Vil du vite mer om regnskap i Oslo? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å velge regnskapsfører i hovedstaden, samt hvilke oppgaver regnskapskontorene påtar seg og mye mer. Kanskje lurer du på hvordan du kan spare penger på gunstige regnskapsløsninger - eller kanskje du til og med kan klare deg helt uten hjelp fra et regnskapsbyrå? I denne artikkelen kan du lese mer om hvor du tar fatt, og hvilke aktører du kan lene deg på. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på regnskap i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Driver du et firma, enten det dreier seg om et enkeltpersonforetak med kun deg selv, elleret aksjeselskapmed flere ansatte, så har du behov for å ha oversikt over økonomien. Med andre ord trenger du et regnskap der inntekter og utgifter registreres systematisk. I regnskapet fører man også opp firmaets eiendeler og gjeld.
Tallene i regnskapet viser hvordan det står til med bedriften din. Er lønnsomheten god? Er gjelden håndterbar? Har omsetningen gått opp eller ned det siste halve året, og så videre. For deg som driver en bedrift, er regnskapet derfor et viktig styringsverktøy. I tillegg inneholder regnskapet viktig informasjon for offentlige myndigheter, investorer og banker.
Selv om grunnprinsippene for regnskapsføring er enkle, blir regnskapsførsel i praksis fort komplisert. Du må forholde deg til en lang rekke regler som både gjelder for næringsvirksomhet generelt, men også særskilt for din bransje. De fleste bedrifter som kommer opp i en viss størrelse, velger derfor å overlate regnskapet til et regnskapsbyrå.
Nøyaktig hvilke oppgaver et regnskapsbyrå utfører, vil variere fra kunde til kunde. Som vi skal komme tilbake til under, kan et regnskapsfirma ta seg av tilnærmet alt som har med tall å gjøre, men man kan også velge at de kun tar seg av noen få definerte oppgaver.
Her følger noen eksempler på vanlige oppgaver for en regnskapsfører:
Det siste punktet, økonomisk rådgivning, utgjør en stadig større del av en regnskapsførers hverdag. Årsaken er at en stadig større del av de manuelle og praktiske regnskapsoppgavene automatiseres, samtidig som kompleksiteten i økonomien vokser. Regnskapsførere i dag sitter derfor ikke bare krokbøyd over regnearkene. De gir også praktiske og strategiske råd om hvordan bedriften best kan innrette seg for å drive smart økonomisk.
I Oslo finnes det over 100 autoriserte regnskapsførere. Blant dem er alt fra store landsdekkende byråer og kjeder til små frittstående regnskapsførere med kun én eller noen få ansatte.
Det er også store variasjoner når det gjelder hva slags tjenester regnskapsbyråene tilbyr. Noen retter seg spesielt mot småbedrifter eller spesialiserer seg på noen få sektorer. Andre, vanligvis de litt større regnskapskontorene, legger vekt på å tilby tjenester innen IT eller HR, i tillegg til regnskap.
Eksempler på populære regnskapsbyråer i Oslo:
Hvilket regnskapsbyrå som er den beste matchen for deg, kommer an på flere faktorer. Mange er opptatt av at regnskapsbyrået har spesiell kompetanse på den bransjen de opererer i. Andre legger mest vekt på prisen på regnskapstjenestene. I alle tilfeller bør du ikke velge det første og beste. Husk også at størst ikke alltid er best.
Ved å registrere behovene dine for regnskapstjenester hos oss i Regnskapssmart kan du bli kontaktet av aktuelle regnskapsbyråer som matcher dine kriterier.
Siden praktisk talt alt av regnskap nå foregår digitalt, via skybaserte plattformer, er det ikke lenger like viktig å ha regnskapsbyrået nært fysisk. Skulle du mot formodning ikke finne en regnskapsfører som passer for deg blant Oslos over 100 tilbydere, kan du altså søke lykken utenfor byen. Men hva bør du egentlig legge vekt på når du skal velge regnskapskontor?
Det er ikke til å stikke under en stol at mange synes regnskap tilhører livets gråere sider. Det er som klesvask og beising av terrasse - det er kjedelig, men det må gjøres. Det er lett å tenke at det ikke spiller så stor rolle hvem som gjør det, så lenge du slipper å gjøre det selv og så lenge jobben gjøres riktig.
Denne måten å tenke på er likevel det motsatte av hvordan du bør tenke når du skal finne deg en regnskapsfører. Regnskapsføreren vil nemlig være en viktig rådgiver og sparringspartner for deg og firmaet ditt - forhåpentligvis i mange år. Selv om dere ikke nødvendigvis kommer til å møtes så ofte fysisk, vil dere ha mye kontakt. Personen du skal forholde deg til på regnskapskontoret, bør derfor være minst like viktig som firmaets tjenester, programvaretilbud og løsninger. Kommuniserer dere bra? Blir du lyttet til? Er dere på “nett”? Bruk magefølelsen.
Selv om grunnprinsippene for regnskap er de samme for alle virksomheter, kan det være store forskjeller på ulike regnskapsførere og regnskapsfirma. Når du skal bestemme deg for regnskapsfører, er det derfor et godt råd å sjekke om de har erfaring med andre kunder som opererer innenfor din bransje.
Driver du et rengjøringsfirma, vil du støte på andre utfordringer enn hvis du for eksempel er kunstner eller håndverker. Jo mer erfaring regnskapsføreren har med bedrifter i din sektor, jo bedre økonomisk rådgivning vil du kunne få. Regler for blant annet merverdiavgift, skattefradrag og offentlige avgifter varierer i stor grad fra sektor til sektor. Hvis regnskapsføreren mangler relevant kunnskap om din bransje, kan det bety at du går glipp av inntekter eller ender opp med unødvendig høye utgifter.
Som vi nevnte over, bør du ikke uten videre velge et stort regnskapskontor bare fordi det er stort og har kjent navn. Spesielt hvis du driver et mindre firma, kan et lite regnskapskontor være minst like fornuftig. Ikke minst hvis det er i kombinasjon med lav pris, personlig service og god innsikt i din bransje. Enten du vurderer et stort eller lite regnskapsbyrå, bør du uansett sørge for at du får god oversikt over hvilke oppgaver du selv skal gjøre og hva regnskapsføreren skal gjøre. Her snakker vi altså om en forventningsavklaring. Hva slags konkrete muligheter kan regnskapsføreren tilby ditt firma? Hvordan kan dere sammen finne gode, praktiske løsninger?
Hvilken teknisk løsning regnskapsbyrået benytter, vil ha mye å si for det praktiske samarbeidet mellom dere. Praktisk talt alle regnskapsbyråer bruker i dag web- og skybaserte regnskapsplattformer. Disse systemene betyr i praksis at du kan gjøre større eller mindre deler av regnskapsjobben selv, mens regnskapsføreren tar seg av andre oppgaver som dere har blitt enige om.
Hvor brukervennlig og fleksibel regnskapsbyråets tekniske løsning er, vil ha direkte konsekvenser for din arbeidshverdag. Selv om det til syvende og sist er du som kunde som betaler for disse løsningene, så ligger det her også et potensial for å spare penger, da det blir enklere for deg å ta større deler av jobben. Du betaler for å kunne bruke systemet (for eksempel gjennom en abonnementsløsning), men kan til gjengjeld avlaste regnskapsføreren - som bruker færre arbeidstimer på deg. Jo flere oppgaver du kan gjøre selv, desto mer kan du regne med å spare.
Husk samtidig på at din tid heller ikke er gratis. Hvis tiden du bruker på regnskapsrelaterte oppgaver betyr at du bruker mindre tid på arbeidsoppgaver som generer inntekt til virksomheten din, kan det være at du heller er tjent med å overlate flere oppgaver til regnskapsføreren.
Bankintegrasjon og mobilapper er som regel en del av de tekniske løsningene. Sjekk derfor om løsningen er kompatibel med banken firmaet ditt er kunde hos. Er du for eksempel villig til å bytte bank? Ta deg også tid til å sjekke ut appene og de andre løsningene som tilbys. Tror du at du vil trives med de konkrete løsningene i hverdagen? Virker de enkle? Har regnskapsbyrået kurs for nye brukere?
Prisen på regnskapsførere kan variere mye. Som vi har vært inne på, er det også slik at man i dag at gjerne gjør større eller mindre deler av regnskapsjobben selv, via apper og skybaserte løsninger.
Betalingsmodellene kan også variere en god del. Noen regnskapskontorer tilbyr fast stykkpris på bestemte tjenester, andre opererer med forskjellige pakkeløsninger. Kanskje må du i tillegg også betale abonnement på IT-løsningene de bruker. Det er med andre ord ikke helt ukomplisert å sammenligne priser på regnskapsbyråer. Hva ditt firma faktisk må betale, finner du først ut etter å ha vært i dialog med regnskapsbyråene du vurderer og har innhentet tilbud fra.
Her er noen priseksempler:
I utgangspunktet er det ikke noe formelt eller juridisk som hindrer deg i å være din egen regnskapsfører. Det forutsetter selvsagt at du vet hvordan du kan gjøre det, og at du har satt deg inn i de mest elementære reglene og prinsippene for regnskap. Når det er sagt; at du kan være din egen regnskapsfører betyr ikke at du bør være det.
Har du et enkeltpersonforetak uten kompliserte økonomiske forhold og med begrenset omsetning - kanskje er du i oppstartsfasen - vil nok du, og de fleste andre, klare å føre regnskapet selv. Rent økonomisk kan dette ofte være det smarteste, ettersom utgiftene til regnskapsfører gjerne ikke står i forhold til inntektene.
Uavhengig av størrelsen på virksomheten din, vil du måtte vurdere tiden du bruker på regnskap i forhold til tiden du bruker på andre arbeidsoppgaver. Hvis tiden du bruker på regnskap medfører at du ikke får brukt nok tid på oppgaver som er direkte inntektsbringende, kan det hende at det å gjøre regnskapet selv er en svært dårlig prioritering. “Tid er penger” er kanskje en klisjé, men for deg som driver eget firma er det en realitet du må ha et bevisst forhold til.
For mange er regnskap også en stressfaktor. Dette er i seg selv en god grunn til å engasjere en regnskapsfører. En god nyhet er at hvis du ønsker å føre regnskapet selv, har det aldri vært mindre komplisert enn det er i dag. Det finnes nå flere regnskapsprogrammer på markedet som er spesielt utviklet for de som har behov for regnskapsføring, men ikke har utdannelse i faget. Løsningene har ulike fordeler, men samtlige konkurrerer om én ting: å være mest brukervennlig.
Vi snakker her om “regnskapsprogrammer”, men det er kanskje mer dekkende å snakke om “regnskapssystemer” siden både mobilapper (til scanning av bilag), bankintegrasjon, systemer for å rapportere til skattemyndigheter og fakturering, for å nevne noe, er integrert i løsningene. Ofte kan man også låse opp nye funksjoner i regnskapssystemene i takt med nye behov hos eget firma, for eksempel hvis man oppretter nye avdelinger og trenger mer avansert regnskapsføring eller mulighet for å bokføre nye kostnader. Disse regnskapssystemene har altså mange av de samme funksjonene som løsningene til regnskapsbyråene. Forskjellen er at du selv håndterer hele regnskapet.
Hvis man ikke er spesielt glad i tall, kan det være lett å tenke på regnskap som et nødvendig onde, noe som stjeler tid fra mer givende arbeidsoppgaver. Velger du likevel å gjøre regnskapet selv, kan dette også gi deg noen fordeler - utover at du slipper å betale regnskapsfører: Det kan gi deg bedre oversikt og innsikt i hvordan du faktisk driver virksomheten. I sin tur er det kunnskap som kan gjøre deg bedre rustet til å ta beslutninger som angår økonomi og forretningsutvikling. Som vi har vært inne på, er det heller ikke nødvendigvis et enten-eller-valg; selv om du engasjerer et regnskapsbyrå, kan du selv velge å ta hånd om deler av jobben, alt etter hva som passer din situasjon.
Ønsker du pristilbud på regnskap i Oslo, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg