Vil du vite mer om regnskapsførere i Oslo? Skal du starte ditt eget foretak, men er usikker på hvordan du skal håndtere det økonomiske? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du finner en regnskapsfører til ditt behov, hva en regnskapsfører kan hjelpe deg med, hvor mye det koster, og mye mer. Visste du at man ikke trenger en regnskapsfører hvis man driver et lite enkeltpersonforetak? Er du klar over at man må bli godkjent av Finanstilsynet for å kunne kalle seg autorisert regnskapsfører? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Et regnskap er en oversikt over inntekter, utgifter, eiendeler, gjeld og andre forhold som er relevant for den økonomiske stillingen til en person eller et foretak. Alle regnskap er basert på prinsippene om debet og kredit, som innebærer et sikkert system med poster og motposter. Enkelt forklart; inntekter og utgifter. Dette skal gjøre det enkelt å oppdage uregelmessigheter, og forhåpentligvis rydde opp før det oppstår problemer. En regnskapsfører er en som har som arbeid å føre regnskap for andre, slik at det blir utført etter gjeldende lover og regler. En regnskapsførers arbeidsoppgaver er kort oppsummert å kontrollere at alle relevante og obligatoriske opplysninger er inkludert i regnskapet, og dermed se til at alle poster og motposter stemmer. Det er også vanlig at en regnskapsfører har ansvar for forefallende oppgaver knyttet til virksomhetens daglige økonomistyring, som for eksempel:
Regnskapsfører er en beskyttet yrkestittel, noe som innebærer at man må ha fullført standardisert utdanning og praksis før man kan kalle seg autorisert regnskapsfører. Veien til å bli en regnskapsfører inkluderer en bachelorgrad i økonomi med spesialisering innenfor regnskap og skatterett, i tillegg til to års praksis innenfor relevant fagfelt. Oppfyller man disse kravene, kan man søke autorisasjon hos Finanstilsynet. Man kan altså ikke utgi seg for å være en regnskapsfører uten å være autorisert. Det er imidlertid ikke påbudt å engasjere en regnskapsfører for å kontrollere virksomhetens regnskap. Det er fullt mulig å føre regnskap selv, eller ansette en økonomiansvarlig som ikke er en autorisert regnskapsfører.
Oslo er naturlig nok Norges største markedet for regnskapsførere, siden mange bedrifter holder til i byen. Er man på jakt etter en regnskapsfører i hovedstaden, er det derfor mange å velge mellom. Faktisk så mange at det kan være vanskelig å vite hvem man skal velge. Noen ting det kan være greit å ha som utgangspunkt er:
Det er ikke et krav om at man må møte regnskapsføreren. De aller fleste fører sitt regnskap elektronisk, og det er derfor enkelt å gi andre tilgang uten at vedkommende møter opp personlig. Det kan imidlertid være en fordel å ha mulighet til å møtes for en samtale, dersom det plutselig skulle oppstå et slikt behov. Det er derfor vanlig å velge en regnskapsfører i nærheten av der man selv holder til.
Er du på jakt etter en regnskapsfører i Oslo, og er usikker på hvor du skal starte, kan du begynne med å lese nærmere om disse kandidatene:
ECIT er et selskap som blant annet tilbyr regnskapstjenester, og som har partnere i store deler av Norge. De er dermed tilgjengelig dersom kunden ønsker å møtes ansikt til ansikt. Selskapets regnskapsførere står beredt til å hjelpe både når økonomien går bra, og når den går skikkelig dårlig.
INTUNOR er en av Norges ledende leverandører av regnskapstjenester, og tilbyr ulike pakkeløsninger med oversiktlige priser. Selskapet holder til på Skøyen og Hasle, men har høyt fokus på digitale løsninger og regnskapsprogram.
Vangdal Regnskap holder til i Parkveien i Oslo, og består av regnskapsførere med erfaring innen regnskap, lønn, rådgivning og økonomi. De tilbyr både skybaserte løsninger og en fast regnskapsfører til din virksomhet.
Vekte AS har lang erfaring med å håndtere økonomifunksjonen til både små og store kunder i ulike bransjer. Selskapet har også samarbeidspartnere innen revisjon og advokatvirksomhet, som gjør at man som kunde også har muligheten til å motta tjenester innen disse fagfeltene, dersom det skulle oppstå behov for det.
VIEW Ledger tilbyr regnskaps- og økonomiprosesser til selskaper i ulike bransjer og av ulike størrelser. De benytter seg av de skybaserte økonomisystemene Xledger og Tripletex, og gir kunden mulighet til å outsource alt arbeid til dem, eller å gjøre deler av jobben selv.
Dersom man aldri har drevet med regnskap eller bedriftsøkonomi, kan det være mye nytt når man først begynner å lese litt om disse fagfeltene. Dette er ikke noe man lærer på en dag, men for å gjøre prosessen lettere kan det være lurt å sette seg inn i noen uttrykk og begrep som ofte blir nevnt når det er snakk om regnskap. Nedenfor følger en enkel oversikt over noen uttrykk man med sikkerhet kommer til å støte på hvis man skal starte en bedrift, føre regnskap, eller av andre grunner ønsker å lære mer om bedriftsøkonomi.
Enkeltpersonforetak (ENK) er en virksomhet som eies av én enkelt person. Denne personen står ansvarlig for alle de økonomiske forpliktelsene til foretaket. Man må registrere et enkeltpersonforetak i Brønnøysundregisteret før man kan starte en virksomhet.
Merverdiavgift (mva) er en avgift staten tillegger de aller fleste varer og tjenester som selges i Norge. Veiledende kan man si at alle næringsdrivende må kreve inn mva på vegne av staten når de fakturerer for tjenester eller varer, men det er greit å være klar over at noen næringer er fritatt fra mva. Dersom foretaket er mva-pliktig, må det registreres i Merverdiavgiftsregisteret. Foretaket er også pliktig å følge opp både utgående og inngående mva i regnskapet, i tillegg til å rapportere inn mva til Skatteetaten.
Årsregnskap er oversikten over foretakets resultat og økonomiske stilling etter et regnskapsår. Det er foretakets offentlige regnskap, og må utarbeides etter reglene i regnskapsloven. Dersom foretaket er regnskapspliktig, må det sende årsregnskap og eventuell årsberetning til Regnskapsregisteret. Årsberetning er en rapport som beskriver selskapets tilstand, og fokuserer ikke på regnskapstall, slik som et årsregnskap. Organisasjonsformen og størrelsen på foretaket avgjør om det er regnskapspliktig. Enkeltpersonforetak og mindre foretak er ofte unnlatt regnskapsplikten, og trenger heller ikke levere årsberetning. Du kan lese mer om dette i vår komplette guide om årsregnskap.
Bokføringsplikt innebærer at man er pålagt å føre regnskap etter bokføringsloven og bokføringsforskriften. I praksis betyr det at man må ha et fullstendig og sporbart regnskap. Alle aksjeselskaper, og alle enkeltpersonforetak som tjener mer enn 50.000 kroner i året, har bokføringsplikt.
Bokettersyn er skattemyndighetenes kontroll av foretak, og inkluderer gjerne gjennomgang av skatt, arbeidsgiveravgift, merverdiavgift og bokføring. Dette kan noen ganger forveksles med revisjon. En revisjon er kun en generell kontroll av regnskapet, foretatt av en revisor. Noen foretak har imidlertid revisjonsplikt, og det må da ansettes en uavhengig revisor for å utføre påbudt årlig revisjon.
Det første man gjerne spør seg når det kommer til et uoversiktlig regnskap er gjerne; trenger jeg en regnskapsfører? Dersom svaret er ja følger spørsmål nummer to; hvor mye koster en regnskapsfører? Er det billig eller dyrt å ha en regnskapsfører? Siden de fleste regnskapsførere fakturerer med timepris, vil det kanskje være mer hensiktsmessig å spørre; hvor mye tid trenger en regnskapsfører på å utføre de oppgavene som må gjøres?
Gjennomsnittsprisen for en regnskapsfører ligger på rundt 900 kroner per time, men i et så konkurransepreget marked som Oslo vil man enkelt kunne finne timepriser fra ned mot 650 kroner til 1.500 kroner og oppover. Variasjonen i prisen skyldes som regel regnskapsføreren sin kompetanse og arbeidsoppgavenes omfang. Trenger man hjelp til tidkrevende, men grunnleggende oppgaver, som registrering av bilag og mva, kan man gjerne benytte en regnskapsfører med lav timepris. Har man behov for en regnskapsfører fordi virksomhetens økonomi er kompleks, som for eksempel skatteregler knyttet til en spesifikk bransje, kan det ofte lønne seg å finne en regnskapsfører som har spesialisert seg på akkurat dette feltet. Vedkommende vil mest sannsynlig ta mer betalt per time, men vil bruke kortere tid på å utføre oppdraget.
En del enkeltstående oppgaver, som årsregnskap og skattemelding, faktureres det med fastpris. Ønsker man kun hjelp med dette, kan det være lurt å sammenligne priser. Husk likevel å undersøke om regnskapsføreren har riktig kompetanse. En regnskapsfører som ikke innehar riktig kompetanse på forhånd, vil ofte fakturere kunden for den tiden vedkommende bruker på å sette seg inn i relevante lover og regler.
Sist, men ikke minst, er det viktig å understreke to ting man selv kan gjøre for å forenkle og effektivisere forholdet mellom regnskapsfører og kunde. Det første er å holde orden i virksomheten sitt regnskap. Få på plass et godt system for bilag og betalingsfrister. Jo mer tid regnskapsfører bruker på å rydde i regnskapet, desto dyrere blir det. Det andre man kan tenke litt over er hva man faktisk trenger hjelp til. Kan man ta på seg noen regnskapsoppgaver selv, som for eksempel føring av bilag, eller er det mer hensiktsmessig at regnskapsfører gjør alt?
Som nevnt tidligere, er det fullt mulig å ta hånd om eget regnskap uten å være autorisert regnskapsfører, eller engasjere en økonomiansvarlig som ikke er regnskapsfører. En vanlig fremgangsmåte er at man fører sitt eget regnskap i begynnelsen, for å så engasjere en regnskapsfører fordi regelverket blir mer komplekst etter hvert som foretaket vokser.
Hvis man ønsker å føre sitt eget regnskap, er det flere ting man bør være oppmerksom på:
Har man lite erfaring med regnskap, kan det virke komplisert og tidkrevende. I en slik situasjon kan det kanskje hjelpe å tenke over alle de positive sidene ved å føre et oversiktlig regnskap:
Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg