelverket følges og fokus kan rettes mot den øvrige driften i virksomheten.
Revisoren skal vurdere om årsregnskapet er utarbeidet i samsvar med gjeldende regler og om bedriften har registrert og dokumentert regnskapsopplysninger i henhold til krav fastsatt i lov og forskrift. Revisjonen må gjennomføres av en uavhengig aktør for å sikre en forsvarlig prosess. Det innebærer blant annet at revisor ikke kan ha nær tilknytning til noen i bedriftens ledelse (for eksempel en venn eller et familiemedlem). Samtidig må virksomheten legge til rette for at revisor har adgang til gjennomføre nødvendige undersøkelser.
I utgangspunktet skal revisor kontrollere at det ikke er vesentlige feil i virksomhetens årsregnskap. Mindre feil som ikke ville ført til andre beslutninger trenger ikke nødvendigvis å fanges opp, men alle feil av betydning bør avdekkes av revisorens gjennomgang. Revisorer driver også med ulike former for attestasjon. Det inkluderer for eksempel attestasjon av revisjonspliktiges oppgaver til skattemyndighetene, attestasjon av kapitalendringer for aksjeselskap, og andre attestasjoner som kreves i forbindelse med offentlige tilskudd til virksomheter som er revisjonspliktige.
En revisjon resulterer i en revisjonsberetning. Denne skal sammen med årsregnskapet sendes til Regnskapsregisteret. I revisjonsberetningen skal revisor uttale seg om hvorvidt årsregnskapet er gjort opp i henhold til lover, regler og god regnskapsskikk. Eventuelle anmerkninger fra revisor skal også komme frem av beretningen. Dessuten skal det fremgå av beretningen dersom revisor mener at forslaget til årsregnskap ikke bør fastsettes slik det foreligger.
Revisjon er ikke bare viktig for å skape tillit og forebygge kriminalitet. Det bidrar også til at bedriften får god oversikt over egen økonomi, samt trygghet i forhold til at den følger de lover å regler som gjelder. Oppgis feil opplysninger, kan det få konsekvenser for skatteberegningen, noe som igjen kan medføre tilleggsskatt, gebyrer og sanksjoner, eller det kan gå negativt utover virksomhetens kredittverdighet.
I følge revisorloven er formålet med lovfestet revisjon «å skape tillit til at årsregnskapet oppfyller gjeldende lovkrav og ikke inneholder vesentlig feilinformasjon, og ved dette blant annet bidra til å forebygge og avdekke økonomisk kriminalitet». Revisoren er å anse som en tillitsperson for allmennheten som skal utøve arbeidsoppgavene sine med integritet, objektivitet og aktsomhet. Det innebærer blant annet at det stilles strenge krav til uavhengighet. Revisorlovens § 8-1 stiller krav til at revisor skal være uavhengig av den reviderte i hele oppdragsperioden og at revisor skal avstå fra å utføre lovfestet revisjon dersom tilknytningen til den reviderte utgjør en risiko for partiskhet, fortrolighet, egenkontroll, egeninteresse eller press som kan svekke tilliten til revisors uavhengighet.
I hovedsak er det organisasjonsform og virksomhetens størrelse som avgjør om den er revisjonspliktig. Aksjeselskap er i utgangspunktet revisjonspliktige, men revisjon kan velges bort dersom selskapet oppfyller enkelte kriterier. Dette kalles fravalg.
Kriteriene for fravalg av revisjon for aksjeselskap er:
I eksisterende aksjeselskap er det forrige årsregnskap som danner grunnlaget for vurderingen av om du oppfyller kriteriene til fravalg av revisjon. Har du startet et nytt aksjeselskap, anses det automatisk at du har valgt bort revisjon dersom det ikke blir valgt revisor i stiftelsesdokumentet.
Når det gjelder enkeltpersonforetak, ansvarlig selskap (ANS/DA) og samvirkeforetak (SA), vil revisjonsplikten kun tre inn når virksomheten blir regnskapspliktig og den oppfyller ett av de følgende kriteriene:
Det innebærer at de fleste enkeltpersonforetak ikke er revisjonspliktige. Merk imidlertid at alle virksomheter som Finanstilsynet fører tilsyn med har revisjonsplikt. Noen ganger kan det kreves revisorbekreftelse selv om virksomheten din ikke er revisjonspliktig. Dette er blant annet tilfellet dersom aksjeinnskudd i et aksjeselskap gjøre med andre eiendeler enn penger. Dessuten kan ulike støtteordninger kreve revisorbekreftelse.
Hvis du nylig har startet opp en ny virksomhet eller du ikke har erfaring med regnskap, kan du oppleve at det er mye du må sette deg inn i og forstå, og du møter stadig på nye begreper som ikke alltid er enkle å skille. For eksempel er det nyttig å vite at flere forskjellige yrkesgrupper jobber med regnskap og de har alle ulike kvalifikasjoner. Men hvem utfører hvilke oppgaver? Nedenfor ser vi nærmere på yrkesgrupper som jobber med regnskap og forklarer rollene deres ytterligere
En registrert revisor har som hovedoppgave å kontrollere regnskap på oppdrag fra en bedrift som skal revideres, offentlige myndigheter, kunder av bedrifter eller sertifiseringsorgan. En revisor skal altså ikke føre regnskap, men kontrollere det. En revisor blir ofte kalt regnskapspoliti, noe som skyldes at vedkommende skal være en uavhengig kontrollør. For å bli en registrert revisor, må en gjennomføre totalt 6 års utdanning. Dette inkluderer en bachelorgrad i revisjon, samt 3 års praktisk arbeid.
I Norge skiller vi mellom to ulike typer revisorer, registrert revisor og statsautorisert revisor. En statsautorisert revisor har noe lengre utdanning og kan ta på seg flere oppgaver, selv om både registrert revisor og statsautorisert revisor stort sett gjør det samme. For å bli statsautorisert revisor kreves en mastergrad i regnskap og revisjon og tre års relevant arbeidserfaring. For å kunne ta oppdrag for børsnoterte selskap, må en være statsautorisert revisor.
En regnskapsfører skiller seg fra en revisor ved at regnskapsføreren ikke skal være en uavhengig kontrollør. En regnskapsfører kan være ansatte i bedriften eller være engasjert eksternt via et regnskapsfirma. I motsetning til en revisor, skal regnskapsføreren føre regnskapet. I tillegg kan en regnskapsfører ta på seg andre relaterte oppgaver som å håndtere MVA-oppgaver, lønnskjøring, bilagsføring, samt å bidra til å utvikle gode rutiner og god økonomistyring hos bedrifter. For å bli regnskapsfører må en gjennomføre en bachelorgrad i økonomi og administrasjon og den må være innrettet mot yrket som regnskapsfører. I tillegg kreves 2 års praksis etter oppnådd bachelorgrad.
Revisjon er først og fremst viktig fordi det er lovpålagt for enkelte virksomheter. Men utover det å følge lover og regler som gjelder for lovfestet revisjon, kan en revisjon gi viktig og verdifull innsikt i virksomhetens økonomi. Derfor velger også mange små bedrifter å benytte seg av ekstern revisjon. En revisjon gir bedriften nyttig og korrekt informasjon om bedriftens økonomiske situasjon, noe som i seg selv er ønskelig for alle organisasjoner. Revisjonen gir nyttig informasjon om og kan avdekke systematiske feil som oppstår i løpet av et år og som kan ha store konsekvenser for bedriftens beslutninger. En ekstern revisjon utfordrer dessuten robustheten av interne kontroller og systemer hos virksomheter og gir et verdifullt eksternt perspektiv.
Mange ser på revisjon som en investering. Det gir investorer og eiere tillit og hjelper virksomheter med å utvikle seg. En revisjon kan koste alt mellom 10.000 og 50.000 kroner, men kostnaden er en investering som bidrar til at bedriften følger lover og regler, utvikler god regnskapsskikk og får viktig informasjon om hvordan bedriften kan drives mer effektivt og lønnsomt.
Revisjon er også svært viktig fra et samfunnsperspektiv. For at selskaper skal få finansiering til gode vilkår, er det helt avgjørende at det høy tillit til kapitalmarkedet. Derfor er revisjon utbredt i Norge. Denne tilliten er helt nødvendig for et bærekraftig næringsliv og fører til flere arbeidsplasser, økte skatteinntekter og økt velferd i samfunnet. Finanstilsynet pålegger bankene å risikoklassifisere kundene sine. Virksomhetenes årsregnskap brukes da som grunnlag for vurderingen og mange banker vurderer økt risiko dersom et selskap har fravalgt ekstern revisjon. Foruten å skape tillit på markedet, er revisjon viktig for å bekjempe økonomisk kriminalitet.
Siden revisjon skal utføres av en uavhengig part, er det aldri et alternativ å gjøre det selv. En revisor er en uavhengig kontrollør og kan derfor ikke være deg selv og heller ikke noen med nær tilknytning til deg. Hvis du trenger revisjon, må du kontakte er revisjonsfirma som kan ta oppdraget for deg. Det er imidlertid lurt å finne ut om du faktisk er revisjonspliktig først. Driver du for eksempel et enkeltpersonforetak, har du sannsynligvis ikke revisjonsplikt. Du bør likevel gjøre deg kjent med unntakene som gjelder for enkeltpersonforetak og andre virksomheter. Som regel vil man være revisjonspliktig dersom man er regnskapspliktig og enten har driftsinntekter over 6 millioner kroner, eller har en balanse som overstiger 23 millioner kroner eller hvis du har et gjennomsnittlig antall ansatte som overstiger 10 årsverk. I alle tilfeller vil du være revisjonspliktig dersom Finanstilsynet fører tilsyn med virksomheten din.
Fordi revisoren skal være en uavhengig kontrollør, ligger det i oppdragets natur at jobben ikke kan gjøres selv, men saken er annerledes når det kommer til regnskapsføring. Du trenger ikke nødvendigvis å bruke en regnskapsfører for å føre regnskap, og mange velger å gjøre dette selv, særlig i oppstartsfasen. Etterhvert som virksomheten blir større og oppgavene knyttet til regnskap blir mer omfattende, velger imidlertid mange å benytte seg av en regnskapsfører. Uten kompetansen som en regnskapsfører besitter, er det lett å gå i feller, gjøre ting feil eller bruke unødvendig mye tid på regnskapet. Tid som ellers kunne blitt brukt på bedriftens øvrige drift. Mange velger imidlertid å gjøre enkelte oppgaver selv, for eksempel å håndtere MVA-meldinger eller ta seg av lønnskjøring, for så å overlate andre oppgaver til en ekstern regnskapsfører. Når bedriften vokser seg større, er det mer hensiktsmessig å ansette en regnskapsfører internt.
Hvis du ikke har hatt revisjon tidligere, er du sikkert spent. Det er mye å huske på i forbindelse med en revisjon og du kommer langt med gode forberedelser. Her går vi gjennom ting som er viktig å huske på i forbindelse med en revisjon.
Når du skal finne en ekstern revisor, kan det lønne seg å gjøre litt undersøkelser for å finne riktig revisorfirma. Revisorfirmaet skal tilby tjenester av høy kvalitet, gjerne til en rettferdig pris. Derfor er det lurt å finne ut hvilke alternativer du har i stedet for å bare velge det første du kommer over. Hvis du for eksempel bor i Oslo, kan du søke opp hvilke firmaer som opererer i nærheten og eventuelt ta kontakt for en uforpliktende prat. Det kan også lønne seg å hente inn tilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne priser og finne ut hvem som tilbyr best vilkår.
God kommunikasjon med revisorene er avgjørende for å unngå overraskelser. Det kan være lurt å utarbeide en timeplan for revisjon på et tidlig tidspunkt. Finn ut når revisjonen skal finne sted og når den forventes å være gjennomført. Få eventuelle frister skriftlig og be om en detaljert liste over hvilke dokumenter og informasjon de trenger tilgang til. Jo mer du klarer å organisere på forhånd, desto mer tid sparer du for revisor. Varigheten vil avhenge både av størrelsen på virksomheten din og i hvilken grad du har forberedt deg.
Det er ikke lett å holde seg oppdatert på alle lover å regler til enhver tid. Lovene endres stadig vekk og plutselig kan det komme nye krav knyttet til skatt, avgifter eller bokføring. Regnskapsførere og revisorer er alltid oppdatert på gjeldende regelverk og hvis du er usikker, bør du ikke nøle med å søke rådgivning.
Ønsker du pristilbud på revisjon, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg