Vil du vite mer om regnskap i Bergen? Driver du næring i Bergen og lurer på om du trenger å benytte et regnskapsbyrå? Eller har du allerede en regnskapsfører, men vurderer å bytte? Da har du kommet til rett sted. I denne guiden forteller vi deg akkurat hva du må vite når du skal velge regnskapsfører i Bergen, og vi gir deg mange gode tips om hva du bør ha i bakhodet om du skal føre regnskapet selv. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskap i Bergen, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Uansett hvilken næringsvirksomhet du driver, så må du forholde deg til økonomi: inntekter, utgifter, reiseregninger, bilag, skatt og skattefradrag. Kanskje er du også momspliktig eller sitter med arbeidsgiveransvar. Det er i det hele tatt mye å holde orden på, om du så “bare” driver en liten familiebedrift eller et enkeltpersonforetak. Det er altså gode grunner til at mange velger å overlate regnskapet til et regnskapsbyrå - selv om de ikke nødvendigvis er regnskapspliktige.
Blant oppgavene og forpliktelsene som et regnskapsbyrå vanligvis vil kunne hjelpe til med, har vi fakturabehandling, bokføring, lønnskjøring, skattemelding, a-melding, mva-innlevering, avstemning og årsavslutning.
Ellers er det verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis er slik at du enten må overlate hele regnskapet til en regnskapsfører eller gjøre alt selv. De fleste regnskapsbyrå har i dag tekniske plattformer som gjør at man kan velge å gjøre deler av jobben selv og få hjelp med resten. Med andre ord kan du fint velge en mellomløsning der regnskapsbyrået tar seg av de mest kompliserte oppgavene - eller de du føler deg usikker på - mens du selv håndterer enklere rutinemessige oppgaver som for eksempel å legge bilag inn i regnskapet.
Som landets nest største by og Vestlandets hovedstad har Bergen et mangfoldig næringsliv og tilsvarende mange tilbydere av regnskapstjenester. Her finner du alt fra de store regnskapsbyråene til de små énpersonsbedriftene - og mange midt i mellom. Så uansett hva slags behov du og bedriften din måtte ha, er muligheten for å finne en god match stor, noen som selvsagt er en fordel. Valgfrihet og mange valgmuligheter gjør det mer sannsynlig å finne et regnskapsbyrå som er perfekt for nettopp deg/din bedrift, men også desto vanskeligere å finne frem til nettopp dette byrået. I dette avsnittet kommer vi med noen eksempler på aktører i Bergen, og i neste avsnitt gjør vi rede for hva du bør se etter når du skal ta et valg.
Noen av de mest kjente regnskapsbyråene i Bergen er:
Dette er på ingen måte en komplett liste. Faktisk er det registrert over 70 regnskapsførere med adresse i Bergen. Det er kanskje et luksusproblem, men kan også gjøre det vanskelig å velge. Det er som kjent ingen automatikk i at de største aktørene er de beste for akkurat deg. I tillegg til høy faglig dyktighet og lang erfaring er prisen på tjenestene også en viktig faktor for de fleste.
For å gjøre det enklere å velge regnskapsbyrå har vi i Regnskapsmart laget en nettjeneste som forenkler prosessen. Du skriver inn de viktigste behovene dine, og blir deretter kontaktet av regnskapsbyråer i Bergen som matcher dine preferanser. Dermed slipper du å bruke tid på å ringe og maile rundt. Du kan også lese mer om ulike regnskapsbyråer rundt om i Norge i nettmagasinet vårt.
Hvilket regnskapsbyrå du bør satse på, er ikke helt ukomplisert å svare på. Ingen bedrifter er helt like eller har de samme behovene. Så hvilke kriterier bør du legge vekt på?
Den første kommunikasjonen med de ulike regnskapsførerne vil kunne gi deg et visst førsteinntrykk. Er de kjappe til å svare? Virker de enkle å kommunisere med? Får du inntrykk av at de genuint ønsker å få deg som kunde? Er servicen personlig eller blir du møtt med generiske mailer og blir henvist til generell informasjon på nettsidene deres?
Selv om du ikke trenger bli personlig venn med regnskapsføreren din, er det viktig at dere har god kjemi og at kommunikasjonen fungerer. For det første skal dere sannsynligvis jobbe sammen over lang tid, kanskje over mange år. For det andre er regnskapsføreren ikke bare en person som hjelper deg med at tallene i regnskapet blir riktige, men en person du rådfører deg med angående mange økonomiske forhold i virksomheten din. Det mellommenneskelige må derfor ikke undervurderes.
Du har bare ett regnskapsbyrå, men regnskapsbyrået har mange kunder som deg. Å oppleve at man ikke blir høyt nok prioritert, at det er andre kunder som er viktigere, er ingen god følelse. Og mens du enkelt kan gå videre til en annen butikk hvis du er misfornøyd med servicen, er det ikke like lett å bare skifte regnskapsbyrå. Det er derfor viktig at regnskapsbyrået du velger er tilgjengelig for deg når du trenger råd eller har spørsmål. Kort sagt; at de ser på deg som en viktig kunde og yter god service - også om du bare har en liten virksomhet.
Når det gjelder fysisk tilgjengelighet, spiller det stadig mindre rolle siden det meste uansett foregår over nett, via apper og i skybaserte løsninger. Selv om din virksomhet holder til i Bergen, er det altså ingenting i veien for å undersøke regnskapsførere utenfor byen eller landsdekkende kjeder som ikke nødvendigvis holder til på vestlandet engang!
Prinsippene for regnskapet er de samme for alle sektorer og bransjer som er regnskapspliktige og fører regnskap. Men som tidligere nevnt er ikke en regnskapsfører bare en person som utfører en teknisk jobb, men en person som gir deg råd som vedrører bedriftens økonomi utover det rent regnskapsmessige, og her er det langt mer individuelle faktorer som gjør seg gjeldende. Det er derfor en stor fordel at regnskapsføreren - eller i det minste regnskapsbyrået der vedkommende jobber - har kunnskap om nettopp din bransje og gjerne erfaring med bedrifter som driver med noe av det samme som din, eller endog har andre oppdragsgivere i din sektor.
Reglene og retningslinjene for føring av skatt og skattefritak, momsoppgaver, årsregnskap og så videre, vil på mange punkter være svært forskjellige om du driver en kunstnerisk virksomhet kontra om du eier et serveringssted. Med andre ord: Regnskapsførerens kompetanse eller mangel på kompetanse kan fort gjenspeiles direkte i bunnlinjen. Før du bestemmer deg for regnskapsbyrå, bør du altså forhøre deg om deres kompetanse, komme med konkrete eksempler på oppgaver du trenger deres hjelp med og undersøke om systemene deres, for eksempel bokføringssystem og lønnskjøringssystem, passer for nettopp din bedrift.
Prismessig er det relativt stor variasjon mellom de forskjellige regnskapsbyråene. Det er imidlertid ingen enkel oppgave å skulle sammenligne priser, siden betalingsmodellene hos byråene varierer, og hva som er inkludert og ikke inkludert i pristilbudene. Enkelte tilbyr pris per prosjekt, andre har ulike pakkeløsninger for lønnskjøring, regnskapsrådgivning og app-tjenester, og andre igjen har abonnementsløsninger i tillegg til timepriser. Mange regnskapsaktører har også ulike pakker for små, mellomstore og større bedrifter, da disse naturlig nok vil ha ulike behov.
En gjennomsnittlig timepris for regnskapsførere i Bergen ligger på ca 900 kroner. Du vil imidlertid kunne finne regnskapsførere som tar under 700 kroner, og andre som krever over 1.500 kroner per time. Prisspennet er med andre ord betydelig.
Også når det gjelder stykkpriser (pris per oppdrag) er det store variasjoner. Et ukomplisert årsoppgjør for et enkeltpersonsforetak koster gjerne mellom 5.000 og 7.000 kroner. Har du et AS, må du regne med å betale noen tusenlapper mer, gjerne fra 7.000 til 10.000 kroner.
Her er priseksempler på andre regnskapstjenester:
Den dyreste løsningen er i alle tilfeller å overlate hele regnskapet, inkludert registrering av bilag, til regnskapsfører. Mange velger derfor en løsning hvor man selv gjør en større eller mindre del av jobben.
Har du tiden og kompetansen som skal til, er det ingenting formelt eller juridisk som tilsier at du ikke kan være din egen regnskapsfører. Om det er et fornuftig valg, er et mer åpent spørsmål. Dette påvirker også valget av regnskapsfører: Det er du som er ansvarlig for at regnskapet til foretaket ditt blir ført på riktig måte, ergo er du ansvarlig for å finne en kompetent regnskapsfører.
Den mest åpenbare grunnen til å gjøre regnskapet selv - og grunnen til at mange velger det - er at man slipper å bruke penger på et regnskapsbyrå. Som du ser av priseksemplene over, er det særlig mye penger å spare på å føre bilag selv, fremfor å overlate dette til regnskapsfører.
Det forutsetter at du er villig til å sette av tiden som trengs - og aller helst gjøre regnskapsarbeid til en fast rutine. Men hvis du bruker så mye tid på regnskapet ditt at du har mindre anledning til å fokusere på andre viktige oppgaver som er inntektsbringende, kan det være at du taper mer enn du sparer i lengden. Og hvis det å gjøre regnskapet selv i tillegg betyr utsettelser, skippertak og sene nattetimer helt frem til siste frist, så spørs det hvor tidsbesparende og smart - og effektivt - det egentlig er.
Når det er sagt, så har det aldri vært enklere å gjøre regnskapet selv enn det er med dagens nye digitale løsninger. Du kan i dag velge blant mange regnskapsprogrammer som er utviklet spesielt for å være så ukompliserte som mulig. Fakturering og regnskap håndteres som regel i ett og samme program. I tillegg kan du sende rapporter direkte inn i Altinn fra regnskapsprogrammet. Bilagene dine scanner du inn i regnskapet ved hjelp av en app på mobilen. Bankintegrasjon er også en funksjon som kan gjøre livet litt enklere for deg som selv vil ta regnskapet.
Conta, Fiken, Visma og Luca er eksempler på aktører som tilbyr slike løsninger og har egne programvarer å tilby. Enkelte banker tilbyr også skybaserte regnskapsløsninger, derunder DnB. Siden disse løsningene er utviklet med tanke på deg som kanskje ikke kan så mye om regnskap, er brukervennlighet i fokus. De ulike leverandørene legger derfor vekt på opplæringsløsninger, kurs, videoer og så videre.
Selv om disse løsningene har gjort det regnskapsførsel vesentlig enklere og mer tilgjengelig, betyr det ikke at alt går av seg selv. Du må fortsatt ha orden i sysakene. Og det er fortsatt mulig å gjøre feil.
Akkurat frykten for å gjøre feil er noe som stopper mange fra å ta hånd om sitt eget regnskap. Generelt kan vi si at denne frykten er lett å overdrive. Selv om feil i regnskapet selvsagt ikke ønskelig, så er det sjeldent noen stor katastrofe så lenge du har all dokumentasjon på plass. Skulle du oppleve å få bokettersyn, vil du som regel få muligheten til å rette mindre feilposteringer selv, uten at det får noen større konsekvenser for bedriften din.
Hvis bedriften din har revisjonsplikt, derimot, kan feilene bli mer kostbare, siden revisoren må bruke mer tid på ekstraarbeidet. Revisorer opererer også som regel med høyere timepriser enn regnskapsbyråene.
I tillegg til føringen av selve regnskapet må du som næringsdrivende også forholde deg til skattemyndighetene. Det betyr rapportering etter bestemte frister. Og innbetaling av skatter og avgifter. Er du momspliktig, må du levere MVA-melding hver termin. Alle disse oppgavene baserer seg på tallene i regnskapet.
Har du et aksjeselskap, er det enda flere ting å passe på. Du må blant annet sende inn aksjonærregisteroppgaver, og har du ansatte som får lønn, skal du passe på skattetrekk, pensjon, sykepenger og arbeidsgiveravgift. I tillegg må du levere a-meldinger. Dette er altså ting som kommer i tillegg til selve regnskapet.
Når du skal bestemme deg for et regnskapsbyrå, er det en fordel om du på forhånd har gjort deg noen tanker om hva regnskapsbyrået skal skal gjøre for deg - og hva du eventuelt selv kan ta ansvar for. Ofte vil det være mulig å spare penger ved å gjøre enkelte oppgaver selv. Når du skal velge regnskapsbyrå, er det altså sjelden snakk om å overlate absolutt alt som har med tall å gjøre til regnskapsføreren.
Sørg for å få en klar forståelse av hvordan dere skal jobbe sammen og hva slags rutiner det medfører.
Et godt råd til deg som vil føre regnskapet selv i et aksjeselskap, men som er usikker på om du har kontroll på alt, kan derfor være å få hjelp av regnskapsfører til de oppgavene du føler deg usikker på. For eksempel kan du selv gjøre de mer rutinemessige oppgavene, men overlate rapportering og årsavslutning til en regnskapsfører. Slik kan du spare penger og samtidig være trygg på at kritiske oppgaver blir utført korrekt og innen tidsfristen.
Driver du i en bransje som er underlagt spesielle eller kompliserte regler, eller har en virksomhet som strekker seg over landegrensene, er det viktig at du velger en regnskapsfører som har tilsvarende erfaring. Regnskapsføreren skal ikke bare sørge for at alt gjøres korrekt, men på en måte som er økonomisk smart. Hvis regnskapsføreren mangler den nødvendige erfaringen eller kunnskapen om din bransje, kan det bety at du går glipp av fradrag og må betale mer i skatter og avgifter enn du bør. Med andre ord: Verdiene i firmaet ditt blir ikke forvaltet godt nok.
Når du skal velge en regnskapsfører, så betyr det altså ikke at den billigste alltid er den beste. Undersøk om regnskapsføreren har erfaring med bedrifter som tilsvarer din egen og om vedkommende kjenner til de vanligste problemstillingene. En regnskapsfører skal være en sparringspartner og må derfor ha god forretningsforståelse og kjenne feltet ditt firma jobber innenfor. Får du uklare svar, gjør du sannsynligvis smart i å velge noen andre.
Husk at det overordnede målet med å engasjere en regnskapsfører ikke bare er å få utført nødvendige oppgaver på en korrekt måte, men å ha en samarbeidspartner som bidrar til økt inntjening og reduserte kostnader i virksomheten din.
Ønsker du pristilbud på regnskap i Bergen, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg