Vil du vite mer om avskrivning? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om avskrivning, hva det egentlig er, hvilke lover og regler du må forholde deg til, hva som er gjeldende satser i 2021, og mye mer. Ved å avskrive bedriftens eiendeler over tid får man et mer realistisk bilde av bedriftens verdi. Dette har implikasjoner for skatt og fradrag. Kjenner du til de skattemessige og regnskapsmessige reglene? Og er du klar over forskjellen på saldoavskrivning og lineær avskrivning? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med avskrivning, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Hvis du driver egen bedrift og har begynt å føre regnskap, har du kanskje hørt om begrepet avskrivning allerede. Når bedriften foretar investeringer, må investeringene regnskapsføres. Enkelte investeringer kan føres som fradrag i regnskapet umiddelbart, mens andre investeringer må føres over lengre perioder. Fradragsføring av investeringer over tid kalles avskrivning. En investering som anses som varig og betydelig, skal avskrives over tid. Etter skattereglene er investeringen varig dersom den har en brukstid som kan forventes å overstige tre år, og betydelig dersom eiendelen koster minst 15.000 kroner. Eksempler på slike investeringer kan være anleggsmaskiner, biler, inventar og annet utstyr.
Grunnen til at de skal avskrives over tid, er at det vil gi et mer realistisk bilde av verdiene bedriften din faktisk eier. Kjøper du en firmabil til 200.000 kroner, så vil bedriftens eiendeler øke tilsvarende, men når du allerede har eid og kjørt bilen i noen år, mister bilen verdi, og dette skal gjenspeiles i regnskapet. Om du bare hadde ført hele beløpet som en kostnad med en gang, ville du fått skattefradrag på hele beløpet det samme året, selv om eiendelen skal brukes i mange år fremover. Ved å avskrive eiendelen over flere år, blir skattefradraget fordelt tilsvarende.
Eiendeler kan avskrives på to forskjellige måter. Vi skiller her på saldoavskrivning og lineær avskrivning. En saldoavskrivning innebærer at du avskriver en fast prosentsats av eiendelens restverdi årlig. Avskrivningssatsene er delt inn i ulike saldogrupper og kan variere mellom ulike typer eiendeler. Det er Stortinget som fastsetter disse satsene. En personbil faller for eksempel under saldogruppe D, og skal da avskrives med 20%.
Ved saldoavskrivning vil avskrivningene da se slik ut:
Avskrivning første år: 20% av 100.000 kroner = 20.000 kroner.
100.000 - 20.000 = 80.000 kroner i restsaldo.
Avskrivning andre år: 20% av 80.000 kroner = 16.000 kroner.
80.000 - 16.000 = 64.000 kroner i restsaldo.
Avskrivning tredje år: 20% av 64.000 kroner = 12.800 kroner.
64.000 - 12.800 = 51.200 kroner i restsaldo.
Så fort restsaldoen blir lavere enn 15.000 kroner, kan du fradragsføre hele eller deler av restverdien.
En lineær avskrivning er forskjellig fra en saldoavskrivning, Med lineær avskrivning avskrives ikke eiendelen med en fast prosentsats per år, men heller med et årlig fast beløp. Når du bruker denne metoden, må du anslå eiendelens levetid. Dersom du kjøper en firmabil til 100.000 kroner og du forventer at bilen skal vare i 10 år, avskrives eiendelen med 10.000 kroner i året i løpet av de 10 neste årene. Med lineær avskrivning er det enklere å basere avskrivningen på eiendelens faktiske verdi, slik at regnskapet i størst mulig grad viser så presise verdier som mulig.
Hvis du skal saldoavskrive eiendeler, må du forholde deg til avskrivningssatsene som til enhver tid gjelder. Avskrivningssatsene for 2021 følger nedenfor:
Goodwill som nevnt i saldogruppe B viser til en immateriell tilleggsverdi som kan relateres til bedriftens gode navn og rykte og andre verdier som ikke er fysiske, og som er vanskelige å tallfeste. Det kan eksempelvis være aktuelt å avskrive goodwill dersom man en bedrift til en pris som overstiger verdien på bedriftens eiendeler. Du kan lese mer i artikkelen vår om goodwill.
Merk at det er Stortinget som bestemmer avskrivningssatsene og at disse kan endres av år til år. I siste halvdel av 2020 gjaldt et midlertidig koronatiltak knyttet til avskrivning i saldogruppe D. Koronatiltaket innebar at eiendeler i denne gruppen kunne avskrives med 30% i stedet for 20% dersom de ble ervervet mellom 20. juli 2020 og 31. desember 2020.
Både skatteloven og regnskapsloven inneholder ulike regler for avskrivning. Du trenger bare å forholde deg til de skattemessige reglene dersom du bare er bokføringspliktig. Hvis du også er regnskapspliktig, må du både forholde deg til de skattemessige og de regnskapsmessige reglene. De aller fleste enkeltpersonforetak er bare bokføringspliktige og trenger derfor bare å følge regler knyttet til avskrivning som kan utledes av skatteloven, mens alle aksjeselskap er regnskapspliktige og må derfor følge reglene i både skatteloven og regnskapsloven. For å vite mer om hvem som har bokføringsplikt og regnskapsplikt, samt hva pliktene innebærer, kan du lese våre guider til bokføringsloven og regnskapsloven.
Etter skattelovens § 6-10 skal driftsmidler som nevnt i saldogruppene ovenfor saldoavskrives dersom driftsmidlene oppfyller to kriterier:
Etter skattereglene skal hele prosentandelen av saldoavskrivningen fradragsføres i gjeldende regnskapsår, uavhengig av når på året eiendelen ble kjøpt eller tatt i bruk. Hvis bedriften kjøper en firmabil i desember måned, må den altså likevel fradragsføre hele prosentandelen for det året. Avskrivning etter skattereglene må avskrives med saldoavskrivning. Lineær avskrivning er ikke et alternativ her.
Regnskapsloven inneholder ingen tydelig grense for når du skal avskrive en eiendel. I følge regnskapsloven skal imidlertid anleggsmidler avskrives hvis de er å regne som eiendeler ment til varig eie eller bruk. Siden denne loven ikke tegner en tydelig grense på hva som er ment til varig eie eller bruk, velger mange å bruke de samme kriteriene som i skatteloven, altså eiendelen skal avskrives hvis den koster 15.000 kroner eller mer og har en levetid på over 3 år.
Loven sier heller ikke noe konkret om hva slags metode eller formel som skal brukes for avskrivning, utover eiendelen etter regnskapsloven § 5-3 skal avskrives etter en fornuftig avskrivningsplan. I praksis velger mange lineær avskrivning når de skal avskrive etter en fornuftig avskrivningsplan. I slike tilfeller fordeler man eiendelens kostnad over den antatte brukstiden med like store beløp. Hva som er en fornuftig avskrivningsplan må imidlertid vurderes konkret i hvert enkelte tilfelle. På denne måten trenger du heller ikke å fradragsføre for hele regnskapsåret dersom du kjøper en eiendel helt i slutten av året. Hvis du kjøper en firmabil i desember, kan du normalt bare fradragsføre for 1/12 det året etter denne metoden.
Du kan få profesjonell hjelp til avskrivning av eiendeler etter skatteloven og regnskapsloven ved å engasjere en regnskapsfører eller revisor. Avhengig av hvor mye tid du bruker på regnskapsføring, kan du vurdere om du vil ansette en regnskapsfører internt i bedriften eller om du vil bruke en ekstern regnskapsfører fra et regnskapsfirma. Hvis regnskapsarbeidet tar såpass mye tid at det går utover de andre oppgavene du har i bedriften, er det lurt å vurdere å ansette en som kan ta seg av alt av regnskapsarbeid, slik at du kan bruke tiden din på andre ting.
Du kan også velge å bruke en ekstern regnskapsfører. På den måten er det enkelt å fordele oppgaver dere imellom. Du kan for eksempel spare litt penger på å gjøre enkle oppgaver som du behersker godt selv og overlate det du ikke er like komfortabel med, til regnskapsføreren. Vær imidlertid oppmerksom på at regnskapsførere varierer i pris og at du kan spare penger ved å unngå de dyreste. I snitt tar en regnskapsfører mellom 700 og 1.500 kroner timen, så variasjonene er dessuten nokså store. Mange regnskapsfirma tilbyr imidlertid også fastpris på enkelte tjenester. Du kan bruke anbudstjenester for å hente inn pristilbud eller kontakte aktuelle regnskapsfirma direkte og forhøre deg om pris.
I alle tilfeller bør du sørge for å hente inn tilstrekkelig med pristilbud for å sikre et grundig sammenligningsgrunnlag. Tre ulike tilbud vil som regel være nok, men hvis du ikke er fornøyd med noen av dem, kan du selvsagt hente inn flere. Det er viktig at du sjekker pristilbudene nøye og finner du nøyaktig hva som er inkludert i tilbudet og om regnskapsfirmaet tar noen forbehold om pris. Selv om vi alle ønsker å ha så lave kostnader som mulig, er det ikke nødvendigvis slik at det billigste alternativet er det beste. Som regel henger pris sammen med kvalitet, og noen ganger kan det lønne seg å betale litt mer for en regnskapsfører med erfaring til å utføre oppgavene raskt, effektivt og feilfritt.
Du kan også bruke et regnskapsprogram til å avskrive eiendeler. I dag finnes det mange gode regnskapsprogram å velge mellom, men disse varierer til en viss grad både i pris og kvalitet. Gode regnskapsprogram er brukervennlige og har funksjoner som lar deg avskrive eiendeler på en lett forståelig måte. I tillegg har noen regnskapsprogram egne guider som viser deg hvordan du tar i bruk de ulike funksjonene, og chat-support hvor du kan be om hjelp ved behov.
Når du skal avskrive eiendeler, er det viktig å huske at du ikke trenger å gjøre noe med merverdiavgiften. Når du regner ut avskrivning og skal bokføre dette, må du bruke priser som er ekskludert MVA. Momsavgiften skal alltid betales ved anskaffelse av nye eiendeler, og eiendelens varighet har ingen betydning for betaling av merverdiavgiften. For å lære mer om merverdiavgiften kan du lese vår komplette guide om moms.
Mange lurer på hva som skjer med avskrivningen dersom man på et tidspunkt bestemmer seg for å selge eiendelen. I slike tilfeller skal du betale skatt på en eventuell gevinst, samtidig som du får skattefradrag på penger du taper. Man kan for eksempel tenke seg et tilfelle der du har kjøpt ny bil for 100.000 kroner og hatt den i ett år før du bestemmer deg for å selge den. Siden du allerede har brukt den et år, har du saldoavskrevet 20.000 kroner, slik at bilens verdi nå er 80.000 kroner. Hvis du bare får solgt den for 70.000 kroner, vil du få skattefradrag på de 10.000 kronene du tapte. Hvis du på motsatt side får 90.000 kroner for bilen, må du skatte av gevinsten på 10.000 kroner.
De som både er bokføringspliktige og regnskapspliktige, velger ofte lineær avskrivning ved levering av årsregnskap, og saldometoden ved levering av næringsoppgaven. Disse metodene fører til ulik beregning av fradrag. Har du for eksempel kjøpt en bil til 200.000 kroner og avskriver med saldoavskrivning, får du 40.000 kroner fradrag (20%) det første året. Men hvis du etter lineær avskrivning antar at bilen varer i 10 år, får du 20.000 kroner i fradrag første året gjennom årsregnskapet. I slike tilfeller er det viktig at du bokfører forskjellen i skattefradrag mellom næringsoppgaven og årsregnskapet. Dette kalles utsatt skatt og er et resultat av at du har skattet mindre enn du egentlig skulle. I motsatt tilfelle, altså der du har skattet mer enn du skulle første året, kalles det utsatt skattefordel.
Husk at avskrivning ikke må forveksles med nedskrivning. Begrepet nedskrivning viser til verditap som ikke er planlagt, men som fører til verdier i bedriften har urealistisk høy verdi og derfor må korrigeres i regnskapet.
Ønsker du hjelp med avskrivning, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg