Vil du vite mer om hva MVA terminer er? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva MVA innebærer, hvilke satser det her er snakk om, hvilke frister som gjelder for hver termin, hvilke konsekvenser det får dersom du ikke betaler innen fristen, og mye mer. Visste du at det er seks mva-terminer i løpet av et regnskapsår? Og er du klar over at du i noen tilfeller kan søke om såkalt årstermin? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med MVA terminer, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det er mange datoer og frister man må holde orden på når man er næringsdrivende, og dersom du vil unngå dyre gebyrer og tvangsmulkt er det viktig at fristene overholdes. Store selskaper vil ha flere datoer å forholde seg til enn de som er litt mindre, men uavhengig av størrelsen på bedriften så er det viktig å sette seg inn i reglene for merverdiavgift (moms).
Merverdiavgift eller moms er en type avgift som du som næringsdrivende krever inn på vegne av staten, i forbindelse med at du selger varer og tjenester. Når du driver bedrift, skal du derfor registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret dersom du omsetter for over 50.000 kroner i løpet av en tolv måneders periode. Deretter skal du sende inn en såkalt mva-melding for hver termin, og det er seks mva-terminer i løpet av et år.
Fristene er som følger:
I meldingen rapporterer du helt enkelt kjøp og salg fra den aktuelle perioden som er mva-pliktig, og meldingen vil vise om du skylder mva, eller om du skal ha det tilbakebetalt. Det er altså forskjell på kjøpsmoms eller inngående mva, som er momsen du betaler når du kjøper varer og tjenester, og salgsmoms eller utgående mva, som er moms du krever inn når du selger varer og tjenester.
Vil du vite mer, har vi en egen artikkel om moms generelt. I denne artikkelen vil du først og fremst lære mer om terminene for innbetaling av merverdiavgift, og hvilke lover og regler som regulerer disse.
Det er myndighetene som bestemmer hva satsene skal ligge på til enhver tid, og det er dermed ikke uvanlig at de endrer seg litt over tid. På nettsiden til Skatteetaten kan du lese mer om de ulike satsene, og sjekke hvordan de har sett ut i tidligere år.
Standardsatsene nå er:
Du er eier og daglig leder av Toppers Topp, som selger kunstferdige korker til vin- og ølflasker. Firmaet er registrert i merverdiavgiftsregisteret, og du skal dermed kreve inn mva fra kundene dine når du selger korker. I tillegg betaler du mva på utstyret du kjøper inn for å lage korkene.
Dette kan være et utdrag fra regnskapet ditt i en gitt periode:
Innkjøp av utstyr: 5.000 kroner | 25% MVA: 1.250 kroner
Salg av korker: 12.000 kroner | 25% MVA: 3.000 kroner
Skyldig mva: 3.000 kroner - 1.250 kroner = 1.750 kroner.
I virkeligheten kan nok regnestykket fort se litt mer komplisert ut, da de fleste bedrifter har langt mer enn én transaksjon innenfor en termin. De fleste regnskapsprogrammer i dag vil imidlertid ha innebygde funksjoner som tar seg av beregning av merverdiavgift, så lenge du passer på å bokføre inntekter og utgifter på riktig måte.
Det skal altså betales moms på de aller fleste typer varer og tjenester, selv om satsene kan variere litt. Det finnes imidlertid også en hel del varer og tjenester som er fritatt eller unntatt omsetning, og dette kan det lønne seg å forstå forskjellen på.
Unntak fra omsetningen vil si at omsetningen ikke er underlagt merverdiavgiftsloven i det hele tatt. Dette gjelder for eksempel en rekke helsetjenester.
Fritak fra omsetningen vil si at omsetningen er underlagt merverdiavgiftsloven, men at satsen er satt til null prosent. Dette gjelder for eksempel salg av varer til utlandet.
Veldedige og allmennyttige organisasjoner vil ofte ha fritak fra merverdiavgiftsloven, og det finnes en rekke andre unntak og fritak som gjelder spesielt for denne gruppen. Les mer om hvilke satser som gjelder for veldedige og allmennyttige organisasjoner hos Skatteetaten.
Det er merverdiavgiftsloven og merverdiavgiftsforskriften som regulerer plikter og rettigheter i tilknytning til beregning og betaling av merverdiavgift.
Fristene er, som tidligere vist, satt til den tiende annenhver måned, med første termin 10. april, og siste termin 10. februar året etter. Disse fristene er imidlertid litt fleksible, da de blir flyttet dersom de faller på en lørdag, søndag eller helligdag, eller dersom ferieavvikling gjør datoen svært ugunstig.
Dersom du ikke betaler merverdiavgiften innen forfallsdato, kommer det til å påløpe renter. Det er Finansdepartementet som fastsetter forsinkelsesrentene, og de har en egen kalkulator du kan benytte deg av for å beregne forsinkelsesrenter dersom du er sent ute med betalingen.
Fra 1. januar 2022, ble renten satt til følgende:
Renter ved forsinket betaling: 8,5 %
Renter ved forsinket utbetaling: 8,5 %
Rett skal være rett, så dersom Skatteetaten er sent ute med sine utbetalinger, vil de også måtte betale forsinkelsesrenter til deg. I alle tilfeller begynner rentene å løpe fra forfall, og frem til betalingen eller utbetalingen skjer.
Dersom du må levere mva-melding, må du også føre regnskap i henhold til bokføringsloven. Dette er uavhengig av selskapsform, og gjelder dermed også enkeltpersonforetak. Det er ikke uvanlig å overlate hele eller deler av regnskapet til en profesjonell regnskapsfører eller regnskapsbedrift. Dette kommer vi tilbake til i avsnitt 4, som omhandler profesjonell hjelp, og når dette kan være aktuelt.
Dersom du har omsetning på under én million kroner, har vært registrert i Merverdiavgiftsregisteret i over ett år, og ikke har gjort noen feil i leveransen det siste året, kan du søker om årstermin.
Dersom du får innvilget årstermin, innebærer det at du rapporterer merverdiavgift bare én gang i året. Kravene gjør at dette bare er aktuelt for små bedrifter med forholdsvis lav omsetning, og det er Skatteetaten som behandler alle søknader. Du kan søke via nettsiden til Skatteetaten innen 1. februar. Dersom du får innvilget årstermin, vil frist for innsending være 10. mars.
Hvis du av en eller annen grunn ønsker å gå tilbake til å rapportere mva annenhver måned, må dette også søkes om gjennom Skatteetaten. Her er det ikke rom for å ombestemme seg for ofte, da du er bundet til å rapportere annenhver måned i to år dersom du bestemmer deg for å bytte tilbake. Fristen for å søke om å bytte til ordinær mva-melding med seks terminer, er 1. desember.
For deg som driver med primærnæring som jordbruk, skogbruk, reindrift og/eller fiske, skal det leveres årlig mva-melding uavhengig av årsomsetning. Her er fristen for innsending 10. april, og du må altså sende inn mva-melding selv om du ikke har hatt omsetning.
Merverdiavgift kan fort bli komplisert, spesielt om det er snakk om moms på en rekke ulike varer og tjenester, og kanskje du driver litt import i tillegg. I slike tilfeller vil det absolutt kunne lønne seg å få hjelp av en autorisert regnskapsfører. Selv små feil i regnskapet kan vise seg å bli veldig dyrt og tidkrevende å rette opp i, så det er helt klart en fordel om det blir gjort riktig fra starten av.
Her må du egentlig bare regne litt på hva som lønner seg for deg, basert på hvor mye du tjener og hvor lang tid du eventuelt må bruke på regnskapet selv. Dersom det går med veldig mye tid på regnskapsføring; tid du heller kunne brukt på å skape inntjening i bedriften; kan det fort lønne seg å leie inn profesjonelle til å ta seg av mesteparten. Alt dette avhenger selvsagt av hva regnskapsføreren koster, og hvor mye du tjener selv. Vi har skrevet en guide om regnskapsførere som du kan lese, dersom du vil vite mer om hva det kan komme til å koste.
Dersom du driver en liten bedrift med få bilag og enkel beregning av mva, er det derimot ikke like sikkert at det vil lønne seg med regnskapsfører. Du vil sannsynligvis uansett måtte benytte deg av et regnskapsprogram, og der vil du som regel finne nyttige hjelpemidler som kan bistå deg med både utfylling av mva-meldingen, og innsendingen i Altinn.
Omtrent 40 dager før innleveringsfristen for hver termin, vil du få et skjema å fylle ut i innboksen din i Altinn. Når dette er fylt ut og signert vil du få betalingsinformasjonen du trenger for å betale det du skylder i avgifter, eller du får informasjon om hvor mye som eventuelt vil bli betalt ut til deg. Mange regnskapsprogrammer har integrering med Skatteetaten og Altinn, slik at du kan gjennomføre hele eller deler av prosessen i regnskapsprogrammet.
Når du registrerer inngående eller utgående moms, gjøres dette på konto 2740 - oppgjørskonto merverdiavgift. Her vil du dermed alltid kunne se om du skylder moms, eller har moms til gode.
Dersom du av en eller annen grunn ikke har mottatt betalingsinformasjonen, kan du lage KID-nummer for å betale mva hos Skatteetaten. Her finner du også kontonummeret du skal betale avgiften til dersom du mangler dette.
Her har vi oppsummert sentrale punkter som er viktige å huske på i forbindelse med merverdiavgift:
Du må være registrert i merverdiavgiftsregisteret for å kunne kreve inn mva. Dette skal du gjøre på nettsiden til Skatteetaten, når omsetningen din overstiger 50.000 kroner.
Du kan forhåndsregistrere deg i Merverdiavgiftsregisteret. Dette søker du om gjennom Skatteetatens registreringsløsning for moms (krever innlogging). Kravene for å søke er forholdsvis strenge, da du blant annet må ha kjøpt varer som har direkte sammenheng med fremtidig merverdiavgiftspliktig omsetning, til en verdi av minst 250.000 kroner.
Du skal sende mva-melding for alle terminer. Så lenge du er registrert i merverdiavgiftsregisteret, skal du også sende mva-melding for de terminene du ikke har omsetning.
Du har en egen MVA-konto hos Skatteetaten. Den kalles Min MVA-konto, og der vil du alltid finne oversikten over hvor mye du eventuelt skylder i merverdiavgift.
Inngående merverdiavgift er merverdiavgift på fakturaer som du betaler, og som du dermed vil få igjen når du sender mva-melding for neste termin. Beløpet vil være spesifisert på fakturaen.
Utgående merverdiavgift er merverdiavgift på fakturaer som du sender til andre. Dette skal betales til skattemyndighetene etter at du har sendt mva-melding for neste termin.
Du kan slette deg fra merverdiavgiftsregisteret. Dette må du gjøre dersom bedriften endrer form, slik at omsetningen ikke lenger er avgiftspliktig, eller dersom driften avvikles fullstendig.
Det lønner seg å sette av momsen du krever inn på en egen konto. Selv om det kan være fristende å behandle dette som lånte og lett tilgjengelige penger, er det egentlig bare penger du skal oppbevare. Vi anbefaler derfor at du har pengene stående på en egen konto frem til forfallsdato. Da slipper du potensielt dyre forsinkelsesrenter.
Du har rett til å klage på vedtak om merverdiavgift. Klagen sendes til Skatteetaten innen seks uker fra du har mottatt vedtaket. Du kan lese mer om hvordan du går frem for å klage hos Skatteetaten.
Du kan alltid henvende deg til Skatteetaten dersom du er usikker. Dette gjelder spesielt dersom du har spørsmål som er veldig spesifikke for din bransje eller ditt firma.
Ønsker du hjelp med MVA terminer, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg