Ønsker du pristilbud på regnskapsfører for enkeltpersonforetak kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Lurer du på hva det koster med regnskapsfører for enkeltpersonforetak? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for regnskapstjenester for deg som har ENK, inkludert en oversikt over vanlige tjenester du kan trenge, hvordan du kan spare noen kroner, hva du kan gjøre selv av regnskapet, fordeler og ulemper med å bruke regnskapsfører, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En regnskapsfører er en person som bistår bedrifter med alt av regnskapstjenester, og kan følgelig være til stor hjelp med alt fra enkel fakturering og bokføring, til lønnskjøring og årsregnskap. Ofte tenker man at det bare er store aksjeselskaper og konserner som har bruk for regnskapsfører, men dette stemmer absolutt ikke. Også enkeltpersonforetak som tjener over 50.000 kroner i året, har såkalt bokføringsplikt, regulert i Lov om bokføring (bokføringsloven). I tillegg vil noen enkeltpersonforetak også ha regnskapsplikt. Du kan lese mer om dette i guiden vår om regnskap i enkeltpersonforetak. Poenget er i hvert fall at selv små bedrifter og enkeltpersonforetak kan få god bruk for en autorisert regnskapsfører.
At regnskapsføreren er autorisert, vil si at vedkommende har tillatelse til å utføre regnskapstjenester for bedrifter som han eller hun ikke er ansatt i. Dette er altså en beskyttet tittel, og alle som har autorisasjon, skal være registrert i virksomhetsregisteret til Finanstilsynet. Dette kan du lese mer om i vår generelle guide til regnskapsførere. I denne artikkelen skal det først og fremst handle om hva regnskapsførere for enkeltpersonforetak jobber med, og hva tjenestene deres koster.
Som regel kan du her velge mellom fastpris og timepris:
Med fastpris vil du få en forutsigbar utgift, og det er alltid klart definert hva som inngår i tjenesten eller ikke. Dette kan være veldig greit om du ikke er helt sikker på hva du vil trenge hjelp til.
Med timepris betaler du bare for de tjenestene du faktisk skal bruke. Dette kan lønne seg dersom du allerede nå vet at du kommer til å ta mesteparten av regnskapet ditt selv.
I avsnitt 2, “Pris for regnskapsfører”, kan du lese mer om hva som regnes som normal fastpris og normal timepris.
Fortløpende bokføring av alle bilag, slik at de blir lagret i henhold til gjeldende regelverk. Nå for tiden velger de fleste å lagre bilagene sine elektronisk, men disse må likevel systematiseres på en hensiktsmessig måte, og man må dessuten sikre at de bokføres riktig i regnskapet.
Terminvis avstemming av regnskapet slik at tallene alltid er oppdaterte og korrekte. I tillegg kan du få rapporter over kunder, tall, resultater og balanse på forespørsel.
MVA-rapportering for enkeltpersonforetak som er momspliktige. MVA-melding skal sendes inn hver annen måned, på en gitt dato. For mange er dette relativt ukomplisert, med en fast mva-sats på 25 prosent. Men utenlandske transaksjoner kan gjøre det hele mer forvirrende, og her kan selv små feil føre til dyre tvangsmulkter.
Valutakonvertering i forbindelse med kjøp og salg til og fra utlandet, eller dersom du har bankkonto i en utenlandsk bank eller får/tar betalt i utenlandsk valuta.
Lønnskjøring, dersom enkeltpersonforetaket har ansatte. Det er mye å sette seg inn i dersom du skal ha ansatte, blant annet skattetrekk, feriepenger, sykepenger, pensjon, arbeidsgiveravgift, yrkesskadeforsikring og A-melding, for å nevne noe. Lønnsregnskapet kan fort bli komplisert, så her kan det absolutt lønne seg å bruke regnskapsfører.
Rådgivning i forbindelse med regnskapsrutiner, skattefradrag og andre typer økonomiske spørsmål. Herunder også hjelp til å velge og komme i gang med et egnet regnskapsprogram.
Vanlig timelønn for en regnskapsfører vil ligge på mellom 700 og 1.500 kroner per time.
Som regel vil du ikke betale over 1.500 kroner i timen, med mindre det er snakk om svært spesialisert kompetanse. For ordinær regnskapsføring vil en timepris på rundt 1.000 kroner være realistisk.
Fastpris for regnskapsføring i enkeltpersonforetak baserer seg i hovedsak på antall bilag per år, i tillegg til antallet ansatte, der dette er relevant. Fastpris kan være fra 800 til 2.000 kroner i måneden.
Det er tre sentrale faktorer som vil ha betydning for den endelige prisen:
Størrelsen på bedriften. Som regel vil det være billigere å leie regnskapsfører for enkeltpersonforetak enn for AS, men dette er ikke en regel uten unntak. Det er ikke selskapsformen som sådan som er avgjørende, men antall bilag og antall ansatte. Færre bilag og færre ansatte betyr at regnskapsføreren bruker mindre tid på regnskapet.
Hvor komplisert regnskapet er. Dersom regnskapsføreren må bruke tid på å rydde opp i et kaotisk regnskap, vil dette kunne bli dyrt. Dette er typisk for bedrifter som ikke bruker regnskapsfører før helt på slutten av året, og heller satser på at økonomien er enkel å rydde opp i når den tid kommer. Som regel ville det være mer kostnadseffektivt å bruke regnskapsfører fra begynnelsen av, eller iallfall jevnligere enn én gang i året.
Regnskapsførerens erfaring. Her snakker vi ikke bare om hvor mange år vedkommende har på baken, men også mer konkret hva regnskapsføreren har jobbet med før og hvilken utdannelse som ligger til grunn. Kanskje bedriften din er aktiv i utlandet, eller du har krav til spesialisering innenfor et konkret skatteområde? Spesialisering og videreutdanning koster penger, og dette vil som regel også reflekteres i timelønnen til regnskapsføreren.
Som det fremgår av denne oversikten, er det altså ikke vanligvis slik at du ansetter regnskapsføreren. Vedkommende fungerer heller som en slags innleid konsulent, som kan inneha både en rådgivende og en praktisk funksjon i bedriften din ved behov. I et enkeltpersonforetak vil det i mange tilfeller uansett ikke være nødvendig å ha en regnskapsfører der på fulltid.
Som innehaver av et enkeltpersonforetak kan du føre regnskapet ditt selv, og det er mange hjelpemidler og ressurser som gjør det fullt mulig å være ens egen regnskapsfører. Blant annet har både Altinn og Skatteetaten flere nyttige artikler og informasjonssider, og du kan også benytte deg av profesjonelle (og ofte gratis) regnskapsprogram fra aktører som Conta, Tripletex, Fiken eller Visma.
Et godt alternativ kan likevel være å bruke en regnskapsfører i oppstartsfasen for å bygge gode vaner og rutiner. Med dagens teknologi er det mye som går på automatikk, og det er mulig du kan slippe unna med å bare bruke regnskapsfører et par ganger i året, eller når regnskapsåret skal avsluttes.
De fleste regnskapsførere nå til dags baserer seg i større eller mindre grad på skybaserte løsninger. Det vil si at både du og regnskapsføreren vil kunne ha tilgang til den samme dokumentasjonen og de samme funksjonene, uansett hvor i verden dere befinner dere.
Det er klare fordeler med dette, blant annet at du alltid kan få full oversikt over virksomhetens økonomi, og at bilagene dine er samlet elektronisk på ett sted. En annen stor fordel er at dette gjør det svært enkelt for deg å samarbeide med regnskapsføreren og fordele oppgavene på en slik måte at du ikke betaler for flere tjenester enn du trenger fra regnskapsføreren.
Det er både fordeler og ulemper med å bruke regnskapsfører, men i de fleste tilfeller vil nok fordelene i stor grad veie opp for ulempene. Her får du like fullt en kort oppsummering av relevante fordeler og ulemper, slik at du kan gjøre det opp din egen mening.
Fordeler med å bruke regnskapsfører:
Ulemper med å bruke regnskapsfører:
Som du ser, er ulempene først og fremst knyttet til det økonomiske, og til potensielle problemer som vil være forholdsvis enkle å løse, eller unngå, dersom man får inn for det.
Med en skybasert løsning vil det for eksempel ikke være så vanskelig for deg å sjekke ståa i bedriften, og uten at dette trenger å gå via regnskapsfører. Dette hjelper også på tilgjengeligheten generelt, da skybaserte løsninger gjør at det sjelden haster med å få tak i regnskapsføreren. Hvis du benytter deg av et større kontor eller byrå, vil det som regel også være andre regnskapsførere tilgjengelig som kan være behjelpelige hvis din vante regnskapsfører er opptatt.
Her har vi samlet noen av de aktørene som oppgir priser på nettsidene sine, spesifikt for regnskapsføring for enkeltpersonforetak. Dette er imidlertid bare for veiledende priser å regne, og prisene nevnt under inkluderer heller ikke moms.
Utvalgte aktører som tilbyr regnskapsføring for enkeltpersonforetak:
Azets har oppstartskostnad på rundt 2.000 kroner for alle nye kunder, og krever også systemavgift på rundt 300 kroner per måned. Fastpris for regnskapstjenester i enkeltpersonforetak er avhengig av antall ansatte og antall bilag, og prisene ligger på mellom 1.000 og 4.000 kroner per måned.
View Frilans kan tilby fastpris for regnskapstjenester for enkeltpersonforetak, basert på antall bilag. De oppgir priser fra rundt 900 til 1.500 kroner per måned, men her er det verdt å merke seg at lønnstjenester ikke er inkludert i noen av disse fastprisene. Har du over 300 bilag i året vil det medføre et tilleggsgebyr per bilag. Årsoppgjør og kvalitetskontroll kommer også utenom fastprisen.
Intunor tilbyr fastpris som inkluderer komplett lønnsbehandling, og setter prisene sine basert på antall bilag og antall ansatte. De har en startpris på rundt 850 kroner, og med priskalkulatoren deres kan du beregne pris for opptil 2000 bilag og 200 ansatte.
Dette er noen av de mest velkjente aktørene i bransjen, men det er viktig å huske at selv om kjente navn gir en viss trygghet, er det ikke sikkert noen av disse er det riktige valget for deg. En liten, lokal aktør kan også være et godt valg, spesielt for deg som har en liten bedrift. Dersom du registrerer behovene dine hos oss i Regnskapsmart, kan vi sette deg i kontakt med flere aktører i nærområdet ditt. Tiden din er verdifull, så ikke bruk den på å fylle ut utallige skjemaer på nettet, på leting etter en egnet regnskapsfører. La oss ta oss av letingen!
Det er ikke slik at det er en selvfølge at du trenger regnskapsfører. Dersom du ikke har ansatte, og bare sender en eller to fakturaer til norske kunder hver måned, så er det ikke sikkert det lønner seg i det hele tatt. Da vil det sannsynligvis være tilstrekkelig med et regnskapsprogram.
Når det er sagt, vil de aller fleste bedrifter før eller senere få behov for regnskapsfører, og som du ser er det både fordeler og ulemper knyttet til det å bruke regnskapsfører i enkeltpersonforetak. Hva som vil lønne seg for din bedrift er det bare du som kan avgjøre, men her har vi listet opp noen faktorer du kan ta med i beregningen:
Hvor mye er tiden din verdt. Tiden du bruker på regnskapsføring kunne du tross alt brukt på andre ting. Dersom du har kunder du heller kunne brukt tid på, er det som regel mer lønnsomt for deg å gjøre det fremfor regnskapsføring. Regn litt på det og se hva som lønner seg, og husk at regnskapsføreren sannsynligvis jobber mer effektivt enn deg med regnskap.
Hvor god du egentlig er med tall og regnskapsføring. Her må du være ærlig med deg selv, og kjenne dine egne begrensninger. Informasjonen du trenger er riktignok lett tilgjengelig, men skal du virkelig bruke flerfoldige timer på å sette deg inn i lønnsregnskap, eller skal du overlate det til noen som allerede har kompetansen som trengs? Fakturering virker enkelt nok, men selv her er det fort gjort å gjøre feil som det kan være komplisert og tidkrevende å rydde opp i, dersom du ikke vet hva du gjør.
Selv om du leser deg opp så vil du aldri komme på nivå med en autorisert regnskapsfører når det kommer til kunnskap og erfaring, men du vil kunne få nok grunnleggende kunnskap til å i alle fall gjøre deler av regnskapet ditt selv.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg