Vil du vite mer om kjøregodtgjørelse? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva kjøregodtgjørelse er og hvordan man søker om dette. Vi forteller deg også hvilke satser som gjelder, hvilke lover og regler du må forholde deg til, hvordan du oppnår kjøregodtgjørelse, og mye mer. Hvis du tar deg tid til å føre kjørebok og sende inn reiseregning, kan du spare mye penger. Men vet du hva reiseregningen skal inneholde? Og visste du at en elektronisk kjørebok gjør jobben enklere? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med kjøregodtgjørelse, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Kjøregodtgjørelse er penger du får tilbake for å ha brukt din private bil i jobbsammenheng. Ofte brukes begrepene kjøregodtgjørelse, bilgodtgjørelse eller kilometergodtgjørelse om hverandre, men det er ingen grunn til å la seg forvirre da alle tre begrepene viser til det samme konseptet. I utgangspunktet skal kjøregodtgjørelse dekke kostnader du har i forbindelse med bruk av privatbil mens du jobber, ofte kalt yrkesreiser. Det finnes mange eksempler på yrkesreiser. Du er for eksempel på en yrkesreise når du reiser i et ærend i forbindelse med jobb, hvis du kjører for å møte kunder eller besøker andre steder eller byer utenfor arbeidsplassen din i jobbsammenheng. Kjøregodtgjørelse dekker imidlertid ikke kjøring til og fra din faste arbeidsplass. Hvis du kjører i privat sammenheng og ikke i jobbsammenheng, dekkes heller ikke turen av kjøregodtgjørelse.
Kjøregodtgjørelse kan kreves av alle som bruker privat bil i jobbsammenheng, forutsatt at du har fått tillatelse til å bruke din egen bil til yrkesreisen. Hvis du er ansatt, må du levere inn en reiseregning til arbeidsgiver. Er du derimot selvstendig næringsdrivende, må du føre reisen som utgift i selskapet slik at du får fradrag på skatten. Ordningen med kjøregodtgjørelse eksisterer for at arbeidstakere skal få dekket utgifter som påløper i forbindelse med bruk av egen bil i jobb. Kjøregodtgjørelsen dekker utgifter til drivstoff, bompenger, årsavgift, verditap, slitasje, forsikring og andre kostnader som vask av bil, spylervæske og lignende. Hvor mye du kan få i kjøregodtgjørelse avhenger av hvor mange kilometer du har kjørt i jobbsammenheng og hva kilometersatsen er. Hvis du er ansatt i staten, er det statens satser som gjelder. Private bedrifter kan bruke egne satser, men det er vanlig at også disse følger statens satser for kjøregodtgjørelse.
Kjøregodtgjørelsen er skattepliktig. Av statens sats på 4,03 kroner per kilometer, er 3,50 kroner per kilometer skattepliktig. Det vil si at du må betale 53 øre i skatt per kilometer du kjører. Det er vanlig at private bedrifter følger statens satser, men noen ganger dekker ikke disse satsene alle utgifter i forbindelse med bruk av privat bil i jobbsammenheng. Du står fritt til å forhandle en egen satse med arbeidsgiveren din, men alt som overstiger den skattefrie grensen på 3,50 kroner per kilometer må skattes av.
Nedenfor finner du en oversikt over statens satser for kjøregodtgjørelse (per 2021):
Selv om kjøregodtgjørelse oftest vil være aktuelt i forbindelse med bruk av egen bil på jobb, kan du også få kjøregodtgjørelse hvis du må bruke andre kjøretøy. Dette er statens satser for kjøregodtgjørelse med andre kjøretøy enn bil:
Siden vi vet at kilometersatsen er på 4,03 kroner per kilometer og at det skal skattes av 0,53 kroner per kilometer, er det enkelt å regne ut hvor mye du får i kjøregodtgjørelse per kilometer og hvor mye du må betale i skatt. Dersom du kjører 3.000 kilometer med privat bil i jobbsammenheng, har du med statens satser krav på 12.090 kroner i kjøregodtgjørelse. Det regnes imidlertid bare skatt av inntektspåslaget som er på 0,53 kroner per kilometer. Kjører du 3000 kilometer, innebærer det at du bare skal betale skatt av en sum på 1.590 kroner. Dersom du kjører 7000 kilometer blir regnestykket som følger:
Det er først og fremst viktig å skille på yrkesreiser og arbeidsreiser, da skattebetalingsforskriften behandler de to typene reiser på forskjellig måte. Mens kjøregodtgjørelse for yrkesreiser (også kalt tjenestereiser) er skattefri opptil den skattefrie grensen, vil inntekt i form av kjøregodtgjørelse for arbeidsreiser være skattepliktig fullt ut. Du kan likevel få skattefradrag for arbeidsreiser på selvangivelsen. Mange tror at de må søke NAV om støtte til kjøregodtgjørelse, og at det er de som yter slik støtte, men det stemmer ikke, man kan bare søke dem om reisestønad i andre sammenhenger. For eksempel om man skal på et kurs i regi av NAV eller skal på sykehus og trenger å få transport refundert. Man kan endog søke NAV om støtte til bil.
Som hovedregel deltar du på en yrkesreise dersom du kjører mellom et fast arbeidssted og et ikke fast arbeidssted og hjem. Hvis du derimot kjører mellom hjemmet ditt og ditt faste arbeidssted eller mellom to faste arbeidssteder, så er reisen å anse som en arbeidsreise. I noen tilfeller kan arbeidsreise og yrkesreise være kombinert slik at det kan være vanskelig å vite hva reisen skal defineres som. Det kan for eksempel være tilfellet dersom du på vei hjem fra jobb kjører en omvei for å gjøre et ærend i jobbsammenheng. I slike tilfeller skal det regnes merreise utover avstanden mellom hjemmet ditt og arbeidsplassen din.
Etter skattebetalingsforskriften § 5-6-12 (6) skal man legitimere kjøregodtgjørelse ved å fortløpende føre en reiseregning. Det stilles videre krav til reiseregningens innhold. Av reiseregningen skal arbeidstakerens navn og adresse og underskrift fremgå. I tillegg skal du ha med datoen for avreise og hjemkomst for hver enkelte yrkesreise, formål med reisen, det skal fremgå hvilke arrangement den ansatte har deltatt på, en fremstilling av reiseruten og årsak til eventuelle omkjøringer og total distanse (kan beregnes på bakgrunn av bilens kilometerteller, GPS-basert elektronisk kjørebok eller nettbasert kartprogram. Dersom du krever passasjertillegg må du også ha med navn på passasjerene.
Hvis du skal søke om utgiftsgodtgjørelse til kost, krever også skattebetalingsforskriften at du skal føre en fortløpende reiseregning. Forskriftens § 5-6-12 (3) stiller krav til at denne typen reiseregning skal inneholde navn, adresse og underskrift fra arbeidstaker, dato og klokkeslett for avreise og hjemkomst for hver enkelte yrkesreise, formålet med reisen, arrangement den ansatte har deltatt på, overnattingsstedets eller utleiers navn og adresse, hva slags type overnattingssted det er snakk om (f.eks hotell), samt en angivelse av om det er kokemuligheter på det aktuelle overnattingsstedet.
For å få kjøregodtgjørelse må du sende inn en reiseregning til arbeidsgiveren din. Reiseregningen må inkludere informasjonen vi har nevnt ovenfor. Hvis du kjører ofte, anbefales det å bruke en kjørebok for å holde oversikt over bruk av privatbilen din i jobbsammenheng. Du kan velge å føre kjørebok manuelt ved å fylle ut skjema eller å bruke en mal i Excel. Det finnes mange gratis alternativer på nett. Ved å føre kjørebok blir det enklere å vite hvor mye du skal ha utbetalt i kjøregodtgjørelse og det blir enklere å registrere kjøringen.
Autogear har en gratis Excel-kjørebok som alle kan laste ned gratis på deres hjemmesider. Denne tar utgangspunkt i statens satser for kjøregodtgjørelse og kan brukes som en slags kalkulator for å finne ut hvor mye du har krav på. Ved å fylle ut denne hver gang du har vært på yrkesreise, kan du være sikker på at du har med all informasjon som kreves for å få utbetalt kjøregodtgjørelse og den regner ut hvor mye du har krav på. Her er det lagt inn kolonner med dato, startsted, stoppested, formål, antall kjørte kilometer, antall passasjerer, om du har hatt tilhenger eller kjørt på skogsvei og om du har at utlegg til bom. Etterhvert som du fyller ut feltene for hver reise, regner excel ut hvor mye du har totalt i kjøregodtgjørelse. Hvis du har en egen sats for kjøregodtgjørelse som avviker fra statens satser, kan du enkelt endre satsen i Excel-arket.
Hvis du har fast kjøregodtgjørelse, trenger du ikke nødvendigvis føre kjørebok. Fast kjøregodtgjørelse kalles ofte billønn og utbetales fast selv om man ikke har kjørt bilen i jobbsammenheng. Utbetalingen skjer altså fordi man gjør bilen tilgjengelig dersom det skulle være behov for å bruke den. Problemet fast kjøregodtgjørelse er at det trekkes skatt av dem på samme måte som for vanlig lønn. Dette kan man imidlertid unngå ved å føre kjørebok likevel. Dette vil sikre deg en skattefri andel på samme måte som ved vanlig kjøregodtgjørelse.
Det å føre kjørebok manuelt kan både ta lang tid og være arbeidskrevende. Det er mye av grunnen til at rundt 2 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse aldri blir utbetalt i Norge. For mange er det såpass mye arbeid å føre en tilstrekkelig god oversikt over kjøring med privat bil i jobbsammenheng at de heller lar være å kreve kjøregodtgjørelse. Det er imidlertid mulig å få hjelp til denne tidkrevende prosessen. I dag blir det stadig mer populært å skaffe seg elektronisk kjørebok som gjør det meste av jobben automatisk. De elektroniske kjørebøkene består vanligvis av en GPS-enhet som kobles til bilen og som dokumenterer alle turene dine. Kjøreloggen sendes så til en nettbasert kjørebok som holder oversikt for deg.
Hvis du er selvstendig næringsdrivende og bruker din egen bil i forbindelse med næringen, kan du få et fradrag per kilometer inntil total 6.000 kilometer per år. Når du skal sende inn næringsoppgaven, kan du føre inn denne kjøregodtgjørelsen i post 7080 som omhandler bilkostnader. Du kan fakturere kunder for kjøregodtgjørelse med de satsene du selv ønsker, men i regnskapet ditt kan du kun trekke 3,50 kroner per kilometer. Driver du et enkeltpersonforetak, bør du finne et brukervennlig regnskapsprogram som gjør denne jobben på en enkel måte. I dag finnes det mange regnskapsprogram å velge mellom og det er variasjoner både når det kommer til brukervennlighet, funksjoner og pris. Mange nettbaserte regnskapsprogram tilbyr en gratis prøveperiode som du kan benytte deg av for å prøve ut de ulike funksjonene. Mange faktureringsapper tilbyr dessuten automatisk beregning av kjøregodtgjørelse som du enkelt kan starte og stoppe for en reise du deltar på i forbindelse med jobb.
Kjøregodtgjørelse kan oppleves komplisert for mange, men hvis du tar deg tid til føre kjørebok og holde oversikt over alle utgiftene dine i forbindelse med bruk av egen bil i jobbsammenheng, kan du fort spare mye penger. Til slutt skal vi se nærmere på hva som er viktig å huske på i forbindelse med kjøregodtgjørelse.
Hvis du kjører relativt ofte i jobbsammenheng med din egen bil, bør du vurdere å skaffe deg en elektronisk kjørebok. Dette sparer deg for mye tid som ellers ville gått til å føre manuell kjørebok, du glemmer aldri bompasseringer, og den innebygde GPSen sørger for at du får med alle kilometerne i beregningen. I tillegg vil den elektroniske kjøreboken gi deg all dokumentasjonen du trenger når du skal sende inn reiseregning.
Mange bedrifter velger å tilby firmabiler til sine ansatte. Dette kan også være et godt alternativ. Husk at en slik fordel til de ansatte er å regne som lønn og at fordelen skal skattes av. Etter firmabilordningen skal fordelen fastsettes i henhold til antall påbegynte måneder bilen har stått til disposisjon for den enkelte ansatte, og fordelen beregnes ut fra bilimportørens listepris.
Hvis du jobber for en idrettsklubb og har utgifter til bruk av privatbil i denne sammenheng, slipper du å betale skatt på kjøregodtgjørelse som overstiger 3,50 kroner per kilometer. I slike tilfeller har du krav på en skattefri kjøregodtgjørelse selv på den delen som går over 3,50 kroner, forutsatt at lønnen som blir utbetalt av idrettsklubben ikke overstiger 50.000 kroner.
Ønsker du hjelp med kjøregodtgjørelse, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg